Giraf spotten tijdens je hike? Zuid-Afrika is dé plek voor outdoor activiteiten

door

Met zijn heerlijke klimaat, indrukwekkende safariparken, ruige kustlijn en prachtige bergen is Zuid-Afrika wat ons betreft dé plek voor een outdoor avontuur. Niet voor niets zijn veel mensen verliefd op dit prachtige land of staat het misschien nog op je bucketlist. Zuid-Afrika barst van de outdoor activiteiten. Ben jij een outdoor fanaat en wil je iets verder kijken dan de standaard tips? We zetten ze voor je op een rij.

Waarom Zuid-Afrika voor outdoor activiteiten?

Zuid-Afrika, zoals de naam al zegt, is het onderste puntje van het continent Afrika. Met zijn bijzondere en complexe geschiedenis waan je je hier op verschillende plekken in een heel andere wereld. Van een ruige kustlijn, omringd door de Tafelberg bij Cape Town, tot magische safari’s en de mooiste wijnboerderijen. In Zuid-Afrika kan je echt heerlijk op avontuur. Ook ideaal als je geen fan van de winter bent: Zuid-Afrika loopt qua seizoen precies omgekeerd met Nederland. Is het hier dus winter? Dan geniet je in het zuiden heerlijk in het zonnetje. Nog een fijne meevaller; vanuit Nederland vlieg je recht naar beneden en heb je dus geen jetlag. Kan jij fris en fruitig aan je avontuur beginnen. Wat ons betreft is Zuid-Afrika dus echt een topplek voor outdoor activiteiten.

Hike de Klipspringer Trail

Hoe magisch is het om je wandelschoenen aan te trekken, op pad te gaan op een trail en onderweg ineens antilopes voor je voeten te zien springen? Dit is precies waar de Klipspringer Trail zijn naam aan te danken heeft. Zoals je misschien al weet, lijkt Zuid-Afrikaans erg op Nederlands en betekent ‘springer’ dus ook gewoon springer, en klip betekent rots. Deze route duidt dus op de antilopes van het gebied. Als dat nog niet genoeg is, kun je hier tijdens de driedaagse trail ook giraffes, steenbokken en bavianen spotten. Super vet toch? De route is open van april t/m september en ideaal om te combineren met een rondreis door het noorden van dit prachtige land en wat ons betreft echt een aanrader als outdoor activiteit.

De antilope tijdens outdoor activiteiten in Zuid Afrika
De antilope. Credits: Simon Hurry – Unsplash

Kijk je ogen uit bij de indrukwekkende Augrabies Falls

Deze imposante watervallen maken onderdeel uit van de Klipspringer trail, maar zijn op zichzelf ook echt een bucketlist item. Deze watervallen hebben zelfs een heel nationaal park onder hun naam met als toppunt de spectaculaire Orange River die 60 meter naar beneden valt. Wist je dat de naam van deze waterval van de Khoi-stam afstamt? De naam ‘Akoerebis’ betekent namelijk ‘plek met veel kabaal’ wat overduidelijk op deze waterval slaat, het geluid is namelijk oorverdovend. Behalve de Klipspringer trail kun je in dit gebied ook kanoën, raften en bijzonder mooi overnachten.

Augrabies Falls Outdoor activiteiten Zuid-Afrika
Credits: Sean Brookes – Unsplash

Werk je in het zweet op de Tafelberg

Hoewel de meeste toeristen de kabelbaan hier omhoog nemen, kun je de tafelberg ook zelf beklimmen, inclusief spectaculaire uitzichten bij mooi weer. De meest directe route is de Platteklip Gorge route, maar dit is gelijk ook wel een uitdagende variant. Als startpunt raden we de India Venster Trail aan. Dit startpunt ligt rechts om de hoek van het kabelbaanstation. Moet je wel even de verleiding weerstaan om de makkelijke weg omhoog te nemen natuurlijk. Met mooi weer kan het hier pittig warm zijn, dus raden wij aan om vroeg op de ochtend te beginnen, wanneer de zon opkomt. Heb je een prachtige zonsopkomst over Kaapstad als beloning. Perfect als outdoor activiteit in Zuid-Afrika als je alleen Kaapstad bezoekt.

tafelberg
Credits: Tom Podmore – Unsplash

Waanzinnige uitzichten met een adrenaline rush, ziplinen in Cape Canopy en Zip 2000

Van de omgeving kunnen we hier niet genoeg krijgen, maar heb je behoefte aan een extra adrenaline rush, dan is ziplinen misschien iets voor jou. Bij Cape Canopy raas je met grote snelheid door de Hottentots Holland mountains in het Cape Nature reservaat. Met een uurtje rijden van Kaapstad sta je hier al tussen de prachtige berggezichten en vlieg je over de bossen en een dubbele waterval. Is ziplinen echt jouw ding? In het noord-oosten van Kaapstad vind je Zip 2000, een van de snelste ziplines ter wereld. Hij is 280 meter hoog en met zijn twee kilometer lang gegarandeerd spectaculair.

Een voorproefje?

Een bungeejump van 216 meter hoog

Wil je één van de hoogste bungeejumps van je bucketlist afstrepen, dan is dit jouw plek. Op de Bloukrans Bridge kan je namelijk de sprong wagen. Oog in oog met de Bloukrans rivier val je hier 216 meter naar beneden, durf jij deze outdoor activiteit aan?

Sandboarden, van witte piste naar zand onder je voeten

Misschien komen je snowboardskills wel van pas, maar sandboarden is zelfs voor de ervaren wintersporter een unieke ervaring. In plaats van de witte pistes, raas je hier van zandduinen naar beneden, met het zonnetje op je gezicht en waarschijnlijk gewoon in je t-shirtje. Dit gebied is in het bijzonder goed geschikt voor het sandboarden, omdat het zand van de West-Kaap erg zacht is. Toffe outdoor activiteit toch?

Natuurlijk niet te missen op het lijstje; de big five spotten

Waarschijnlijk één van de eerste dingen waar je aan moet denken bij Zuid-Afrika: een safari. Dat is niet voor niks natuurlijk, want het spotten van deze wilde dieren blijft ontzettend indrukwekkend. Wij keken tijdens de safari in Pilanesberg ook onze ogen uit. Wil je iets anders dan anders? Je kunt behalve in een auto ook een safari te paard doen. Net even wat spannender dan veilig in de auto. Ook al is deze misschien minder origineel, wat ons betreft wel echt een must als outdoor activiteit in Zuid-Afrika.

Outdoor activiteiten Zuid-Afrika

ActiviteitAfrikaTheOutdoors.nlZuid-Afrika

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.