Alpinisme uitgeroepen tot UNESCO immaterieel werelderfgoed

door


Eindelijk is het zover; Alpinisme is uitgeroepen tot UNESCO wereld immaterieel erfgoed. We kennen het werelderfgoed ondertussen al een tijdje voor onder andere streken en landen, maar nu behoort alpinisme ook tot het lijstje. Een werelderfgoed wordt niet zomaar toegevoegd, dus dit is erg bijzonder. Zwitserland, Italië en Frankrijk hadden alpinisme bij de VN voorgedragen voor op de lijst van UNESCO immaterieel werelderfgoed.

Alpinisme op UNESCO

Alpinisme is het beklimmen van bergen in de Alpen, maar wordt tegenwoordig ook vaker gebruikt als term buiten de Alpen. Het beklimmen van de bergen is over het algemeen rots- of ijsklimmen, maar kan ook een heftige hike zijn. Documenten gaan terug tot wel 1492 toen de Fransman Antoine de Ville de eerste bergbeklimming had gedaan met als enige doel om de top te bereiken. Een andere theorie is dat het is ontstaan door Jacques Balmat en Michel Paccard die als eerste de top van de Mont Blanc bereikten. Het heeft honderden jaren geduurd en het wordt ondertussen al een tijd beoefend, maar eindelijk staat alpinisme dan ook op de UNESCO lijst.

Alpinisme UNESCO hike snow

Onderscheidend

Waarom niet bergbeklimmen, maar alpinisme op de UNESCO immaterieel werelderfgoed terecht kwam heeft een goede reden. Alpinisme onderscheidt zich namelijk echt tot een bepaald gebied én het bereiken van een bergtop. Daar komt bij kijken dat je in de Alpen ook te maken hebt met vele natuurlijke facetten. Klimtechnieken, weersomstandigheden, gletsjers, reddingstechnieken, conditie en oriëntatie zijn allemaal dingen die bij alpinisme komen kijken. Zomaar klimmen in de Ardennen is dus officieel geen werelderfgoed.

Statement UNESCO over alpinisme

De VN heeft de volgende statement gemaakt over het toevoegen van alpinisme aan de UNESCO immaterieel werelderfgoed lijst:

Alpinism is the art of climbing summits and walls in high mountains, in rocky or icy terrain. It requires physical, technical and intellectual abilities, and is characterized by a shared culture familiar with high-mountain environments, the history of climbing and associated values. Alpinism also involves knowledge of the natural environment and a strong team spirit. Most community members belong to alpine clubs, which act as a driving force for alpinist culture. All three countries are committed to fostering relationships through frequent bilateral or trilateral meetings.

BergenHikingKlimmenTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.