Photo by Jonathan van den Broek on Unsplash

Deze week weer kans op extra mooie zonsopkomsten in Nederland

door

Deze week is hét moment om in de ochtend op pad te gaan. Er worden namelijk zonsopkomsten en -ondergangen verwacht, zoals je ze niet vaak ziet in Nederland. En dit niet alleen omdat het lentezonnetje mooi is, nee de Sahara helpt hier een handje in mee. Wij hebben namelijk te maken met een lading Saharazand. Dit in combinatie met de zonsopkomst en -ondergang is iets om niet te missen. Neem je camera of telefoon mee, want dit kunnen hele mooie foto’s zijn.

Zonsopkomst in combinatie met Saharazand

Een soort combinatie zoals regen en zonneschijn. Twee natuurlijke dingen, die samen iets heel moois vormen. Landen als Portugal, Spanje en Noordwest-Afrika hadden afgelopen dagen te maken met een zogenaamde ‘actieve depressie’. Dat zorgde gisteren en vandaag voor een flinke wind uit het zuiden in Algerije en Marokko. Die wind blaast een hoop stof in de atmosfeer, waardoor het Saharazand naar Europa vliegt. Dit gebeurt meestal in het voorjaar, maar dit jaar wilde hij graag nog een laatste graantje van de winter meepikken. Vorig jaar zagen we dit fenomeen ook al in februari. Het is dus nu weer zo dat deze wind onze kant op komt. En dat levert dus mooie natuurverschijnselen op.

Hét moment om foto’s te maken!

Doordat het vandaag en gisteren bewolkt is en af en toe regent, levert het deze dagen vooral vieze auto’s op. Maar morgen belooft een betere dag te worden, waarbij de temperatuur zelfs op kan lopen tot 18 graden. En dat komt goed uit, want vooral op woensdag en donderdag bereikt het Saharazand onze omgeving. Het kan zo zijn dat we daardoor tijdens die zonsopkomsten en/of zonsondergangen een bruine/oranje gloed krijgen in de lucht. En dit levert dus die schitterende zonsopkomsten én zonsondergangen op.  Camera’s klaar? Klikken maar!

Tips voor foto’s maken bij zonsopkomst

  • Weet waar en hoe laat de zon opkomt en ondergaat. Zo ben je niet te laat.
  • Sta op een plek waar je het zand goed kunt zien én fotograferen.
  • Maak als het kan een timelapse.
  • Pas op voor onder- en overbelichting. Dit is zonde voor je foto’s.

Enjoy de mooie zonsopkomst en zonsondergang in Nederland!

Zonsopkomst Nederland
Photo by Ingmar on Unsplash
Bron:
EuropaNatuurverschijnselenNederlandNieuwsTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.