Surfen met -10 graden; alleen voor warmbloedigen of voor iedereen?

door

Surfen – Surf camp – Surf vibe. Al deze woorden matchen wij met zon, strand, mooie golven & warm weer. Dit komt grotendeels door onze eigen surfervaringen: 
– Zonnetje, bootje & surfplank in de Filipijnen. 
– Zonnetje, fietsje & hoge golven in Zuid-Frankrijk. 
– Zonnetje, Tajine op het strand & surfplank in Marokko. 
Logisch misschien dat we er nooit over hadden nagedacht om midden in de winter te gaan surfen met -10 graden in Noorwegen. Maar we hebben het wel gedaan en dat was super tof!

Surfen in Noorwegen

Toevallig kwamen we een fantastisch filmpje tegen van een surfer op Instagram. Met een dik wetsuit stond hij te shinen op een knalgele plank met een bizar mooie, besneeuwde berg op achtergrond, in een nog mooiere baai. Onze conclusie: dit wilden wij ook. Het lot? Of puur toeval? We waren namelijk al in de Lofoten in Noorwegen. Dit bijzondere filmpje leidde ons naar Unstad. Een piepklein surfdorpje in de Lofoten. 

Artic Surf Unstad

Artic surf staat voor surfen boven de poolcirkel. Alleen dàt klinkt al super vet, toch?
We kozen voor een surfschooltje in Unstad: Artic Surf. Eén van de 19 lokale bewoners is eigenaar van deze surfschool. Naast de surfschool hebben zij ook een restaurantje. Wij worden op slag verliefd op dit dorpje. De bergen, de zee, het kleinschalige. En hier laten ze hun sleutels gewoon op de auto staan, dus wij doen daar vrolijk aan mee. 

Surf preps

Wij kiezen de beste dag van de week voor onze uitdaging om te surfen in Noorwegen. Full pull sunshine, maar wel – 10 graden. How the fuck gaan we dit overleven? Met de logica van de locals worden we gerustgesteld: “De zee is 8 graden, buiten de zee is het -10 graden. Dit betekent dat de zee jouw warme badje is.” TOP! Let’s goooo naar een warm bad. We krijgen de wetsuits, schoenen en handschoenen en zijn klaar voor de start. 

Koude bakkes

We werken ons de rambam om de juiste golven te pakken. Niet alleen ómdat je die golf wil hebben waarvoor je zo hard werkt, maar ook om warm te blijven. Het is best een uitdaging; de wetsuit is zoveel dikker en zwaarder & je spieren moeten gas geven. Maar wat is dit vet! Wat is het bijzonder om je golf op deze manier te pakken, op die knalgele plank te staan en te zien wat er aan natuurschoon om je heen ligt. Je vergeet op dit moment totaal dat het -10 graden is. Maar na twee uur kunnen we niet meer. Met een bevroren bakkes kost het ons moeite om te praten en lopen we totaal lamgelegd door deze bizar vette ervaring terug over het besneeuwde strand.

surfen Noorwegen

Alleen voor warmbloedigen, of voor iedereen? 

Natuurlijk is het focking koud. En nee, je kunt niet even chillen op het strand om daarna weer volle bak aan de slag te gaan. Maar ‘in the end’ valt eigenlijk allemaal wel mee. Het is een unieke ervaring waarbij de kou slechts een minuscuul onderdeeltje is van het totaal. Want denk je eens in dat je daarna je rust pakt in de sauna, je een biertje openknalt in de hottub en je uiteindelijk intens geniet van je pizza en een cinnamon bun in een restaurantje. Dat wil toch iedereen?!


EuropaNoorwegenScandinaviëTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.