Wildkamperen in Oman: onze tips en mooiste plekken in het land

door

Oman is misschien wel het mooiste en meest diverse land in het Midden-Oosten. Ook is het een van de veiligste landen ter wereld én is wildkamperen bijna overal toegestaan. Dat betekent dus dat je met een huurauto en een (dak)tent echt op ontdekking kan gaan. Want hoe kom je dichterbij de natuur en het betoverende landschap dan vanuit jouw tent? Maak kennis met adembenemende woestijnen, kustlijnen, sterrenhemels en een fantastische cultuur. Dit zijn onze tips voor wildkamperen in Oman.

Wildkamperen in Oman, zo pak je het aan

Wildkamperen in Oman, dat klinkt wellicht al wat onbekend. Dus hoe pak je het aan? Het makkelijkste is om jouw reis gewoon te boeken bij Middenoostenreizen.com. Zij kennen de regio als geen ander en regelen dan alles in tot in de puntjes voor je. Dus vluchten, transfers, overnachtingen, autohuur, kampeeruitrusting, informatie en een noodnummer zijn allemaal geregeld. Liever een 4×4 met daktent, wat extra excursies en ook het visum, als je langer dan 14 dagen blijft, geregeld? Ook dat is mogelijk. Maar waarom wil je wildkamperen in Oman?

Foto © Bigstockphoto

De mooiste plekken voor wildkamperen in Oman

Je verwacht het misschien niet meteen als je denkt aan Oman, maar het land is bij uitstek de plek voor wildkamperen. Maar waar ga je jouw tentje opzetten en hoe bepaal je je route? We geven je wat tips voor de mooiste plekken waar je kan wildkamperen in Oman:

Jebel Shams – De Grand Canyon van Oman

De Jebel Shams, ook bekend als de Grand Canyon van Oman, is een absolute must visit voor natuurliefhebbers en avonturiers. Voor het mooiste uitzicht en een onvergetelijke kampeerervaring, zet je je tent op aan de rand van the balcony, waar je wordt beloond met een adembenemend panoramisch uitzicht over de kloof en het omliggende bergachtige landschap. In Jebel Shams geniet je van koelere temperaturen, waardoor het een ideale plek is om te ontsnappen aan het warmere klimaat in Oman. Houd er wel rekening mee dat het in de avond en nacht flink kan afkoelen, dus dat wildkamperen in Oman ook fris kan zijn.

Foto © Ministry of Heritage Tourism Sultanate of Oman

Wahiba Sands – De betoverende zandduinen

Voor een echt woestijnavontuur is Wahiba Sands een must visit locatie. Hier ontdek je hoge zandduinen die uitnodigen tot avontuurlijke activiteiten zoals sandboarden en duin-hikes. Het is essentieel om een ervaren gids bij je te hebben om deze uitgestrekte zandduinen veilig te verkennen en om te genieten van een authentieke woestijnkampeerervaring. Alleen voor de sterrenhemel moet je hier al naartoe gaan.

Foto © Ministry of Heritage Tourism Sultanate of Oman

Empty Quarter – Kamperen in de zandwoestijn

The Empty Quarter, ook bekend als Rub’ al Khali, is de grootste zandwoestijn ter wereld en een van de meest uitdagende, maar fascinerende plekken om te wildkamperen in Oman. Deze ongerepte en afgelegen omgeving biedt een unieke kans om te kamperen in het hart van de zandwoestijn, omringd door eindeloze duinen die zich tot aan de horizon uitstrekken. Een gids is hier absoluut noodzakelijk om je te begeleiden door dit terrein en om je volledig te laten onderdompelen in een woestijnervaring.

Langs de kust tussen Fins en Sur

Voor degenen die van de zee houden, is wildkamperen langs de kust tussen Fins en Sur the place to be. Hier vind je talloze afgelegen strandjes en baaitjes, waardoor je vrijwel altijd jouw eigen privéstrand hebt of kan vinden. Geniet van de rustige branding en wordt ’s ochtends wakker met de zon die opkomt boven de glinsterende Arabische Zee. Houd er echter rekening mee dat je mogelijk het geluid van passerende auto’s van de nabijgelegen hoofdweg kunt horen.

Foto © Ministry of Heritage Tourism Sultanate of Oman

Off-road avonturen voor de mooiste wildkamperen in Oman plekjes

Een van de meest opwindende aspecten van wildkamperen in Oman is de mogelijkheid om off-road te rijden en juist op afgelegen hidden gems kan komen. Met een 4×4-auto kun je afgelegen en betoverende plekken bereiken die buiten de gebaande paden liggen. Verken verlaten wadi’s, ongerepte bergmeren en afgelegen oases. Als de overige dagjes-gasten vertrokken zijn, heb je het rijk voor jezelf.

