9 Surf spots waar jij een keer heen moet | Surf ’n Sup Sunday

door

Voor het eerst ontdekt in Hawaii, is surfen onderhand over heel de wereld een bekende watersport. Een lekker strand, goede golven en een zonnetje, ja dan zijn we al snel blij. Alhoewel, die goede golven vind je niet zomaar in elk land aan elk strand. Ook kan de tijd van het jaar heel veel uitmaken of je überhaupt een goede golf gaat pakken. Nederland is niet hetzelfde als Hawaii bijvoorbeeld. Maar wij zijn de moeilijkste niet en daarom helpen we je gewoon een handje. Wij zetten negen surf spots op een rijtje die perfect zijn voor de beginnende surfer, ervaren surfer of allebei, om een heerlijke surf trip te beleven.

De wereld rond op zoek naar de beste surf spots

Een surf wereldreis, dat klinkt toch niet verkeerd. Hop, al je zwemkleding in je koffer en gaan. Maar helaas, niet iedereen heeft de portemonnee of levensstijl om zomaar even en wereldreis te maken om de wereld rond te surfen. Wij ook zeker niet. Daarom is het belangrijk om je in te lezen in verschillende surf spots voordat je een keuze maakt waar je dit keer die gave surfvakantie gaat houden. Bedenk daarom van te voren waar je naar op zoek bent tijdens jouw surf trip. Wil je graag dicht bij huis surfen, een beginnersplek vinden of juist zo ver mogelijk weg surfen? Maak dit dan jouw prioriteit tijdens het zoeken naar een geschikte surf spot. Het volgende lijstje kan jouw helpen met het inspiratie opdoen voor jouw volgende plek. Wij zijn enorm benieuwd waar je uiteindelijk voor kiest.

Surf spots la
Credits: Frank McKenna – Unsplash

Surf spots binnen Europa

#1 Ericeira – Portugal

Portugal, het zonnige land dat bekend staat om zijn port, de historie en het heerlijke eten, heeft heel veel te bieden op het gebied van surfen. Ericeira is één van de bekende surf spots en is geschikt voor de ervaren en onervaren surfer. Met zijn vele visrestaurants en mooie witte huisjes is Ericeira, behalve een goede surfplek, ook nog eens een plek waar je het goed vertoeven is. De hoogtes van de golven verschillen per dag, maar liggen gemiddeld tussen de anderhalve en vier meter. Zijn de golven iets te hoog voor je, dan kun je een uur richting het noorden rijden, waardoor je in Peniche uit komt. Eén van de andere bekende surf spots in Portugal.

#2 Scheveningen – Nederland

Voor goede surf spots hoef je niet persé heel ver te reizen. In Nederland kun je namelijk al prima golven pakken, zoals in Scheveningen. Scheveningen is één van de populairste surf spots in Nederland waar je kunt leren surfen, maar ook prima je surf skills verder kunt ontwikkelen. Om te surfen in Nederland moet je het weer en de wind goed in de gaten houden. Deze site wordt veel gebruikt om te kijken of er genoeg golven zijn om te kunnen surfen. Het water heeft in de zomer de meest comfortabele temperatuur, maar dit is ook de tijd van het jaar dat er het minste golven zijn. Gelukkig kun je voor het najaar en de winter een wetsuit dragen tijdens jouw surfavontuur.

#3 Cornwall – Verenigd Koninkrijk

Wist je dat je ook goed kan surfen in Engeland? Zo niet, dan vertellen we je er graag over. Deze surfspot heeft meerdere stranden te bieden waar perfect gesurft kan worden. Ze hebben allemaal één ding gemeen; het is er niet zo warm. Dus hop, wetsuit aan en het water in. Het water wordt niet veel warmer dan 17 graden, maar daar lijken de Engelsen zich niet zo veel van aan te trekken. Een aantal van de stranden die je tegenkomt in Cornwall zijn onder andere Watergate Bay, Godrevy Beach en Whitesand Bay. De laatste plek heeft ook veel surfscholen aan het strand zitten, waardoor het de perfecte plek is om je skills nog even wat verder op te schroeven tijdens een paar surflessen.

#4 Oostende – België

Eén van de andere surf spots waar je niet ver voor hoeft te reizen is Oostende. Deze kustplaats gelegen aan de Noordzee, in ons buurland België, biedt meer dan genoeg mogelijkheid om te surfen. Oostende heeft verschillende plekken langs de kust waar goed kan worden gesurft. Aangezien deze plekken dicht langs elkaar liggen, kun je je makkelijk verplaatsen van plek naar plek als je op de ene plek weinig golven tegenkomt. Heel het jaar door kan er in Oostende gesurft worden als je het weer in de gaten houdt, maar houdt er rekening mee dat je in de zomer alleen mag surfen bij het strand van Surfclub Outside. Op deze manier heb je niet ineens een dobberende strandganger aan je surfboard hangen als je je golf pakt.

