Wat te doen in Praag: de outdoor cityguide van de Tsjechische hoofdstad

door

Een stedentrip naar Praag, waarschijnlijk denk je dan aan prachtige architectuur, cultuur of misschien het legendarische Boheemse pilsbier. Maar wist je dat Praag de groenste stad ter wereld was in 2018? Genoeg wandelroutes dus. Of je nu de voorkeur geeft aan slenteren door het centrum, een lange wandeling langs de rivier de Moldau of aan een veel uitdagendere route door de ongerepte natuur van het platteland rond Praag en de nationale parken, je zult blij zijn dat je je wandelschoenen hebt meegenomen. In Praag is altijd wat te doen.

Citytrip in Praag combineren met genieten van de natuur

Je zult het heerlijk vinden om door de smalle, kronkelende straatjes van deze hoofdstad van Bohemen te slenteren. In 2018 werd Praag tot de groenste stad ter wereld gekroond. De stad bestaat voor bijna 56 procent uit bossen, natuurgebieden, parken, landbouwgrond, boom- en wijngaarden, golfterreinen of openbare tuinen. Daarnaast is Praag doordrenkt van geschiedenis, het bier is geweldig, de architectuur is van wereldklasse en de prijzen zijn redelijk betaalbaar. Het is ook een van Europa’s beste bestemmingen voor het nachtleven, dankzij de bloeiende nachtclubs en de grote studentenpopulatie. Wij zetten de groene hotspots voor je op een rij.

wat te doen in Praag

Wat te doen in Praag voor de outdoor liefhebber?

Online reisspecialist TravelBird analyseerde 50 steden op basis van groengebied. Uit de Groene Stedenindex 2018 bleek dat de Tsjechische hoofdstad het groenst van allemaal is. Maar waar moet je dan precies heen om van dat Praagse groen te genieten? In deze vijf parken en tuinen is er altijd wat te doen voor natuurliefhebbers die het drukke centrum van Praag even willen ontvluchten.

#1 Troja

Het zeventiende-eeuwse kasteel Troja ligt in het gelijknamige district Troja. Rond het kasteel bevinden zich prachtig barokke kasteeltuinen. De tuinen zijn versierd met beelden, pergola’s, doolhoven en fonteinen. Vlakbij deze tuinen kan je de dierentuin van Praag vinden en de botanische tuin van de stad bezoeken. In Troja is tevens een wijngaard waar je langs de wijnranken kunt wandelen. Probeer zeker de exclusieve wijn in het restaurant Vinařství Salabka. Extra genieten na een stevige wandeling in de stad.

Trojakasteel in Praag, gezien vanuit de botanische tuin

#2 Stromovka Park

Dit park in de wijk Holašovice is een echte hotspot bij de inwoners van Praag. Het park bestaat al sinds de dertiende eeuw en ontstond toen als wildreservaat. Er is een drie kilometer lange wandelroute, samen met een tiental andere kleine paden. Fietsers en inline-skaters kunnen de route verlengen door een eiland over te steken naar het nabijgelegen Troja. Het is een geweldige plek voor slacklinen en je kunt er fijn picknicken. In Stromovka park staat ook het planetarium en er zijn diverse speeltuinen voor kinderen.

Praag
Credits: Nikica Grgic- Unsplash

#3 De tuinen van Kinsky

De tuinen van Kinsky zijn de mooiste van Praag. Ze liggen op de zuidelijke helling van Petřín en zijn gescheiden van de andere Petřín-tuinen door de hongermuur, waardoor het er vaak iets rustiger is. Het is een uitgelezen plek voor families om te picknicken. In het park staat het Kinsky zomerpaleis en de houten Grieks-katholieke kerk van St. Michael. Ook een aanrader is het standbeeld van de zeehond Gaston. De zeehond ontsnapte in 2002 uit de dierentuin van Praag nadat hij overstroomde en Gaston zwom toen 300 kilometer naar het Duitse Dresden waar hij werden gevangen. Helaas overleed hij later door uitputting en stress.

#4 Riegrovy Sady

De Riegrovy Sady ofwel Riegertuinen liggen in het centrum van Praag vlakbij het treinstation. Vanuit de tuinen heb je één van de mooiste uitzichten over Praag. Dit park is meer dan een eeuw oud en is groene oase met bosrijke gebieden, grasvelden, een tuinrestaurant en grote kastanjebomen. In het park vind je diverse cafés, restaurants en biertuinen. Als je tijdens jouw trip een mooie zonsondergang wilt zien, is dit dé plek.

Praag Petřín
Credits: Tamar – Unsplash

#5 Grébovka Park

Grébovka Park ligt iets verder van het centrum vandaan, maar is een heerlijke plek om even tot rust te komen en van een wijntje te genieten. Het park is geïnspireerd op de Italiaanse renaissance en heeft fonteinen en watervallen, meren, paviljoens, beelden en een grot, evenals een uniek uitzicht op de stad. Het charmante wijngaardpaviljoen is omringd door grote wijngaarden en het tuincafé Grébovka Pavilion.

