Credits: Kevin Schmid - Unsplash

5 tips om te werken als een digital nomad (in tijden van Corona)

door

Wonen en werken in een camper, wie wil dat nou niet?! Thuis de boel de boel laten en er lekker op uit trekken terwijl het werk onderweg gewoon doorgaat. Want of je nu vanuit huis werkt of vanuit de camper op een mooie plek in de natuur, zo lang de internetverbinding werkt, kun je aan de slag. Grote kans dat je onderweg medestanders tegenkomt, want het leven als een ‘digital nomad’ is populairder dan ooit. Uiteraard draagt Corona daar flink aan bij, maar ook na de pandemie is de kans groot dat thuiswerken normaal blijft. Om het werken vanuit een camper zo goed mogelijk te kunnen doen, hebben we hieronder een aantal tips voor je op een rij gezet. Dus regel die camper en trek eropuit! Kun je na het werken of in je pauze mooi een fijne hike maken om te ontspannen.

Het leven als een digital nomad

Een digital nomad is iemand die zijn werk op afstand doet. Ook wel remote werken of locatie onafhankelijk werken genoemd. Er is geen vaste werkplek nodig om geld te verdienen. Een goede internetverbinding en een device om je werk op uit te voeren is genoeg. Zo lang je kunt inbellen en je werk kunt doen, zit je dus goed. Bij een digital nomad denk je misschien al snel aan iemand die in de zon op een tropisch strand zit te werken (wat overigens helemaal niet handig is, want zand all over). Maar je hoeft helemaal niet ver weg te gaan om een digital nomad te zijn. Vrijheid in je werk kun je overal beleven. Je kunt dus ook prima in Nederland aan de slag. Ga eropuit, installeer jezelf ergens op een fijne plek en ga aan de slag!

digital nomad camper
Credits: Airstream inc – Unsplash

Tips om te werken als een digital nomad

#1 Ga voor een camper

Normaal gesproken kun je als digital nomad werken waar je maar wilt. Nu we allemaal te maken hebben met een wereldwijde pandemie is dat wat lastiger. Naar het buitenland kunnen we niet, het openbaar vervoer wil je het liefste vermijden en koffietentjes zijn gesloten. Wat overblijft is het gebruikmaken van een camper. Met zo’n huis op wielen, ben je volledig zelfvoorzienend en kun je toch gaan en staan waar je maar wilt. Je kunt ervoor kiezen om voor een langere tijd op pad te gaan, of om je camper een paar kilometer verderop te parkeren. Wat je zelfs nog kunt doen om het gevoel van digital nomad te ervaren of vast te houden is de camper voor de deur zetten. Met een mobiele werkplek houd je privé en werk toch gescheiden. En dat is dan ook weer handig als je schoolgaande kinderen hebt die, vanwege de lockdown, thuisonderwijs krijgen en jouw rustige werkplek overnemen.

Credits: Tobias Tullius – Unsplash

#2 Zoek een goede plek uit

Helaas wordt je vrijheid als digital nomad met een camper wel iets beperkt. Je mag je camper namelijk niet overal zomaar parkeren. Zelfs niet als het voor je eigen huis in de straat is. (Tenzij je een eigen oprit hebt.) Iedere gemeente en natuurgebied heeft zijn eigen beleid met betrekking tot het parkeren van een camper. Zoek dat vooraf dus goed uit. Wat je ook kunt doen, is een camperplaats uitzoeken. Daar weet je in ieder geval zeker dat je goed zit. Camperplaatsen zijn er meer dan genoeg te vinden, zowel in binnen- als buitenland. Handig voordeel van (de meeste) camperplaatsen, is dat je de camper vaak ook kunt aansluiten op stroom. Wel zo handig als je je laptop wilt opladen.

#3 Regel een pretty fly wifi

Als je contact wilt hebben en houden met je baas en/of je klanten, dan is een goede wifi toch wel essentieel. Mails beantwoorden en videobellen gaat immers een stuk beter als je connected bent. Je kunt inloggen via de hotspot van je telefoon, mits je bereik hebt natuurlijk. Of je koopt een mobiele internet dongel, dan kun je inpluggen wanneer je maar wilt. Ga je voor de camperplaats, dan is de kans groot dat je gebruik kunt maken van de wifiverbinding van de locatie. Check wel even of je verbinding goed is beveiligd. Je baas of klant is er waarschijnlijk niet blij mee als gevoelige info op straat komt te liggen.

Credits: Alex Iby – Unsplash

#4 Zorg voor voldoende gas en stroom

Het is niet heel warm buiten, dus is het wel lekker als je de verwarming in je camper aan kunt zetten. Werken met drie truien en handschoenen aan is namelijk niet zo handig. Check dus voor vertrek hoe lang je vooruit kunt met je gasvoorraad. Dat geldt ook voor de stroomvoorziening. We noemden eerder al de camperplaats waar je de camper meestal kunt aansluiten op het energienet. Sta je ergens anders, dan is een zonnepaneel of een extra accu wellicht handig.

#5 Werk om te leven

Blijf niet te lang hangen in je werk. Ze zeggen niet voor niets dat stilzitten het nieuwe roken is. Ga er regelmatig op uit voor wat lichaamsbeweging. Je bent immers niet voor niets op een fijne locatie aan het werk. Maak een mooie wandeling in je lunchpauze of ga een rondje fietsen na je werk. Even lekker je hoofd leegmaken en die energiemotor op gang brengen. Je zult merken dat je na zo’n outdoor activiteit zelfs een stuk geconcentreerder kunt werken. Ook tijdens het werken kun je trouwens bewegen. Doe bijvoorbeeld eens een call terwijl je lekker buiten loopt. Met een koptelefoon erbij kun je er zelfs een videocall van maken op je smartphone.

Dus waar wacht je nog op?! Ga die vrijheid tegemoet!

digital nomad camper
Credits: Hanson Lu – Unsplash
RoadtripTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.