Wandelen en fietsen op een voormalig militairoefenterrein doe je op Truppenübungsplatz in Münsingen

door

De meeste wandelaars en mountainbikers zullen wel bekend zijn met de militair oefenterrein bordjes. Vaak mag je in Nederland op bepaalde tijden gewoon dit gebied doorkruisen, maar op andere plekken is het totaal afgesloten. In Duitsland kennen ze hetzelfde, maar sluiten ze steeds meer voormalige militaire oefenterreinen en geven ze het terug aan de natuur. Deze keer maken we kennis met (volmondig) Naturerlebnis ehemaliger Truppenübungsplatz Münsingen in de Schwäbische Alb.

Fietsen over het Truppenübungsplatz Münsingen

Een werkelijk unieke beleving op de Truppenübungsplatz Münsingen

Uniek en bijzonder kan je de Truppenübungsplatz in Münsingen absoluut noemen. Het 6700(!) hectare grote gebied is puur natuur en het landschap zoals je het 100 jaar geleden nog zou vinden. Er wordt hier op een natuurlijke manier omgegaan met de natuur, zo lopen er ongeveer 30.000 schapen om het gras kort te houden. Laat jezelf tot rust komen op een werkelijk uniek stukje natuur in Europa.

Truppenübungsplatz Münsingen infobord

Open voor publiek

Het gehele gebied is opengesteld voor publiek. Er is echter een grote ‘maar’. Je moet of een gecertificeerde gids boeken of je moet op de toegestane paden blijven. Dat heeft verschillende redenen. De eerste reden is dat er her en der nog landmijnen en munitie kan liggen en daar wil je natuurlijk niet op trappen.

De tweede is dat het gebied op deze manier echt terug wordt gegeven aan de natuur. Je maakt hier op de Truppenübungsplatz Münsingen nog kennis met het onaangetaste Schwäbische Alb. Dat klinkt misschien gek, met in het achterhoofd dat er hier nogal wat munitie, bommen en raketten zijn afgevuurd door het leger en zelfs met vliegtuigen en helicopters van de luchtmacht. Maar het Duitse leger heeft alleen maar enkele barakken, bunkers en andere gebouwen neergezet – en vergeet de ‘paradeplaats’ niet waar zelfs Adolf Hitler destijds parades heeft gehouden. Verder is het gebied dus nog volledig zoals het Schwäbische Alb eruit zou zien als er geen steden, dorpen, wegen en (intensieve) landbouw gebouwd zouden zijn. Kilometers kijk je om je heen, zonder iets van bebouwing te zien.

Outdooractiviteiten op de Truppenübungsplatz Münsingen

De Truppenübungsplatz Münsingen is bij uitstek de plek om te ontdekken met de fiets. Wandelend kan uiteraard ook, maar omdat het gebied zo groot is, is het op de fiets makkelijker en sneller om jezelf door het gebied te bewegen. Je fietst hier over fietspaden, die voormalig dienden als wegen waar tanks en andere militaire voertuigen overheen reden.

Absolute must-visits in de Truppenübungsplatz Münsingen

Uiteraard bestaat de perfecte fietsroute Truppenübungsplatz Münsingen uit de highlights van het gebied. Via de Ehemalige Panzer-Ringstraße fiets of loop je over een 36 kilometer lange rondweg. Ontdek het dorp Gruorn met een kerkje en een school. In de jaren dertig moesten bewoners het dorp namelijk verlaten, omdat het militair oefenterrein werd uitgebreid. Voor de meest spectaculaire uitzichten, bezoek je de voormalige uitkijktorens en kijk je op een goede dag zelfs tot aan de Alpen. Uiteraard is de toegangspoort, met alle barakken en de parade een absolute must-visit. Ondertussen zijn er veel creatieve bedrijfjes gevestigd in de voormalige barakken. Dit alles geeft het gebied een hele verfrissende en hippe vibe. Ga je liever iets meer van de paden af of wil je wat bunkers bezoeken, dan boek je een TrÜP-gids. Meer informatie vind je hier.

Gratis (e-)bikes met de Albcard

Heb je na het ontdekken van de Truppenübungsplatz nog zin om wat meer van de regio Münsingen te ontdekken, dan ben je hier aan het goede adres. Münsingen is namelijk het epicentrum voor fietsers in de Schwäbische Alb. Met bijna 800 kilometer aan fietspaden en een UNESCO Biosfeer, is dit namelijk de perfecte plek om wat kilometers weg te trappen. Overnacht je in een van de aangesloten locaties die de Albcard aanbieden, dan kan je gebruik maken van een van de 30 gratis (ultramoderne) (e-)bikes. En in de meegeleverde fietscomputers staan alle fietsroutes an geprogrammeerd.

BikingDuitslandEuropaHikingMet kidsReisverhalenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.