Wat kan je verwachten tijdens een bezoek aan Praag?

Alleen al door Praag lopen is een genot dankzij de adembenemende architectuur. Het was een van de weinige steden die onaangetast bleef door de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog, dus alles in Praag is honderden jaren oud. De Sint-Karelsbrug is wel het beste voorbeeld en het is misschien wel een van de mooiste bruggen ter wereld. Een bezoek bij zonsondergang is aan te bevelen.

Als je van lekker eten en drinken houdt ben je in Praag op de juiste plek. Het wereldberoemde pilsener bier werd uitgevonden in Tsjechië, dus trakteer jezelf zeker op een paar pinten. In feite drinken de Tsjechen het meeste bier per persoon ter wereld, dus je drinkt ze niet zomaar onder tafel. Hoewel het misschien niet echt gezond is, is ook het Tsjechische eten hartig en heerlijk. De traditionele recepten bevatten vaak veel vlees en aardappelen. Ook als je op zoek bent naar een feestje, dan ben je hier op de juiste plaats.

Praag is geweldig, dus het is geen verrassing dat mensen uit alle hoeken van de wereld komen om het te bezoeken. Het stadscentrum loopt altijd vol toeristen, en is een samenloop van de dure en goedkopere-kwaliteit restaurants. De prijzen in Praag stijgen, dus verwacht niet de goedkope prijzen van andere Oost-Europese landen zoals Polen en Hongarije. Gelukkig zijn de prijzen niet zo hoog als in West-Europa, zodat je nog steeds goedkope maaltijden, drankjes en hostels kunt vinden.

Praag karelsbrug
De rivier Moldau en de Karelsbrug | Credits: Sam Depraetere

Wandelen door het centrum van Praag

Hoewel Praag omgeven is door heuvels, is de stad zelf relatief vlak waardoor het een geweldige plek is om gemakkelijk te wandelen. Het verkennen van de Oude Stad geeft je voldoende mogelijkheden om onderweg uit te rusten en te ontspannen. Tijdens je wandeling houd je je bezig met prachtige architectuur en historische monumenten. Daarom is een wandeling door de Oude Stad, al dan niet met een gids van Mijn Praag Tours, waarschijnlijk de gemakkelijkste manier om Praag te voet te verkennen. Ook de bezienswaardigheden in de Nieuwe Stad, het Joods kwartier en het kasteeldistrict zijn zeker de moeite waard.

Maar wat te doen in Praag voor de fanatieke wandelaar? De tocht naar de Praagse Burcht of naar Petřín is genoeg om je hartslag te doen stijgen zonder de stad te verlaten. Als je liever in een meer natuurlijke omgeving wandelt, dan heeft de regio Sazava veel te bieden. Als je het wandelen echt naar een hoger niveau wilt tillen, moet je de stad uit naar het Nationaal Park Boheems Zwitserland. Het bergachtige terrein van dit park zorgt ervoor dat je nooit zonder prachtige uitzichten en uitdagende wandelingen komt te zitten.

bohemian switzerland national park
Credits: Jan Zikan – Unsplash

Wat is er te doen in de Oude Stad van Praag?

Als je door het centrum van Praag rondwandelt, kom je zeker langs deze bekende bezienswaardigheden:

De Karelsbrug: De Karelsbrug werd gebouwd in 1357 en is misschien wel de mooiste brug ter wereld. Het is een must visit en eigenlijk is het de enige manier om de rivier over te steken vanuit de Burchtwijk en de Oude Stad, dus je kunt het letterlijk niet missen. Een aanrader is om hem tijdens zonsondergang te bezoeken.

Het Oude Stadsplein: Het Oude Stadsplein is een historisch plein in de Old Town van Praag. Op dit prachtige plein vind je een handvol van de beroemdste bezienswaardigheden van Praag – waaronder de Astronomische Klokkentoren, het Oude Stadhuis en de Kerk van Onze Lieve Vrouw voor Týn. Er zijn ook een aantal cafés en restaurants, maar het hele plein is toeristisch, dus alles is er duurder.

De Kerk van onze Lieve Vrouw van Týn: Je kunt de twee enorme gotische torenspitsen van deze kerk, die boven het Oude Stadsplein uittorenen niet missen. De toegang tot de kerk is gratis.

De Astronomische Klokkentoren en het Oude Stadhuis: De 600 jaar oude astronomische klok is een indrukwekkend uurwerk dat elke dag duizenden starende toeristen trekt. Het is een leuk monument om te bekijken als je erlangs loopt en het dan van je lijstje af te strepen.

Praag
Oude Stadsplein met de Astronomische Klok en De Kerk van onze Lieve Vrouw van Týn | Credits: Sam Depraetere

Wat is er te doen in de Nieuwe Stad?

