Vegan poke bowl, simpel en superlekker | Meatless Monday

door

Je hebt ze vast al eens gezien, die heerlijke bowls vol kleurrijke ingrediënten. Ze worden ook wel poke bowls genoemd. Superlekker en ook nog eens super simpel! Het is eigenlijk gewoon een mix van allerlei gezonde ingrediënten die jij lekker vindt. Denk aan komkommer, wortel, tofu, avocado en mango. Je kan zo helemaal zelf je eigen overheerlijke vegan poke bowl maken.

Hawaïaans gerecht

Wist je dat een poke bowl een traditioneel Hawaïaans gerecht is? Hierbij wordt rijst samen met vlees of vis met verse groenten geserveerd in een kommetje. Vaak gaan er dan wat toppings en een dressing overheen. Het is bij poke bowls gebruikelijk dat alle ingrediënten in kleine blokjes of plakjes worden gesneden. Het gerecht wordt meestal lauwwarm gegeten.

Photo by Yoav Aziz on Unsplash

Vegan poke bowl

Deze poke bowl kunnen we natuurlijk ook heel gemakkelijk vegan maken. We vervangen het vlees of de vis gewoon voor heerlijke tofu. Of een andere vleesvervanger naar keuze. Maar hoe maak je nu deze lekkere bowl vol gezonde groentes? Dat gaan we je nu vertellen.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten

  • 50 gram sojabonen
  • 50 gram zeewiersalade, wakame
  • 100 gram rijst naar keuze
  • Ongeveer een kwart van een mango
  • 25 gram gesneden wortel
  • 100 gram tofu
  • halve avocado
  • Sesamzaadjes
  • Paar plakjes komkommer
  • Paar plakjes radijs
  • 2 plakjes limoen

Tofumarinade

  • Twee eetlepels ketjap
  • Knoflookpoeder
  • 1 eetlepel agavesiroop
  • 1 eetlepel sesamolie
  • Chilivlokken
Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Hoe maak je deze Vegan poke bowl?

Begin met het maken van de tofumarinade. Haal de tofu uit de verpakking en leg het stuk op een theedoek. Wikkel het doek eroverheen en begin vervolgens met het uitpersen van het vocht van het stuk tofu. Snijd vervolgens de tofu in kleine blokjes en stop deze in een bakje. Voeg daarna een scheutje ketjap, wat knoflookpoeder en chilivlokken naar keuze, de agavesiroop en de sesamolie toe. Meng alles goed door elkaar zodat elk tofublokje onder de marinade zit. Laat dit vervolgens even staan.

Kook de rijst zoals vermeld op de verpakking. Wanneer je bezig bent met het koken van de rijst kan je alvast beginnen met het in stukjes snijden van de mango. Pak een de kom waar jij je poke bowl in wilt maken en voeg de mango toe. Wanneer de rijst klaar is kan deze er ook bij. Ook de avocado mag je (gesneden in plakjes) toevoegen aan jouw bowl. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe: de sojabonen, zeewiersalade, komkommer en de gesneden wortel.

Daarna is het tijd voor het bakken van de tofu. Pak een pan en zet deze op een middelhoog vuur. Gooi je bakje met de gemarineerde tofustukjes in de pan en bak deze tot ze een klein beetje knapperig zijn. Wanneer de tofublokjes klaar zijn kan je deze aan je poke bowl toevoegen. Voor een extra bite kan je er nog wat sesamzaadjes overheen strooien om het af te maken. Ook kan je eventueel nog wat plakjes radijs of limoen toevoegen.

Heb jij deze vegan poke bowl geprobeerd? Laat het ons dan weten, wij zijn benieuwd wat jij ervan vond! Wil jij graag inspiratie opdoen voor vegan ontbijtjes? Klik dan hier.

Duurzaam levenGezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.