Zeekajakken in Västervik

door

Oké, dik vet hoogtepuntje tijdens onze reis door Småland: kajakken met Johannes Löf (met tevens een fantastisch instagramaccount) van MyOutdoorPassion op zee in Västervik. Een super interessant persoon die er een sport van maakt al kajakkend op alle eilandjes te slapen. Dat zijn er meer dan 5000 aan de kust van Noordoost Småland.

Kajakken baart kunst

Voorheen combineerde oermens Johannes nog zijn bureaubaan met het geven van deze rondleidingen op het water. Sinds februari startte hij volledig voor zichzelf met MyOutdoorPassion. “Je moet doen waar je hart het snelst van gaat kloppen. Ik wil mensen laten zien wat de natuur van Zweden je te bieden heeft.” Geduldig en enthousiast krijgen we instructies. Voor de onwetenden onder ons: een zeekajak is echt een klein bootje, waarin je met je voeten kunt sturen. Vergezeld van een peddel die je onder 90 graden vasthoudt, gaan we op pad. 

Confetti in het water

Wauw, dit is onwijs mooi. Een met de natuur. Het zonnetje schijnt. Helder water. Een mix van zout en zoet waardoor we vergezeld zijn van allemaal kleine roze kwalletjes die niet prikken. Het lijkt confetti in het water. Een feestje waar alleen jij voor uitgenodigd bent. Je ligt zo lekker laag op het water dat het voelt alsof je een visje bent. Als je nog nooit gekajakt hebt moet je even wennen aan het peddelen en sturen. Maar oefening baart kunst. Net zoals bij het rijden van auto wordt de kajak op een gegeven moment één met jou.  

Mindful Zeearend

Kajakken blijkt zeer mindful. Je concentreert je op het sturen en de beweging. Sommige stukken op zee zijn ontzettend rustig, andere wat wilder door de stroming en de wind. Hélemaal toen we een zeearend spotten, waren we even helemaal in het hier en nu. Als we onze gids mogen geloven – en dat doen we volledig – is deze ouder dan 5 jaar, vandaar zijn imposante witte kraag. Zo machtig om zo’n vogel over zee te zien zwieren.

Op een onbewoond eiland

We komen nog een grote valk tegen, een reiger en wat eendjes die zich al kabbelend laten meevoeren. We varen in helder water en passeren zulke mooie rotsen en bomen dat het even lijkt alsof het niet echt is. Bestaat het Paradijs dan toch? We ‘meren aan’, heet dat aanmeren met een kajak? In ieder geval helpt Johannes ons met onze kajak aan land. Op één van de onbewoonde eilandjes bereidt hij een lunch voor ons. Op de stenen in de zon krijgen we een mix van fika (traditionele Zweedse hapjes) en een zelfbereide pasta. Hij vermaalt ter plekke de koffie en deze smaakt – mits je het laatste restje niet achterover slaat – als een cadeautje. Zelfs het vuur maakt hij met een vuursteentje. We zitten en genieten… 

Met onze buiken gevuld vervolgen we onze reis. Onderweg vergapen we ons nogmaals aan de weidse vergezichten. We komen één andere kajakker tegen en dat was het wel. Verder zien we alleen water, heel veel water, kleine eilandjes en een mooie mix van bomen en rotslandschappen. 

Eenmaal terug op het vasteland golft de zee nog na in ons evenwichtsorgaan. Dit was echt een fantastische ervaring. 

Kajakken met Johannes

Een kajaktrip met Johannes kan direct met hem geboekt worden. Je kunt een dagdeel kajakken, maar hij biedt ook de mogelijkheid om meerdere dagen op ontdekking te gaan in de archipel van Västervik. Slapen op onbewoonde eilandjes omringt met niets dan natuur. Wij zouden er zo weer voor in de auto springen! Meer informatie en contactgegevens vind je op www.myoutdoorpassion.se

EuropaReisverhalenScandinaviëTheOutdoors.nlWatersportenZweden

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.