Deze verschillende supboarden zijn er en dit kan je ermee doen

door

Suns out, sups out toch? Aangezien de zon zijn gezicht weer laat zien kunnen de supboarden uit het vet worden gehaald. Naja niet letterlijk natuurlijk. Maar als we eerlijk zijn hebben we hier wel naar uitgekeken. Vrijheid, blijheid. Mocht je geen sup hebben, maar er wel eentje willen, dan hebben wij het ultieme lijstje van het aanbod. Vind precies de soort die bij jou past.

Supboarden in alle soorten en maten

Het zal vast geen verrassing zijn dat je ook voor suppen verschillende soorten boards hebt. Hetzelfde als dat je bij snowboarden voor iedere discipline een ander board hebt, zo heb je voor iedere supactiviteit ook een divers aanbod supboarden. Het is dus handig, voordat je een supboard koopt, dat je weet wat je ermee wilt doen. Zo koop je een supboard die perfect voor jou gemaakt is.

Supboarden
Photo by Max Zed on Unsplash

Blaas je ‘m op of heb je ‘m kant en klaar

Allereerst kijken we naar het grote verschil in supboarden. Dat is toch wel of je een opblaasbare of een hardboard hebt. Het is hierbij belangrijk om te weten wat de voor- en nadelen van ieder board zijn.

Opblaasbaar supboard

Voordelen:

 • Goed voor beginners, omdat je op dit board een betere balans hebt waardoor je makkelijker blijft staan;
 • Hij is makkelijk mee te nemen en op te bergen;
 • Er is veel aanbod;
 • Hij is qua budget goedkoper dan een hardboard.

Nadelen:

 • Minder stijf;
 • Je voelt golven sneller;
 • Je moet hem eerst oppompen voor gebruik en later weer leeglaten lopen.

Hardboard

Voordelen:

 • Beter wendbaar;
 • Vangt golven beter op;
 • Je hebt meer snelheid;
 • Minder kwetsbaar dan een opblaasboard.

Nadelen:

 • Je kan hem niet zo makkelijk opbergen;
 • Hij is wat duurder dan de opblaasbare supboarden;
 • Je kan hem niet makkelijk vervoeren.
Supboarden
Photo by Peter Csipkay on Unsplash

Dan nu het echte werk; de verschillende supboarden

Dan nu over naar de boards per discipline. Zo onderscheid je voor jezelf overzichtelijk welk board je waarvoor nodig hebt. Door de jaren heen komen er steeds meer supboarden bij. Wij hebben voor jou de boarden die op dit moment het meest populair zijn:

Het allround board

Het board dat het meeste wordt gebruikt en ook het makkelijkste in gebruik is. Ideaal voor beginners, maar ook goed te doen voor degene die het vaker hebben gedaan. Het board heeft van alles een beetje, waardoor je hem lang kunt gebruiken. Daarbij is dit board in veel verschillende maten en volumes te verkrijgen.

Touring board

Deze boards zijn ervoor ontworpen om te gebruiken op zowel vlak water als op de zee. Ze zijn koersvast en stabiel waardoor ze heel toegankelijk zijn. Op de boards vind je vaak een plek om je tas aan vast te maken, zodat je wat mee kunt nemen onderweg. Het touring board is stabiel, gestroomlijnd en reageert snel bij elke slag die je maakt. Echt een board als je van plan bent om lange stukken te gaan suppen en ruimte hebt om hem op te bergen.

Supboarden

Yoga board

Je zal het misschien niet zo snel denken, maar er zijn ook speciale supboarden om yoga mee te doen. Het is de laatste tijd razend populair geworden om yoga te beoefenen op je supboard. Van de staart tot aan de neus van het supboard is het bijna even breed. Dit is gedaan om meer stabiliteit te vormen. Wel zo handig als je op je kop gaat staan. Daarbij is de buitenvorm van het supboard een stuk rechter. Wat dit board nu echt een yoga board maakt, is een verzwaring aan de onderkant of zijkant van het board. Deze kan je laten zakken tot de bodem, zodat je onder je yogasessie blijft drijven. Super handig!

Race board

Het kenmerkende van dit board is de spitse neus. Hierdoor snij je makkelijk door het water heen en verlies je dus geen snelheid. De boards zijn speciaal gemaakt, zoals de naam al zegt, om er mee te kunnen racen. Het deck voor het staangedeelte van de peddelaar is hier vaak wat verlaagd, om de stabiliteit te vergroten. Zo kan jij meer kracht zetten en ga je dus sneller. En dat is uiteindelijk het doel toch? Dit board is dus echt voor diegene die mee willen doen aan races.

Big wave (short board)

Deze zijn te gebruiken als je een variant van surfen gaat uitoefenen. De boards zijn kleiner en hebben minder volume. Dit board heeft het vooral nodig van stuwing van de golf om de juiste snelheid te pakken. Op zo’n golf zijn ze ook gelijk een stuk wendbaarder. Om dit supboard te gebruiken heb je wel veel behendigheid nodig. Niet echt een aanrader voor beginners.

Wil jij meer weten over suppen? Lees dan dit artikel.

TheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.