Dakkoffers, welke koop je voor de komende wintersport?

door

Het wintersport seizoen staat bijna voor de deur en wanneer je de auto aan het inpakken bent blijkt deze toch vaak te klein. Je kunt dan natuurlijk een grote auto kopen of huren, maar vaak kiezen mensen toch voor een goedkopere optie: de dakkoffer. Dakkoffers bieden snel een extra kofferbak aan ruimte. Serieus het overwegen waard, wanneer je deze winter de bergen in trekt voor een wintersportvakantie.

Dakkoffers voor wintersport

Waar let je op bij het aanschaffen van dakkoffers?

Bij het kiezen van de juiste dakkoffers zijn er heel wat aspecten waarmee je rekening moet houden. Deze hebben zowel betrekking op de koffer, als op de auto waarop je hem wilt bevestigen. Zo kan een dakkoffer het zwaartepunt van de auto verhogen, wat de wegligging niet ten goede komt. Ook het brandstofverbruik neemt toe door de extra luchtweerstand. Op de volgende aspecten moet je letten bij het aanschaffen van een geschikte dakkoffer.

Soorten dakkoffers

Wanneer je kijkt naar verschillende dakkoffers, zijn er een drietal soorten op de markt. Je kunt gaan voor een skibox, bagagebox of opvouwbare dakkoffer. Ieder heeft zijn eigen voordelen en functionaliteiten. Ga je voor een lange en smalle dakkoffer dan noemt men dit een skibox. Deze dakkoffers zijn geschikt voor jouw wintersport materiaal zoals ski’s, snowboards, stokken en schoenen. Let bij het kopen van een skibox op de lengte van je ski’s.

Een bagagebox is the way to go wanneer je extra spullen wilt meenemen. Deze zie je vaak tijdens de zomervakantie. Ze zijn uitermate geschikt voor tenten, tentstokken en andere grote spullen.

Mocht je na gebruik geen lucht willen opslaan dan kun je gaan voor een opvouwbare dakkoffer. Deze is gemaakt van stof, waardoor je hem na gebruik makkelijk opvouwt en op zolder legt. Het nadeel hiervan is dat ze minder stevig zijn en minder weerbestendig.

Grootte van jouw box

Dakkoffers zijn net als auto’s in allerlei verschillende maten en smaken te verkrijgen. Een kleine begint bij 260 liter en écht grote halen bijna 650 liter. De keuze voor de grootte van dakkoffers heeft met een aantal factoren te maken. Zo zul je moeten achterhalen wat de dak belasting van jouw auto mag zijn. Deze is terug te vinden in de handleiding van je auto. Hou hierbij rekening met het gewicht van de dakkoffer inclusief de dakdragers. Stel dat de maximale belasting 90 kg is en je koffer 30 kg inclusief dakdragers weegt, dan kun je tot 60 kg beladen.

Daarnaast heeft het dak van jouw auto natuurlijk een bepaalde lengte. Hou er rekening mee dat de koffer niet te ver over de voorruit hangt, maar dat ook de achterklep nog open kan. Het beste kun je de te gebruiken auto meenemen bij het aanschaffen van een dakkoffer, dan kun je deze direct passen!

Een dakkoffer voegt tot 70 cm toe aan de hoogte van je auto. Let hierbij goed op bij het inrijden van tolpoorten en parkeergarages. Het is raadzaam om voor vertrek de hoogte van je auto op te meten en eventueel een sticker op je dashboard te plakken met deze hoogte.

Laden van de dakkoffers

Net als bij een aanhanger wil je de gewichtsverdeling juist hebben. Alle dakkoffers hebben in de handleiding staan hoe je deze het beste kunt laden. Maar over het algemeen geldt: 50 procent tussen de dakdragers en 25 procent in de achter- en voorkant.

Voor het openen van een dakkoffer bestaan een aantal systemen. Bij een wat goedkopere dakkoffer kan deze alleen aan één kant open. Bij de wat luxere modellen kun je ze open maken aan beide kanten. Dit is handig bij het laden, maar ook bij het bevestigen. Deze bevestiging gebeurt tegenwoordig bijna altijd met quicklocks. Even aandraaien en klaar is Kees.

Dakkoffers laden

Extra aandacht voor waardevolle spullen

Let er op dat je bij het laden van de dakkoffer alle zware en waardevolle spullen in de auto legt. Wanneer je hard moet remmen vliegen de spullen in je dakkoffer naar voren. Zet deze daarom goed vast met spanbanden en denk na over de belading. Anders kan je koffer serieus beschadigen of jouw spullen liggen op de weg. Daarnaast lekken alle dakkoffers bij hevige regen een beetje, je wilt dus niet dat jouw waardevolle spullen erin liggen. Ook is iedere dakkoffer door een dief vrij eenvoudig open te breken.

Bij scherpe bochten gaat de auto hellen, daarom is het belangrijk de dakkoffer niet te zwaar te beladen, anders kan je auto omrollen. De kans dat dit gebeurt wanneer je jouw dakkoffer bewust hebt geladen is nihil.

Extra verbruik

De dakkoffer zorgt voor extra belasting op de banden en een hogere luchtweerstand. Hierdoor neemt het brandstofverbruik sterk toe. Blijf daarom nooit met een lege koffer rijden. Volgens het Duitse ADAC neemt het verbruik bij 130km/u over 100 km met twee liter toe. Dat is 20 liter extra brandstof wanneer je van Utrecht naar de Alpen rijdt en dan moet je ook nog terug.

Doordat de lucht zich langs de dakkoffer moet wurmen ontstaat er extra lawaai. Let bij het aanschaffen van een box op de reviews van andere gebruikers om spijt van je aankoop te voorkomen.

Na je vakantie

Na je vakantie is het verstandig de ski- of bagagebox goed schoon te maken. Door de hoge snelheden op de snelweg vangt deze heel wat insecten en andere viezigheid. Zo kun je hem direct weer inladen bij je volgende trip. Je kunt de koffer aan het dak van jouw garage hangen of op zolder leggen.

Dakkoffers plas

AccessoiresTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.