Surf spots buiten Europa

#5 Kuta – Bali

Wil je als beginner leren surfen in Bali, dan is Kuta een goede plek om te starten. De golven zijn er rustig genoeg om het surfen onder de knie te krijgen, maar kunnen ook uitdagend genoeg zijn voor de beginnende surfer. Zo kun je je skills goed ontwikkelen. Verblijf alleen niet in Kuta, want het is er enorm toeristisch. Kies ervoor om in Seminyak of Canggu te verblijven. Allebei nog steeds redelijk toeristisch, maar toch net een ander sfeertje en ze zijn er naar mijn ervaring niet opdringerig om je in hun restaurant of taxi te krijgen. Je kunt er daarnaast ook heerlijk eten en er zijn genoeg mogelijkheden om verschillende dagtrips te maken. Je kunt overigens ook surfen in Canggu, maar kijk hier wel uit met de rotsen die je in het water tegenkomt. Daar wil je als onervaren surfer liever niet tegenop surfen.

#6 Arugam Bay – Sri Lanka

In het zuidoosten van Sri Lanka vind je Arugam Bay, ook wel A-Bay genoemd. Geschikt voor zowel beginnende als gevorderde surfers. Deze plek wordt ook wel één van de beste surf spots van Sri Lanka genoemd. De golven bereiken gemiddeld een hoogte van een halve meter tot twee meter hoog. Let alleen wel op de tijd van het jaar wanneer je in Sri Lanka gaat surfen. De zuidoost kant van Sri Lanka, waar Arugam Bay ligt, is het best te surfen van mei tot oktober. Voor de maanden November tot April en Augustus kun je naar de zuidwest kant van Sri Lanka om te surfen. Hikkaduwa is daar één van de bekende plekken.

#7 Playa Grande – Costa Rica

De plek met aan beide kanten een oceaan, waar altijd wel ergens een goede golf is te vinden is, is toch echt Costa Rica. Een land vol met natuurschoon. Playa Grande is één van de stranden waar het over het algemeen wat rustiger is en je niet hoeft te vechten voor je golf. Dit kan te maken hebben met de enorme golven die je hier tegenkomt. Perfect dus voor de meer ervaren surfer die wel van een uitdaging houdt. Playa Grande ligt in de buurt van Tamarindo, de populaire, drukke strandplaats. Als je graag wilt surfen in Playa Grande, dan kun je er nog wel voor kiezen om te verblijven in Tamarindo voor de gezellige restaurantjes en het contact met andere surfers.

#8 Pipeline, Oahu – Hawaii

Hebben we het over surf spots dan kan Hawaii natuurlijk niet in het lijstje ontbreken. Pipeline, Oahu, is door CNN zelfs uitgeroepen tot de beste surf spot ter wereld. En er staan nog meer plekken op Hawaii op het lijstje. Dé plek waar het surfen is ontstaan is dus nog steeds een van de meest populaire en beste plekken ter wereld om te surfen. Surfers staan in de rij om de golven van Hawaii te trotseren. Deze specifieke plek in Oahu, the Pipeline, is wel echt alleen voor de ervaren surfers bedoeld door het ondiepe rif en aangezien het een plek is die berucht is om zijn ongelukken. Ben jij die ervaren surfer, zet deze dan maar op je bucketlist.

#9 Taghazout – Marokko

Een andere gave plek waar je misschien niet in eerste instantie aan denkt om te gaan surfen, is Marokko. Dit land vol met cultuur en bijzondere natuur die wij in het westen niet kennen, biedt verschillende surf spots. Taghazout is een klein vissersdorpje, waar je op verschillende locaties goed kunt surfen. Hier geldt hetzelfde als de surf spots in Kuta, Bali. Er is genoeg mogelijkheid om als beginnend surfer te leren surfen, maar er zijn ook genoeg mogelijkheden voor de meer ervaren surfers om te surfen. Als je in Taghazout bent, kies er dan ook zeker voor om een dagtrip te maken naar Essaouira. In dit dorpje kom je veel verschillende lokale winkeltjes tegen waar je de meest prachtige handgemaakte producten kunt kopen. Een paar dingen die mij enorm zijn bijgebleven van Marokko, is het heerlijke eten en de vriendelijkheid en openheid van de mensen waarmee ze graag hun verhaal doen.

TheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.