Beginnen met Suppen? Lees hier alles wat je moet weten

door

Suppen, een watersport die binnen no-time van een onbekende naar een mega populaire sport is gegaan. Wij begrijpen dat wel! Want er is niets zo lekker als een middagje de natuur verkennen vanaf het water. Daarnaast heeft suppen de perfecte balans tussen in- en ontspanning. Dat is allemaal leuk en aardig, maar hoe begin je eraan? Wat heb je allemaal nodig? Waar kan je suppen? Wat trek je aan tijdens het suppen? Hoe vervoer je je supboard? Hoe maak een sup klaar voor gebruik? En hoe berg je hem op? Wij beantwoorden al je vragen over suppen!

Dechatlon suppen

Stand Up Paddling, wat is het?

Wat is suppen eigenlijk? Sup is een afkorting voor Stand Up Paddling. Een watersport waarbij je op een (opblaasbaar) surfboard staat en jezelf met een peddel vooruit beweegt over het water. Naast dat je heerlijk kan ronddobberen op je sup zijn er nog oneindig veel andere mogelijkheden met zo’n sup board. Zo blijkt het enorm rustgevend te zijn om een Yoga sessie te houden op je board, schijnt vissen vanaf je sup ook erg populair, kan je je complete fitness workout naar het water verplaatsen, kan je zelfs je trouwe viervoeter meenemen op avontuur en nog veel meer. Dit belooft middagen van eindeloos vermaak. Onlangs maakte ik mijn eerste ritjes op het supboard en sindsdien ben ik er niet meer vanaf te slaan!

Wat heb je nodig om te suppen?

Welke uitrusting heb je nodig om te gaan suppen? Er is enorm veel sup-materiaal verkrijgbaar. Je zou kunnen zeggen dat je door de sup’s de zee niet meer ziet. Wij helpen je graag op weg. Je begint natuurlijk met een Supboard, deze heb je in allerlei soorten en maten. Zo heb je speciale sup’s voor het Yoga Suppen, SUP fishing, SUP Fitness en HondenSUP. Ik ging op weg met het ITIWIT 10 FEET Sup board van Decathlon, deze beviel me erg goed. Voeg aan je supboard een peddel en een pomp toe en dit vormt een prima starterspakket voor de beginnende supper. Wil je meer informatie over welke uitrusting jij precies nodig hebt, lees dan dit artikel!

Waar kan je suppen?

Een groot voordeel van deze watersport is dat je het op bijna elk water mag beoefenen. Nederland is dan ook het ideale land voor deze sport. In ons kikkerlandje hebben we een overvloed aan meren, riviertjes, grachten, kanalen en niet te vergeten; de zee. Je hebt alle vrijheid om zelf op avontuur te gaan. Laagdrempelig is het dus zeker. Van de grachten in jouw stad tot aan de sloot achter je huis, het kan overal. Al deze verschillende wateren leveren veel diversiteit op. In een rustige rivier suppen is namelijk een hele andere ervaring dan op een zee met golven. Zo kan je jezelf blijven uitdagen. En alsof er nog niet genoeg voordelen waren brengt de sup je langs de allermooiste plekjes van de natuur.

Wat trek je aan tijdens het suppen?

Welke kleding kan je het beste aantrekken tijdens het suppen? Op hete zomerdagen kan je voor een korte sup-trip gerust je bikini of zwembroek aantrekken. Zorg er dan wel voor dat je jezelf goed insmeert want zeker op het water kan je snel verbranden. Ga je op een lange tocht dan is het slim om ook uv-werende kleding aan te trekken, deze zorgt voor extra bescherming tegen de zon. Bij koudere dagen is het fijn om een wetsuit te dragen, deze droogt snel en houdt je lekker warm. Zelf trek ik ook altijd waterschoentjes aan, deze zijn niet perse nodig maar wel fijn bij het op- en afstappen. Verder is het aan te raden om een reddingsvest te dragen, zo drijf je na een onverwachtse val altijd naar de oppervlakte. Tot slot is het handig om een waterdichte rugzak mee te nemen, zo kan je spullen als je telefoon, lunch, sleutels en handdoek mee vervoeren.

Suppen oppompen

Hoe vervoer je een supboard?

Meestal zit het supboard samen met de peddel, leash, en vin in een compacte rugzak. Deze kan je gemakkelijk vervoeren met een auto, fiets of op je rug. Alleen de pomp zit niet in de rugzak, deze moet je los vervoeren. Aan het supboard zit een handig handvat waarmee je het board makkelijk naar het water kan tillen. Wat je ook doet, laat het board niet over de grond slepen, dan kan het beschadigen of zelfs lek raken.

Hoe maak je een sup klaar voor gebruik?

Eenmaal aangekomen op locatie rits je de rugzak open, rol je het board uit, pomp je hem op, klik je de peddel in elkaar, maak je de leash vast, schuif je de vin erop en je bent ready to go! Eitje toch? Per supboard kan deze routine een beetje verschillen, maar over het algemeen is dit hoe je een sup opbouwt.

Hoe berg je een sup op?

Het opbergen van de sup is vergelijkbaar met het klaarmaken van de sup, maar dan in tegengestelde volgorde natuurlijk. Wél is het belangrijk om de sup goed schoon en droog te maken voordat je hem terug in de rugzak stopt. Doe je dit niet dan kan de sup gaan stikken.

TheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.