Photo by Johannes Groll on Unsplash

Dit zijn de beste plekken voor het zien van het Noorderlicht

door

Het noorderlicht, ook wel poollicht of aurora borealis, moet je zeker een keer in je leven gezien hebben. Het prachtige natuurverschijnsel is echt iets speciaals. Dus als je dan toch op een plek bent waar je het Noorderlicht kunt spotten, dan wil je er natuurlijk ook zeker van zijn dat je al je kansen optimaal benut. We vertellen je daarom graag waar en wanneer je het meeste kans hebt om het Noorderlicht met eigen ogen te zien.

De beste plekken voor het spotten van het Noorderlicht

Het spectaculaire Noorderlicht kan je helaas niet overal spotten, maar soms maken we zelfs in Nederland kans om het te zien. De elektrisch geladen zonnedeeltjes die in botsing komen met de atmosferische gassen spelen alleen een soort van neonlichtshow op de poolcirkels. Een nachtelijke hemel richting de Noordpool kan oogverblindend mooi worden verlicht met een mooie groene kleur. Je kan het nooit 100% voorspellen, omdat het er niet altijd is. Gelukkig zijn er goede apps om het in de gaten te houden en uiteraard zijn er bestemmingen die heel veel kans maken. In deze gebieden maak je het meeste kans:

Noorderlicht in Finland
Photo by Sami Matias on Unsplash

Het Noorderlicht in Fins Lapland

Hoewel Fins Lapland ook prachtig is in de zomer, trekt het gebied de meeste bezoekers in de winter. Het Noorderlicht is maar liefst 200 nachten per jaar zichtbaar in het Finse Lapland. Dat komt met name doordat er nauwelijks sprake is van luchtvervuiling. Sterrenhemel-liefhebbers kunnen hier dan ook hun hart ophalen. Ook meteen je outdoor-hart ophalen? Check dan The Lapland Trail eens. Daarbij combineer je het Noorderlicht met toffe winterse activiteiten. Liever een weekendje naar Fins Lapland voor de Aurora? Dan is Kittila de plek waar je moet zijn.

Wanneer gaan: tussen begin september en eind maart

Zweeds Lapland

De plek waar de legendarische Fjällräven de oorsprong heeft gevonden, is eveneens een prachtige plek voor het aanschouwen van het natuurwonder. De droge lucht, weinig neerslag en minimale luchtvervuiling zorgen hier eveneens voor de uitstekende randvoorwaarden om het Noorderlicht te zien. Het Zweedse Abisko National Park is zelfs zo geschikt, dat het één van de beste bestemmingen in de wereld is voor aurora-watchers. En in Zweeds Lapland gaan ze verder, want je kan de Aurora aanschouwen vanuit een luchtballon. Uiteraard kan je ook super toffe activiteiten doen, zoals een husky-tocht, met een ijsbreker varen en zwemmen tussen de ijsblokken, genieten van de sauna of een tocht maken op een sneeuwscooter.

Wanneer gaan: tussen begin december en eind maart

Noorderlicht tent

IJsland

Natuurlijk kan IJsland niet ontbreken aan deze lijst. IJsland is misschien wel dé bestemming onder de Nederlanders voor het bekijken van het Noorderlicht. Vanuit Reykjavik kan je eenvoudig met een auto naar een afgelegen plek of mooi nationaal park rijden. Tijdens een rondreis over dit fantastische eiland is de kans eveneens groot dat je kennis maakt met het groene neon poollicht. Een andere aanrader is om de Laugavegur trail te lopen en het Noorderlicht vanuit je tentje te bewonderen.

Wanneer gaan: tussen begin september en eind april

Noorwegen

Noorwegen is één van de bestemmingen waar we graag naartoe gaan om het Noorderlicht te bekijken. Niet gek ook, want het is relatief dichtbij en je kan er prachtige andere activiteiten doen. Daarnaast zijn de winters in Noorwegen vaak lang, donker en koud. Samen met de uitgestrekte leegtes een perfecte combinatie voor het bekijken van het Noorderlicht. Sinds jaar en dag is Tromsø de populairste bestemming in Noorwegen voor het bekijken van het poollicht. Wil je écht iets unieks, dan is Jøkerfjord the place to be. Daar heb je zelfs de optie om in een helikopter de Aurora te aanschouwen.

Wanneer gaan: tussen eind september en begin april

Photo by Thomas Lipke on Unsplash

Het Noorderlicht in Alaska

Alaska wordt gezien als één van de beste plekken in de wereld voor het meemaken van het Noorderlicht. Om precies te zijn is Fairbanks in Alaska dé plek om naartoe te gaan. Fairbanks is zeker niet het noordelijkste plekje in Alaska, maar heeft wel veel andere faciliteiten voor een mooie reis richting het poollicht. Dankzij het internationale vliegveld en een ruime 200 kilometer afstand van de poolcirkel, is dit een mooie uitvalsbasis. Na het zien van de aurora borealis, kan je nog een bezoekje brengen aan de Denali en het Denali National Park. Neem wel goede kleding mee, want het kan heel koud worden in Alaska.

Wanneer gaan: tussen midden augustus en eind april

Poollicht in Canada

Vrijwel het gehele noorden van Canada is de perfecte plek voor het zien van het Noorderlicht. Dankzij de erg afgelegen plekken en de perfecte ligging ten opzichte van de aurora-ovaal maak je in Canada erg veel kans. Een plek met een vliegveld is erg handig om als uitvalsbasis te hebben. Wij gingen zelf naar Edmonton en Jasper National Park voor wintersport én het bewonderen van het Noorderlicht. Bij bijvoorbeeld Yellowknife heb je maar liefst 240 dagen per jaar kans op het noorderlicht.

Wanneer gaan: tussen eind augustus en midden april

Groenland

Groenland is eveneens een perfecte bestemming voor het bekijken van het Noorderlicht. Goedkoop is het niet, maar de uitgestrekte en verlate gebieden zijn de place to be. Naast een prachtige en fotogenieke natuur, zijn er tal van andere activiteiten op Groenland te doen. Maar voor het noorderlicht hoef je niet ver van de internationale luchthaven Kangerlussuaq te gaan. Het grootste vliegveld van Groenland ligt namelijk in het centrum van waar het het beste kan worden gezien.

Wanneer gaan: tussen september en begin april

CanadaEuropaFinlandIJslandNatuurverschijnselenNoord-AmerikaNoorwegenScandinaviëTheOutdoors.nlToplijstenVerenigde StatenZweden

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.