Val Thorens in de zomer = voor ieder wat wils

door

Bij The Hike zijn we niet vies van zo nu en dan de knuppel in het hoenderhok te gooien. Zo ook vandaag. Want wie denkt aan Val Thorens, zal dikwijls denken aan egaal witte skipistes en massale après ski taferelen. Maar wist je eigenlijk wel dat Val Thorens ook in de zomer een perfecte uitvalsbasis is voor je bergavonturen? Nee? Lees dan door!

Val Thorens zomer
Zonsondergang in de vallei

Val Thorens in de zomer

La Vallée des Belleville

Eerst even kort wat over de omgeving. Val Thorens is het hoogstgelegen dorp van La Vallée des Belleville. Naast Val Thorens zijn de dorpjes Saint-Martin-de-Belleville en Les Menuires ook nog gelegen in de vallei. Elk dorpje is een uitstekende uitvalsbasis voor verscheidene activiteiten om te doen. Ze zijn makkelijk te bereiken met de auto maar voor wie niet de hele tijd wilt rondrijden is er ook een gratis shuttlebus geregeld. Deze gaat vier maal per dag tussen de dorpjes door en zo kan je je dag goed indelen.

Een verblijf in Vallée des Belleville is goed aan te raden voor een bergfan van elke conditie of leeftijd. Dit komt omdat er voor iedereen veel te doen is op verschillende niveaus.

Een van de vele weides met kudden geiten in de buurt voor de kaas

Voor de alpinisten

Ten eerste komen de thrillseekers onder ons aan bod. Dikwijls zit je in de winter in de skilift naar bepaalde bergtoppen te staren met de vraag hoe het uitzicht vanuit daar is. In de zomer kan je in Val Thorens een poging doen om daar terecht te komen middels een gletsjertocht. Als je ervaring en materiaal hebt, hoef je waarschijnlijk niet hier te lezen wat er allemaal mogelijk is. Velen hebben echter niet deze schat aan informatie, maar wel de prikkel om het ooit eens te proberen.

In Val Thorens kan je materiaal en gidsen huren om je hoger in de bergen mee te nemen. Hoger dan je misschien ooit bent geweest. Voor 52 euro per persoon heb je genoeg bij elkaar om een hele ochtend zoet te zijn. Wij werden om 07:00u opgehaald met een pickup truck en na een bumpy ride afgezet bij de bodem van de gletsjerkom. Hier liet onze gids ons zien hoe je stijgijzers en een pickel gebruikt om veilig steile stukken sneeuwveld op te klimmen.

Zorgvuldig krijgen we instructies van de gids hoe veilig een gletsjer te betreden

Een halfuur later staan we bovenop de eerste helling uit te kijken over de machtig mooie sneeuwvelden en gletsjers. Na aangelijnd te worden, leidt de gids ons langs crevasses en over de gletsjer heen, richting de col. Er was in de groep een goed verschil in conditie, zeker op 3.250m hoogte. De gids is echter ervaren genoeg om goed rekening te houden met deze condities en ook een goede portie humor helpt om de gletsjer te overbruggen. Voor mensen die twijfelen dit ooit een keer te doen: het kan je niet genoeg worden aangeraden. Iets buiten je comfortzone liggen vaak de beste herinneringen en zulke wilde stukken bergen van dichtbij meemaken is iets wat op het lijstje van iedere bergfanaat zou moeten staan.

Val Thorens zomer
Aangelijnd over de gletsjer naar het colletje

Nadat we ons konden vergapen aan het uitzichtpunt, konden we weer afdalen richting de auto. Dit gaat gelukkig een stuk sneller dan de heenweg. We leren namelijk een techniek om super snel af te dalen: op je kont glijden met je pickel als rem. Met veel gegil en gelach zijn we binnen de kortste tijd weer beneden.

Voor de bergwandelaars

Ben je niet zo van de extreem hoge of wilde bergen? Dan is er in de zomer in Val Thorens ook genoeg voor jou te doen. Het meest tricky aan wandelen in een skigebied is dikwijls continu geconfronteerd te worden met uitzicht op de vele gondels, pistes en skiliften. Het kan niet ontkend worden dat het gebied rondom Val Thorens goed gevuld staat met skiliften. Echter geldt dit niet voor het hele gebied. Sterker nog: er zijn twee valleien volledig ontzien van het skigeweld en hier is geen uitzicht op wintersportgerelateerde taferelen.

La vallée des Encombres is goed aan te lopen vanuit Saint-Martin-de-Belleville. Hier kan je een aantal uur aan wandelingen maken met geweldig uitzicht op berglandschap. Op de bodem van het dal ligt Refuge de Gitamelon waar je jezelf nog kan trakteren op een berglunch.

Val Thorens zomer
Een van de uitzichten door La vallée des Encombres

Vanuit Val Thorens en Les Menuires valt Lac du Lou in de zomer goed aan te lopen. De klim hierheen is relatief simpel en voor de meeste condities goed uit te voeren. Bij dit mooie bergmeer is ook een Refuge waar je jezelf even kunt opladen met een Radler, Weizen of cola. Vanaf Lac du Lou zijn er meerdere zwaardere klimmetjes die je kunt doen om het beste uitzicht over de vallei te krijgen.

Voor de levensgenieters

Mocht je nou geen goede conditie hebben, met jonge kinderen op pad zijn of gewoon geen zin hebben om iedere dag met een rug doorweekt van het zweet thuis aan te komen, dat maakt niet uit. Naast de vele activiteiten die indoors te doen zijn (lasergamen, bowlen, etc.) is er ook in de bergen een plekje voor deze groep bergfanaten. Zo kan je je met de gondels en stoeltjesliften laten vervoeren naar bergtoppen om daar te genieten van het uitzicht. Daarnaast is er in de bodem van de vallei een plateau genaamd Plan de l’Eau waar er kleinere vlakke wandelingen te maken zijn in de buurt van een fris bergmeer, waar de dappere zielen in kunnen plonzen.

Voor de fijnproevers onder ons is op een paar minuten rijden van Val Thorens het restaurant Chez Pépé Nicolas te vinden. Hier worden ter plekke alle kazen gemaakt en groenten geteeld om vervolgens in het restaurant gebruikt te worden.

Val Thorens zomer
Eten bij Chez Pépé Nicolas is geen straf

ActiviteitAlpenBergenEuropaFrankrijkReisverhalenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.