Het Wenceslasplein: Deze prachtige boulevard was ooit een paardenmarkt, maar is nu een prachtig winkelgebied. Vergeet als je er bent niet het grote standbeeld van St. Wenceslas te bekijken.

Het Nieuwe Stadhuis: Het onlangs gerestaureerde gemeentehuis is een meesterwerk in art-nouveaustijl. Je kunt het van buiten bewonderen of je kan een rondleiding door de binnenkant krijgen voor ongeveer €10,-

Credits: Felix Mittermeier – Unsplash

Wat is er te doen in het Kasteeldistrict?

De Praagse Burcht: De Praagse Burcht is een bijna 70.000 vierkante meter groot complex dat de skyline van Praag domineert. Het is bovendien de grootste oude burcht ter wereld. De Praagse Burcht omvat het Oude Koninklijke Paleis, de Vituskathedraal, de Sint-Jorisbasiliek en een aantal andere prachtige gebouwen. Dit is een niet te missen bezienswaardigheid.

De Sint-Vituskathedraal: De Sint-Vituskathedraal ligt in het complex van de Praagse Burcht en is een architectonisch meesterwerk waarvan de voltooiing meer dan 600 jaar in beslag nam. De toegang is gratis bij de prijs van het kaartje voor de Praagse Burcht, maar je kunt iets meer betalen om speciale delen van de kathedraal te bezoeken.

Het Lobkowicz Paleis: Het Lobkowicz Paleis ligt op het terrein van de Praagse Burcht, maar het is privébezit van de familie Lobkowicz. Het kost €11,- extra om het te bezoeken. Het omvat de Lobkowicz Collecties en Museum (oudste en grootste particuliere kunstcollectie in Tsjechië), het Lobkowicz Palace Café en Middag Klassieke Concerten.

praag kasteeldistrict
Het Kasteeldistrict | Credits: Sam Depraetere

Wat is er te doen in het Joods kwartier?

De Oude Joodse Begraafplaats: De Oude Joodse Begraafplaats is de grootste Joodse begraafplaats in Europa. De grafstenen met haaientanden dateren van de 15e eeuw tot 1786.

De Oud-Nieuwe Synagoge: De Oude-Nieuwe Synagoge is niet alleen de oudste synagoge van Europa, maar ook de oudste werkende synagoge buiten Israël. Bezoek de website.

De praktische kant van reizen naar Praag

Hoe reis je het makkelijkst vanuit Nederland met de trein naar Praag?

Je kunt makkelijk in één dag van Amsterdam naar Praag reizen met de trein. Met een goed boek bij de hand neem je twee treinen: van Amsterdam naar Berlijn en dan van Berlijn naar Praag. Die eerste InterCitytrein met bistrowagen doet er 6u25 over om je naar Berlijn Hauptbahnhof te brengen. Er zijn stopcontacten op alle zitplaatsen. Vervolgens reis je van Berlijn Hauptbahnhof naar Praag Hlavni met de EuroCity trein in 4u34. Tickets zijn beschikbaar via NS International.

Credits: Ian Taylor – Unsplash

Hoeveel kost een dag backpacken in Praag gemiddeld?

Praag is een geweldige stad en de prijzen maken het nog beter. Een paar jaar geleden was alles in Praag nog een stuk goedkoper, maar het is nog steeds veel betaalbaarder dan veel andere grote steden in Europa. Een budget van €25,- tot €50,- per dag rekenen is perfect als je een backpackers mindset hebt. Hierbij slaap je dan wel in een hostel. Je kunt gemakkelijk meer uitgeven en misschien ook minder, maar dit is een goede marge om mee te beginnen.

Hoeveel dagen heb je nodig om de bezienswaardigheden te zien?

Als je weinig tijd hebt, kan je alle hoogtepunten van Praag hoogstwaarschijnlijk zien in twee volle dagen. Het is een relatief kleine stad, dus veel kan te voet. Maar met drie of vier dagen heb je een betere ervaring. Daarnaast zijn er ook een paar leuke daguitstappen vanuit Praag, zoals Cesky Krumlov. Voeg dus een dag of twee toe als je dat interessant vindt.

Wat is de beste manier om Praag te ontdekken?

De leukste manier om Praag te ontdekken is met fietstour of een wandeltour door de stad met een gids. Mijn Praag Tours biedt ze in het Nederlands aan in de stad. Onze favoriete activiteit was de beklimming van de toren van het Oude Stadhuis. Vanaf de top heb je het beste uitzicht over de hele stad, ook ’s avonds in het donker.

Daarnaast is het Museum of Communism een aanrader. Het museum geeft een overzicht van het communistische regime van na de Tweede Wereldoorlog in Tsjecho-Slowakije in het algemeen en Praag in het bijzonder. De beste plek om te verblijven? Vlak in het centrum natuurlijk. Wij verbleven in de Mamaison Downtown Residence, maar er zijn ook een heleboel fijne hostels in Praag.

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door Visit Czech Republic en Prague.eu.
Credits: Sam Depraetere

TheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel