Kajakken doe je zo; een gids voor kajak beginners

door

Als je begint met kajakken, zul je niet meteen de snelstromende bergriviertjes aandoen. Je begint op rustig water, bijvoorbeeld op een meer. Maar voor je voor het eerst het water opgaat, kun je zwemmen? Veiligheid staat voorop! Het is ook verstandig om je de eerste keren te laten helpen door iemand met kajak ervaring. 

kajak beginnen met kajakken Slovenië

Welke kajak kies je als je gaat kajakken?

Als je een echte beginner bent, kies dan voor een kajak waar je bovenop kunt zitten. Een zogenaamde sit-on-top kajak. Deze zijn over het algemeen goedkoper, stabieler en steviger dan toermodellen – kajaks waar je in zit. Bovendien is het gemakkelijker om er terug op te klimmen, mocht je in het water vallen. Ze zijn wel zwaarder, groter en langzamer. Er bestaan ook opblaasbare en opvouwbare modellen, die je als rugzak kunt meenemen. Mocht je liever op zee gaan, dan zijn de zee-kajakken voor jou gemaakt. Alle modellen zijn beschikbaar voor één of twee personen. Kies een kajak die geschikt is voor jouw lichaam (lengte, postuur en gewicht). Probeer de kajak voor je hem koopt, vaak mag je een ‘proefrit’ maken. 

Kajak vervoeren?

Bedenk ook hoe je de kajak denkt te vervoeren. Je zult dakdragers op je auto nodig hebben of ze in een karretje achter de auto moeten meenemen. Er zijn speciale systemen ontwikkeld die het je gemakkelijk maken om je boot in je eentje op je autodak te krijgen. Gebruik ook speciale spanbanden om de kajak vast te zetten. Als je niet sterk genoeg bent om de boot naar het water te dragen, gebruik dan een karretje. Let hierbij op dat deze geschikt is voor het gewicht van je boot. Essentiële accessoires kunnen het kajakken dus extra aangenaam maken.

Materiaal van de peddels

Een kajak bestuur je met een peddel met aan beide kanten een blad. Ze zijn meestal uit elkaar te halen in twee delen. Kajakpeddels hebben verschillende lengtes, kies daarom het model dat bij jouw lengte past. Over het algemeen worden de stelen van de peddels gemaakt van aluminium, glasvezel of koolstofvezel. De bladen kunnen gemaakt zijn van plastic, glasvezel en nog veel meer materialen. Voor beginnende kajakkers maakt het materiaal niet zo veel uit. 

Verschillende vormen van kajak peddels

De bladen van de peddels kunnen onder dezelfde hoek aan de steel vast zitten, maar kunnen ook gedraaid zijn ten opzichte van elkaar. Probeer het verschil en kies dat model dat jou het gemakkelijkst laat bewegen. Ook de vorm van de steel, de grootte, de vorm en de hoek van de bladen zijn voor de beginnende kajakker niet heel relevant. Er zijn ook opvouwbare peddels op de markt, die je samen met een opvouwbare kajak gemakkelijk kunt vervoeren. Je bent dan niet per se het snelste, maar kan wel een heerlijk dagje op het water hebben.

kajak beginnen met kajakken drone

Voor je veiligheid?

Wel heel belangrijk voor een beginner is een reddingsvest. Iedere persoon op een kajak moet er één tot zijn beschikking hebben. Je hoeft het meestal niet aan als je aan het peddelen bent, maar voor beginnende kajakers is dat toch wel aan te raden. Tegenwoordig zijn reddingsvesten best comfortabel en er zijn ook specifieke vesten voor vrouwen en kinderen beschikbaar. Voor jouw veiligheid moet je ook altijd zorgen voor een fluitje. Alleen te gebruiken in geval van nood. 

Nuttig voor onderweg

Als je een kajak koopt waar je in kunt zitten, zorg dan ook voor een lenspomp. Als er veel water in je boot komt of omslaat, is dit een noodzakelijke tool. De pomp kun je ook gebruiken om je kajak te drogen of bij het schoonmaken. Een speciale spons kan je helpen om kleine beetjes water te verwijderen of om vuil uit de boot te halen. Zorg er altijd voor dat je je boot goed schoon maakt na een tripje. Een ander nuttig item is een lijn voor je peddels. Als je even stopt om te genieten van de omgeving, wil je natuurlijk niet dat je peddels wegdrijven. Deze leash kan je ook helpen bij het in- en uitstappen. 

Wat neem je mee

Het allerbelangrijkste is te zorgen voor drinkwater, het liefst niet in een harde fles, die kunnen namelijk wegrollen. Er zijn speciale waterzakken die je met een musketon- of karabijnhaak aan je reddingsvest of je boot kunt vastmaken. Verder kun je een opvouwbaar campingstoeltje, een handdoek en droge kleren meenemen. Berg je spullen, zoals je telefoon, op in een waterdichte verpakking. Denk bijvoorbeeld aan een drybag of waterdichte ton. Er zijn lichtgewicht exemplaren op de markt. 

Wat doe je aan als je gaat kajakken?

Bescherm je op de eerste plaats tegen de zon. Een goede watervaste zonnebrandcrème is een must. En omdat je op het water nog meer last van de zon kunt hebben, zijn een zonnebril en petje net zo belangrijk. Zorg voor een koordje aan je zonnebril, zodat je ze niet verliest. Bedenk ook dat je petje kan afwaaien, dus maak dat ook vast, of zorg voor een strak model. Gebruik schoenen die nat mogen worden, zoals bijvoorbeeld waterschoenen. Ga niet op blote voeten, want je stapt soms in en uit bij een vieze of steenachtige grond.

Zorg voor comfortabele zwemkleding, want voor beginnende kajakkers is een speciaal pak niet nodig. Mocht het hard waaien of regenen, dan kun je een lichtgewicht regenjack dragen. En wat dan nog rest? Genieten van je eerste kajaktocht! Er zullen er nog vele volgen, tot je je geen beginner meer voelt maar bij de gevorderden hoort. Liever staand verplaatsen op het water, dan is suppen misschien iets voor jou!

Kano & kajakTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.