Sneeuwkettingen verplicht? In deze landen moet je ze bij je hebben

door

Nederlanders zijn de koning onder de wintersporters die met de auto gaan. Spullen inladen, dakkoffer erop en over de Duitse Autobahn richting de Alpen. Toch komt er iets meer bij kijken. Zoals een vignet, onderhoud aan je auto, winterbanden en sneeuwkettingen. Sneeuwkettingen nemen altijd veel ruimte in, maar zijn in sommige landen en omstandigheden handig én zelfs verplicht. Maar in welke landen zijn sneeuwkettingen verplicht en wanneer gelden de verplichtingen?

Sneeuwkettingen verplicht meenemen

Het lijkt heel vanzelfsprekend om sneeuwkettingen altijd mee te nemen op wintersport. Toch laten veel mensen de sneeuwkettingen thuis, omdat ze de regels niet kennen of erop vertrouwen dat ze er met winterbanden ook wel komen. Koop jij dus een nieuwe auto of occasion, dan is het verstandig om verder te kijken dan een APK, onderhoudshistorie en all-season of winterbanden. Check de bandenmaat en vraag of je er sneeuwkettingen bij kan krijgen of kopen. Zo weet je zeker dat je altijd goed op weg gaat en sta je niet voor verrassingen als je een bordje tegenkomt met: sneeuwkettingen verplicht.

Zijn winterbanden altijd verplicht in Europa

Sneeuwkettingen ook verplicht voor lease- en huurauto’s

Heb je een leaseauto? Ook dan ben je verplicht om sneeuwkettingen mee te nemen naar diverse regio’s. Vraag even na bij jouw leasemaatschappij of ze die hebben of dat je die tijdelijk kan huren. Bij huurauto’s is het vaak een must om sneeuwkettingen bij te boeken. Die zitten namelijk niet standaard in de huur en kosten je iets extra’s. Meer dan de helft van de Nederlanders boekt vooraf geen sneeuwkettingen bij ene huurauto, terwijl je die soms wel verplicht bij je moet hebben. Denk dus even goed na als je een huurauto boekt vanaf bijvoorbeeld de vliegvelden van München, Innsbruck, Salzburg of een andere stad in Zwitserland of Italië.

In deze landen zijn sneeuwkettingen verplicht of aangeraden

In diverse Europese landen is in de winter rijden op zomerbanden (of verkeerde all-season of winterbanden) strafbaar. Je brengt jezelf én anderen in gevaar en daarom riskeer je een boete. Die kan afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals het land, weer en overlast die je veroorzaakt. Let er daarnaast op dat je in sommige gevallen zelfs niet of minder verzekerd bent. Over het algemeen geldt in alle landen dat sneeuwkettingen verplicht zijn bij (hevige) sneeuwval.

Sneeuwkettingen in Oostenrijk

Sneeuwkettingen zijn niet per definitie verplicht om mee te nemen naar Oostenrijk, echter wordt het altijd sterk aangeraden. Zodra je bij een bord ‘sneeuwkettingen verplicht’ komt, moét je met sneeuwkettingen rijden als de weg bedekt is met sneeuw of ijs. Zelfs als je rijdt met winterbanden of met spikes, behalve als het onderbord anders aangeeft. Let erop dat de sneeuwkettingen voldoen aan de Oostenrijkse norm ÖNORM V5117 en je niet harder mag rijden dan 50 km/h. Sneeuwsokken worden níet gezien als vervangers voor sneeuwkettingen in Oostenrijk.

Sneeuwkettingen in Frankrijk

In Frankrijk ben je tussen 1 november en 31 maart verplicht om sneeuwkettingen in je auto te hebben als je door diverse regio’s rijdt, waaronder de Alpen. Er geldt een uitzondering als je op winterbanden rijdt. De zones worden vooraf aangegeven met verkeersborden. Er bestaan ook zones in Frankrijk waar je alle dagen van het jaar verplicht bent om sneeuwkettingen in je auto te hebben of op winterbanden te rijden. In Frankrijk mag je sneeuwsokken wél als alternatief gebruiken voor sneeuwkettingen.

Onder sommige verkeersborden staat er een onderbord met belangrijke extra termen. Belangrijke termen om rekening mee te houden:

  • Pneus neige admis: winterbanden als alternatief voor sneeuwkettingen toegestaan
  • Chaînes à neige obligatoires – sneeuwkettingen ook verplicht) op winterbanden zonder sneeuwvloksymbool

Sneeuwkettingen in Italië

In héél Italië is het verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben tussen midden november en midden april, behalve als je op winterbanden rijdt. Diverse regio’s kunnen deze tijden vervroegen of verlengen op basis van het weer. Het gebruik maken van sneeuwkettingen is verplicht als dat wordt aangegeven op een bord én de weg bedekt is met sneeuw of ijs. Daarnaast kunnen regio’s eigen regels hebben. Zo is het verplicht om met een winteruitrusting over de Brennerpas te rijden, waarbij sneeuwkettingen dus wel in jouw auto horen.

Sneeuwkettingen in Zwitserland

In Zwitserland zijn sneeuwkettingen alleen verplicht als dat wordt aangegeven met een bord. Je voert deze dan alleen als de weg bedekt is met sneeuw of ijs. Er bestaan in Zwitserland ook onderborden met een tekst, waarbij vierwielaangedreven auto’s niet verplicht zijn om sneeuwkettingen te voeren. Een extra regel is dat je een boete kan krijgen als je het verkeer hindert, zoals bijvoorbeeld met het rijden van zomerbanden in de sneeuw.

Veelgestelde vragen over het voeren van sneeuwkettingen

Zijn sneeuwkettingen verplicht als er geen sneeuw op de weg ligt?

Sneeuwkettingen zijn alleen verplicht als dat op een bord wordt aangegeven én de weg onder sneeuw of ijs ligt.

Op welke banden monteer je sneeuwkettingen?

Je monteert sneeuwkettingen op de banden die zijn aangedreven. Heb je voorwielaandrijving, dan monteer je ze op de voorwielen. Bij achterwielaandrijving op de achterwielen en bij een 4×4 kan je in het boekje kijken wat er wordt aangeraden. Over het algemeen monteer je ze bij het afdalen van een bergpas aan de voorkant, zodat je meer grip hebt tijdens het afremmen en insturen.

Hoe hard mag je rijden met sneeuwkettingen?

Hou altijd de maximumsnelheid aan die op de verpakking van de sneeuwkettingen staat. In de meeste landen mag je niet harder dan 50 km/h rijden met sneeuwkettingen.

Hoe weet ik welke sneeuwkettingen ik moet hebben?

Je koopt sneeuwkettingen op basis van jouw bandenmaat. Koop je een andere auto, dan moet je altijd checken of de sneeuwkettingen wel passen op jouw nieuwe auto.

GearRoadtripTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.