Wildkamperen in Oman is één groot avontuur

Één van de meest betoverende manieren om Oman te verkennen, is door een ultieme roadtrip te combineren wildkamperen. Zet jouw (dak)tent op een plek op naar keuze (het is overigens niet óveral toegestaan, maar daarover verderop meer). Onder de glinsterende sterrenhemel, in de woestijn, tussen de bergen of aan de prachtige kustlijn. Lekker ver weg van de drukte en het dagelijkse leven, heb jij jouw eigen kampeeravontuur.

Voorbereiding op wildkamperen in Oman

Een goede voorbereiding is essentieel voor wildkamperen in Oman. Wil je zoveel mogelijk uit handen geven en een zorgeloze reis naar Oman maken, dan kan je eenvoudig een wildkampeerreis boeken bij Middenoostenreizen.com. Zij zorgen voor de juiste kampeeruitrusting en je kan ook kiezen voor een daktent. Doe dat sowieso, want dat maakt het plaatje helemaal compleet. Pro tip: vergeet niet om voldoende voedsel en water mee te nemen, omdat je mogelijk ver van de bewoonde wereld bent.

Excursies en adembenemende ervaringen

Het reizen naar en door Oman is sowieso een ervaring om nooit te vergeten. Het land, de cultuur en de tradities zijn zoals je nergens anders vindt. Uiteraard kan je jezelf helemaal onderdompelen in het land en de cultuur met verschillende excursies. Ga op stadstour met een gids, duik of snorkel langs de prachtige kust of slaap in de woestijn. Liever iets meer op een budget, dan kan je uiteraard gratis genieten van prachtige natuurervaringen. Geniet voor mooie sterrenhemels, landschappen en natuurverschijnselen die je nergens anders tegenkomt. Het uitklappen van jouw campingstoeltje bij een ondergaande zon in Oman kost je niets, maar is een onbetaalbare ervaring.

Onvergetelijke ervaringen tijdens wildkamperen in Oman
Arisa -Unsplash

Veiligheid en maatregelen

Oman is een van de veiligste landen ter wereld. En ook het verkeer is rustig. Blijf toch altijd letten op je persoonlijke veiligheid. Zorg dat je jezelf goed inlicht over het land, neem een EHBO-kit mee en check zeker het weerbericht goed. Met wildkamperen is het eveneens goed om jezelf in te lichten over de dieren die je er mogelijk aantreft.

Leave no traces

Wildkamperen in Oman is niet anders dan wildkamperen ergens anders ter wereld. Zorg dat je overnacht volgens het leave no traces principe. Sterker nog: zorg ervoor dat je de plek netter achterlaat dan hoe je er kwam. Je overnacht er gratis, dus kan je ook iets extra terug doen voor de natuur en de omgeving. Zo kunnen de volgende generaties ook blijven genieten van de prachtige landschappen en de optie om er te wildkamperen.

Wilde dieren in Oman

Tijdens wildkamperen in Oman, kan je zomaar oog-in-oog staan met prachtige dieren. Vooral als de avond zijn intrede doet en je als een van de weinigen op een plek bent, is het tijd voor de dieren om tevoorschijn te komen. Dieren die je tegen kan komen, zijn onder andere: Arabische luipaard, Nubische steenbok, Arabische oryx, Arabische wolf, wilde katten, dolfijnen, schildpadden en honderden verschillende soorten vogels.

Beste reistijd voor wildkamperen in Oman

Oman heeft een warm woestijnklimaat in het binnenland en een warm zeeklimaat aan zee en is daarom niet altijd even geschikt om te wildkamperen. In hartje zomer is het er eigenlijk te warm en daarom minder geschikt om er in een tent te overnachten. De ideale reistijd wordt gezien tussen oktober en maart.

Ga jij het avontuur aan door te wildkamperen in Oman?

Wildkamperen in Oman is een unieke ervaring die de harten van avontuurlijke reizigers zal veroveren. En misschien ook wel die van jou. De ongerepte natuur, Midden-Oosterse cultuur, de nachtelijke hemel vol sterren en de rust is de ultieme combinatie voor een prachtige reis. Vraag snel vrijblijvend een reisvoorstel op maat aan bij Middenoostenreizen. Op basis van jouw wensen en de lokale expertise van Middenoostenreizen, maak je een reis om nooit te vergeten.

AziëGeorganiseerde reizenKamperenOmanRoadtripTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.