Je schoenen drogen in de wildernis, zo doe je dat

door


Niets is vervelender dan natte wandelschoenen tijdens een hike of kampeertrip. Nu de herfst is aangebroken en het weer steeds natter wordt, zijn natte schoenen niet altijd te voorkomen. Tenzij je investeert in waterdichte schoenen natuurlijk. Heb je toch natte voeten opgelopen? Dan is dit hoe jij je schoenen kan drogen in de wildernis.

Natte voeten oplopen

Stel je voor, je bent op kampeertrip in de bergen. Je bent aan het hiken en het wordt laat. De zon is bijna onder en het wordt steeds kouder. Je loopt een rivier tegen het lijf die je over moet steken om bij je overnachtingsplaats te komen. Als je je haast om over de blootliggende keien te springen, glij je uit en vul je je wandelschoenen met ijskoud water. Zompige voeten zijn het gevolg, met nu al de natte schoenen van de volgende dag in jouw hoofd.

Foto: Jake Oates

Natte schoenen voorkomen

Tijdens het hiken is het belangrijk om je voeten te allen tijde droog en warm te houden. Wanneer je een rivier of beekje over moet steken is het slim om je schoenen en sokken uit te trekken en de rivier op blote voeten te trotseren. Zo voorkom je dat je schoenen kleddernat worden.

Gevolgen van natte schoenen

Als je toch natte wandelschoenen hebt, moet je ze zo snel mogelijk laten drogen. Doe je dit niet dan kan je blaren oplopen of nog erger, je voeten kunnen bij koude temperaturen bevriezen. Dit kan je in vervelende situaties brengen, dus zorg ervoor dat jouw plannen niet in het water vallen, letterlijk en figuurlijk.

Schoenen drogen met hete stenen

Je denkt misschien slim bezig te zijn door je schoeisel naast een brullend vuur te zetten, maar de extreme hitte kan leer doen barsten en synthetische materialen doen smelten. In plaats daarvan wil je een manier vinden om je schoenen langzaam te verwarmen, waarbij het vocht wordt afgevoerd zonder schade te veroorzaken. Eén van de beste manieren om dit te doen is om hete stenen (of anders flessen heet water) in je schoenen te zetten. Deze zullen ze van binnenuit drogen. Een tweede manier om je stappers te drogen is door droge kranten in je schoenen te stoppen en deze te verwarmen bij een vuur (niet te dichtbij).

Schoenen drogen – Stap 1

Verwijder inlegzolen van je schoenen en druk ze hard aan met absorberend materiaal, bijvoorbeeld papier, om het water eruit te krijgen. Wring overtollig vocht uit je sokken. Leg zolen en sokken bij het vuur om te drogen, niet te dichtbij om hitteschade te voorkomen.

Schoenen drogen – Stap 2

Zoek stenen die klein genoeg zijn om in je schoen te passen en plaats ze naast het vuur om op te warmen. Gebruik geen stenen uit een rivier, die kunnen exploderen wanneer ze opwarmen.

Schoenen drogen – Stap 3

Plaats de verwarmde stenen in droge sokken, een bandana of een ander stuk droge(!) stof. Stop dit vervolgens in je schoenen om ze te verwarmen en te drogen. Zorg ervoor dat de stenen niet gloeien, je moet ze met je handen kunnen vasthouden.

Schoenen drogen – Stap 4

Herhaal stap 3 een aantal keer (ongeveer 2 of 3 keer) tot de binnenkant van je schoen helemaal droog is. En voilà je bent ready to go!

Foto: Jake Oates

KledingOnderhoud & reparatieTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.