10 tips over hoe jij low-budget kan reizen

door

In de ideale wereld, waar we niet afhankelijk zijn van een budget, reizen we de hele wereld rond om de mooiste gebieden te bezoeken. Hier nemen we een privé gids, doen de gaafste hikes en overnachten op de bijzonderste locaties. Helaas is dit niet de werkelijkheid en kan er een flink prijskaartje hangen aan de reis van je dromen. Misschien moet je een tijdje sparen, dubbele diensten draaien bij je werk of hopen op een leuke casino bonus. Maar dan nog zijn er manieren om meer uit je reis te halen voor minder geld. Wij helpen je graag een handje mee met deze tips over hoe jij low-budget kan reizen.

Low-budget reizen

Een (verre) reis kan een rib uit je lijf zijn. Gelukkig zijn er een aantal zaken waar je flink op kunt besparen. Op die manier kan je binnen je budget blijven en heb je toch de reis van je leven! Dit zijn onze tips.

Low-budget reizen
Foto: Element5 Digital

#1 Low-budget reizen is vooraf een budget opstellen

Vraag in je omgeving hoeveel je kwijt bent aan een soortgelijke reis als die jij wil gaan maken. Zo heb je een idee van hoeveel anderen betalen voor een reis. Ook kan je berekenen hoeveel je ongeveer per dag kwijt bent. Ga je de ene dag over je budget heen, dan weet je dat je de volgende dag iets rustiger aan moet doen. Zo blijven jouw kosten toch nog een beetje onder controle tijdens je reis.

#2 Wees flexibel

De ene week kan het onbetaalbaar zijn om jouw droomreis te boeken, terwijl het twee weken later opeens voor een prikkie online staat. Het is daarom belangrijk om flexibel te zijn. Op deze manier vind je de gunstigste tijden om van je welverdiende vakantie te kunnen genieten. Tip: gebruik bijvoorbeeld de tracker functie van Skyscanner. Deze stuurt een melding wanneer de prijzen dalen. Zo weet je precies wanneer je het best kunt boeken binnen jouw budget.

#3 ’s Ochtends of ’s nachts reizen is meer low-budget

Wanneer je van plan bent om met het vliegtuig te reizen, is het goed om te onthouden dat nachtvluchten of vluchten heel vroeg in de ochtend vaak goedkoper zijn. Misschien niet altijd even ideaal, maar your budget will thank you. Je hebt trouwens op deze manier ook op het moment van aankomst nog de hele dag om te besteden. Deze verspil je nu niet aan het reizen. Win-win!

Low-budget reizen vliegtuig
Foto: Benjamin Voros

#4 Alternatief vervoer

Ondanks dat er soms erg low-budget vluchten zijn, kan je ook nadenken over alternatieve vervoersmiddelen om naar je bestemming te reizen. Met de trein kan je bijvoorbeeld ook erg goed reizen binnen Europa en dit is zeker een low-budget optie. Daarbij is met de trein reizen ook een stuk duurzamer! Auto, fiets, wandel of boot reizen zijn ook prima alternatieven.

#5 Vermijd geld wisselen op luchthavens

Even snel voor vertrek of net na aankomst geld wisselen op het vliegveld? Geen goed idee. De koersen zijn hier namelijk niet bepaald gunstig. Je kan beter in het land van bestemming even ergens pinnen. Veel goedkoper.

#6 Activiteiten tijdens low-budget reizen

Je hoeft natuurlijk niet de duurste uitjes te maken om een land of plek te ontdekken. Vaak zijn er ook een heleboel gratis of low-budget dingen om te doen. Denk bijvoorbeeld aan hiken, naar het strand, of het bezoeken van een markt, bibliotheek of park. Daarnaast kun je vaak ook veel kerken gratis bezoeken en kunnen bepaalde leeftijdsgroepen gratis naar binnen bij veel musea.

uitzicht
Foto: Simon Migaj Yui

#7 Doe research

Tijdens je reis zijn Tripadvisor en andere websites met reviews je beste vriend. Deze apps beschikken namelijk over een functie waarbij je restaurants, activiteiten en verblijven kunt zoeken met een budget dat bij jou past. Zo vind je dus de goedkoopste én beste plekken om te bezoeken. Vaak heb je hiermee ook de echte local plekjes te pakken. Een goede voorbereiding is dus het halve werk. Katsjing!

#8 Vervoer op bestemming

Wat vervoer betreft ligt het eraan waar de reis naatoe gaat. Maar, wanneer je naar een stad of plek gaat waar alles dicht bij elkaar ligt, kun je waarschijnlijk flink besparen op vervoer. Je hebt namelijk niet altijd een auto nodig. Veel steden hebben bijvoorbeeld een goed netwerk van openbaar vervoer. Een dagkaart kost hier vaak geen drol en je ziet ook nog meer van de stad, ideaal! Op sommige plekken kun je ook gewoon te voet of met een huurfiets op pad.

Low-budget reizen metro
Foto: Dino Reichmuth

#9 Organiseer eigen activiteiten

Nog even iets over de activiteiten die je doet tijdens je reis. In plaats van dat je jezelf klakkeloos opgeeft voor een standaard excursie, kun je deze misschien beter zelf plannen. Dan weet je zeker dat het programma bij je past en zo betaal je niet onnodig veel. Eigen uitjes zijn daarnaast vaak ook mega avontuurlijk. Installeer bijvoorbeeld de app Komoot, zodat je zelf de tofste hikes en fietsroutes kan vinden. Mét de hoogtepunten die iedereen aanraadt.

#10 Geniet

Natuurlijk is genieten het allerbelangrijkste van je reis. Vergeet dat dus zeker niet te doen. Én dit is helemaal gratis!

kano
Foto: Rolands Varsbergs

InspiratieTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.