We moeten af van PFC, maar wat is PFC en PFC-vrij?

door

Steeds meer outdoormerken brengen naar buiten dat ze inmiddels PFC vrij zijn. Maar waarom willen ze zo graag van PFC af en wat is het überhaupt? Jij als buitenmens bent zuinig op de wereld om je heen en wilt je voetafdruk zo laag mogelijk houden. Maar de kans dat je van PFC hebt gehoord is klein. Wij zochten uit wat het is en waarom we het niet in het milieu willen hebben.

Wat is PFC en waarom moeten we ervan af?

Alle kunststof drinksystemen en waterflessen zijn al een behoorlijke tijd vrij van BPA. Bisfenol A(BPA) is al langere tijd in de ban, omdat het een negatieve invloed heeft op onze vruchtbaarheid en hormoonhuishouding. Maar nu komt PFC aan het licht en zijn er steeds meer merken die ervan afstappen. Maar waarom?

The North Face Apex Flex GTX-5

Wat is PFC?

Met PFC’s bedoelen we geperfluoreerde en gepolyfluoreerde chemicaliën (PFC staat voor Perfluorinated compound). Dit zijn oppervlakte actieve stoffen waarbij het volledige koolstof skelet is vervangen door fluoratomen. Wanneer deze atomen zijn verbonden tot lange fluorpolymeren kunnen ze worden gebruikt voor hun water- en vetafstotende eigenschappen. Volg jij het nog? Het komt erop neer dat de stoffen eigenschappen aannemen die afstotend zijn.

Ze worden daarom gebruikt voor water-, vuil- en vetafstotende afwerkingen van tapijt en kleding, maar ze komen ook voor in kookgerei met een anti-aanbaklaag. Ook komen deze stoffen voor in verschillende blussystemen waaronder brandblussers. Ze vormen een dunne laag om het vuur te doven en zijn hierdoor erg effectief bij vloeistof branden. Denk daarbij aan kerosinebranden op vliegvelden.

Waarom zijn geperfluoreerde en gepolyfluoreerde chemicaliën zo slecht?

Geperfluoreerde en gepolyfluoreerde chemicaliën of kortweg PFC’s komen niet van nature voor in het milieu. Hierdoor heeft water, licht noch lucht invloed op deze moleculen. Ze blijven hierdoor heel lang in ons milieu rondzwerven en worden verspreid via rivieren, zeeën en de lucht. Zelfs in ijs en Arctische organismen zijn PFC’s gevonden. De stof kan momenteel alleen door verbranding op hoge temperaturen worden vernietigd. En heeft net als BPA invloed op de voortplanting en veroorzaakt mogelijk ongecontroleerde celdeling (kanker) bij mens en dier. Foute boel dus!

BPA Free

Uitbannen van PFC’s

In 2016 bracht Greenpeace een onderzoek naar buiten waarin ze allerlei kleding van outdoormerken hadden onderzocht. In slechts 10 procent van de 40 onderzochte kledingstukken zat geen PFC. Sinds de publicatie van dit onderzoek zijn alle merken nog meer gaan focussen op het uitbannen van PFC. Zo is Jack Wolfskin al volledig PFC vrij en ook Vaude is sinds 2018 vrij van PFC door hun Eco Finish. De nieuwe The North Face Futurelight is ook PFC vrij. Voor vrijwel alle andere merken geldt dat ze in 2020 volledig vrij willen zijn van PFC’s. Bij de aanschaf van kleding is het dus goed om te letten of deze PFC vrij is. Als outdoorliefhebbers is het belangrijk dat we de natuur zo min mogelijk belasten, om te kunnen blijven genieten van ons buitenleven.

Royal Robbins trui

Duurzaam levenGearTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.