Voor een uitdagende Via Ferrata hoef je niet per se helemaal naar de Alpen te rijden. Ook dichter in de buurt zijn er tal van opties. En sinds kort is daar een hele toffe optie bijgekomen. Op ongeveer vier uur rijden van Nederland, in de Duitse Eifel, heb je sinds dit jaar de mogelijkheid om een uitdagende Via Ferrata te doen. Sterker nog; het is de moeilijkste Via Ferrata buiten de Alpen. Pak dus je via ferrata set maar in en ga op avontuur in het Duitse plaatsje Manderscheid.



De Burgenklettersteig: een Via Ferrata in de Eifel langs rotsen en burchten
We zijn dus in Manderscheid, in de Duitse Eifel. De Eifel is een prachtig gebied dat vanuit Nederland heel goed te bereiken is. Het gebied ligt ter hoogte van Luxemburg en staat vooral bekend om zijn uitgestrekte natuur. Het is een ideale plek voor de outdoorliefhebber. Wie wil wandelen, fietsen of gewoon van de natuur wil genieten zit hier helemaal op de juiste plek.
En sinds kort is de Eifel dus ook een plek voor de thrillseeker. Want tussen de uitgestrekte bossen, prachtige heuvellandschappen en eeuwenoude kastelen van de Eifel is dit jaar een prachtige Via Ferrata geopend, of zoals de Duitstaligen het noemen: een klettersteig. Het is er niet zomaar eentje. Deze Via Ferrata, genaamd Burgenklettersteig, is ontworpen en gebouwd door ervaren klimmers uit de Duitse Alpen. Die weten dus wel hoe je de klimmers aan het zweten krijgt.
Via Ferratas en moeilijkheidsgraden
Via Ferrata’s zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden. In Duitsland lopen de moeilijkheidsgraden van A t/m F. Let erop dat veel landen er andere categorieën op nahouden. Over het algemeen geldt bij een Via Ferrata dat je geen hoogtevrees moet hebben en dat je de basistechnieken van het zekeren beheerst.
De categorie A en B zijn het makkelijkst. Deze passages zijn met een basistechniek goed te doen. Op deze passages heb je doorgaans nog genoeg ruimte om je voeten goed neer te zetten. Bij categorie C en D wordt het al lastiger. Hier is meer techniek vereist en loop je vaak nog maar over hele smalle richeltjes.
Vanaf de categorie E en F wordt het pas echt spectaculair. Qua moeilijkheid is deze categorie goed te vergelijken met C en D, alleen heb je in deze categorie te maken met overhangende rotswanden. Hier is niet alleen een goede techniek, maar ook kracht gevraagd.

De Eifel daagt je uit op deze Via Ferrata
De Burgenklettersteig, zoals deze Via Ferrata in de Eifel officieel heet, is gemaakt voor de klimmer met uithoudingsvermogen en ervaring. Deze Via Ferrata behoort tot de categorie B/C, met uitschieters naar D. Mocht je jezelf nog niet in deze categorie zien, dan is dat natuurlijk helemaal geen probleem. Een ervaren gids loodst je met liefde door dit moeilijke terrein heen.
De Burgen Klettersteig bestaat uit grofweg drie delen. Als je deze delen in één keer doet, dan kost je dat ongeveer drie uur klimmen. Maar je kunt de tour ook opdelen. Op deze kaart zie je de precieze indeling van de Via Ferrata en de verschillende etappes.
Op de plaatsen, klimmen maar
Es geht los. We starten deze Via Ferrata aan de rivier de Lieser, een idyllisch riviertje die dwars door de Eifel stroomt. We volgen deze rivier een heel eind en passeren al een aantal pittige passages. De meeste passages vallen in de categorie A en B, maar af en toe komen we al korte stukken in de categorie C tegen. Hier is dus al meer techniek gevraagd.

Etappe 2 van de Burgenklettersteig is ideaal voor wie minder ervaring heeft
Het tweede deel van de Via Ferrata is de etappe naar de Oberburg, een prachtige middeleeuwse burcht die over het dal van de Lieser uitkijkt. Mocht je deze Via Ferrata in delen willen doen en heb je niet zoveel ervaring, dan is dit gedeelte ideaal. Het grootste gedeelte van deze etappe valt in de categorie A en B. Er zijn wel stukken in de categorie C op deze etappe te vinden, maar die kun je overslaan door een wandelpad te pakken die parallel aan de klim loopt.

De finale van de Burgenklettersteig Via Ferrata in de Eifel
We zijn inmiddels aangekomen bij het laatste gedeelte van onze Via Ferrata in de Eifel. Dit is ook meteen het spectaculairste en moeilijkste gedeelte van de tour. We zetten weer koers richting Manderscheid, maar niet voordat we de 60 meter lange Burgenbrücke zijn overgestoken. Dit is een hangbrug die je alleen gezekerd en voetje voor voetje kunt oversteken. Hier zijn dus stalen zenuwen gevraagd!
Na deze prachtige oversteek begint het laatste gedeelte. Hier zijn de meeste passages in de categorie D te vinden. Je zou dus kunnen zeggen dat het beste en moeilijkste voor het laatst bewaard wordt. Uiteindelijk kom je moe en met heel wat adrenaline in je lijf aan in Manderscheid. Je helm mag af, je klimset mag je uittrekken, je hebt de tocht volbracht. Tijd om het terras op te gaan.
