Wat is een softshell jas en wanneer draag je er een?

door

Sinds een tijdje kennen we de laagjestheorie. Het dragen van laagjes is ideaal om jouw temperatuur te reguleren. Is het te warm, dan trek je een laagje uit en wanneer je het te koud hebt, kan je eenvoudig weer een laagje aantrekken. Over het algemeen begin je bij een basislaag, gevolgd door een softshell jas en hardshell jas. En uiteraard kan je er nog laagjes aan toevoegen, afhankelijk van jouw outdoor avontuur. Dit keer gaan we iets dieper in op de softshell jas, want wat is het precies en wanneer draag je er één?

Wat is een softshell jas?

De softshell jas is de allemansvriend van de avonturier en buitenliefhebber. Het is eigenlijk een laag die je vrijwel altijd kan dragen en bij je kan hebben. Het grote voordeel van een softshell jas is dat hij winddicht, elastisch en ademend is. De ene softshell jas is overigens meer winddicht dan de andere, maar dat is iets om rekening mee te houden bij de aanschaf ervan. Elastisch betekent niet dat het gemaakt is van elastiek of andere zeer rekbare stof, het gaat er meer om dat de jas niet stug is en dat je er veel bewegingsvrijheid in hebt. Een softshell is overigens niet waterdicht. Het houdt wel wat druppels tegen, maar mocht je een bui willen trotseren, dan is een hardshell jouw metgezel.

Een sofsthell jas is een allemansvriend

Doordat een softshell jas de juiste eigenschappen heeft tegen de meeste weersinvloeden is het een allemansvriend. Niet gek ook, want hij ademt lekker en je kan er goed in bewegen. Op die manier heb je minder last van zweten en kan je er vrijwel elke outdoor activiteit mee aan. Eigenlijk moet iedereen die vaak buiten is, een sofsthell in de garderobe hebben. Of je nu wandelt, mountainbiket, klimt, wintersport, hardloopt of iets anders buiten doet. Je kan dit kledingstuk voor alle activiteiten gebruiken.

Wanneer draag je er een?

De allemansvriend kan je het gehele jaar door dragen. En het voordeel aan het dragen van laagjes is dat je er dus iets bij aan of uit kan trekken. Over het algemeen merk je zelf wel wanneer je er een laagje bij aan moet trekken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een softshell?

Een softshell kopen op zichzelf is niet heel moeilijk. Toch is het belangrijk om jezelf af te vragen waar je de softshell jas precies voor gaat gebruiken. Een wandelaar heeft vaak andere behoeftes dan een fietser of een klimmer. Mocht je hem alleen in de tuin willen gebruiken, dan zijn veel zakken erg handig. Indien je juist een klimmer bent, kijk dan goed of de klimgordel niet over alle zakken heen vallen. En wintersporters zijn er juist erg bij gebaat als de hardshell naadloos op de softshell past. Zo kan je vaak vanuit jouw hardshell toch de zakken van de softshell gebruiken.

Softshell onderhouden

Omdat je vaak transpireert in een softshell jas, is het erg belangrijk om hem goed te onderhouden. Laat de jas geregeld luchten en was hem eveneens voldoende. Zorg er wel altijd voor dat je een goed technisch wasmiddel gebruikt bij het wassen van een softshell. Door het gebruik maken van een speciaal wasmiddel blijft het ademend vermogen onderhouden en stoot de jas eveneens meer water af. En daarnaast maakt een wasbeurt de kleding weer even helemaal fris.

softshell jas
Credits: Ali Kazal – Unsplash

KledingTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.