Credits: Kimberley Jekel | Rajamaa

Onvergetelijke belevenissen in het pure Lapland tijdens de winter

door

In het bevroren landschap van Lapland komt de winter tot leven als een betoverend sprookje. Deze regio spreidt zich uit over het noorden van Finland, Zweden, Noorwegen en het oosten van Rusland. In de zomer is het het gebied van de Middernachtzon. Tijdens de kortste dagen van het jaar transformeert het geheel tot een magisch winter wonderland, waar avontuurlijke reizigers samenkomen om de pracht van Moeder Natuur te ervaren, zoals je nergens anders ter wereld kunt doen. Stap binnen in een wereld van spectaculaire witte landschappen, authentieke tradities en onvergetelijke belevenissen.

Sneeuwschoenwandelen in Linnansaari National Park

Lapland is geen land

Lapland is het land van de Sami. Een volk met een eigen taal, rijke cultuur en prachtige tradities. Ze hebben alleen geen eigen staat. Hun leefgebied strekt zich uit over maar liefst vier landen in het Pure Noorden. Kimberley Jekel, reisspecialist bij Voigt Travel, legt uit: “Fins Lapland is het bekendste en populairste deel van Lapland. De Finnen noemen het ‘Lappi’ en ‘Lapin Maakunta’. Het Zweedse deel is ook enorm groot. Het omvat een kwart van heel Zweden. De Zweden noemen het Lappland, met dubbel ‘p’. Het deel in Noord Noorwegen, dat de Noren ‘Finnmark’ noemen, heeft een heel ander Lapland-gevoel. Dat komt doordat het Noorse deel wordt beïnvloed door een zeeklimaat. En dan heb je nog het Russische deel van Lapland, waartoe alleen het schiereiland Kola behoort.”

Buiten de gebaande paden in het pure Lapland

Ondanks dat Lapland een steeds populairdere bestemming is, vind je er nog volop unieke pareltjes. Verlaat de drukte en duik diep in de wildernis. Weg van de bekendere activiteiten, ontdek je de ware ziel van de Sami en hun Lapland. Helemaal als je je onderdompelt in hun cultuur, tradities en leefwijze. Zo is langlaufen hun manier om zich in de winter voort te bewegen. Een mooie gelegen om dat ook eens uit te proberen. Of wat denk je van een rendiersafari, om meer te leren over deze speciale inwoners van deze regio. Dat en meer kun je doen buiten de gebaande paden in het winterse Lapland.

Lapland is de regio waar de Sami leven.
Credits: Staffan Widstrand

Langlaufen

Doordat Fins Lapland weinig hoogteverschillen kent, is het een perfecte plek om je in de winter op langlaufski’s voort te bewegen. Het is dan ook niet gek dat de Sami zelf hier ontzettend bedreven in zijn. Maar ook als je zelf nog nooit op de lange latten hebt gestaan, is het een leuke activiteit om te doen. Met een paar goede tips, tijdens een lesje van twee uur, heb je de techniek meestal vrij snel onder de knie. Volgens Kimberley is de beste plaats om deze activiteit te doen Saariselkä, helemaal in het noorden van Lapland. Ook Ruka, Salla, Luosto, Björkliden en Skellefteå zijn goede plekken om de langlauflatten onder te binden en over de besneeuwde paden te glijden, omringd door de uitgestrekte bossen en besneeuwde heuvels.

Vooral in Zweeds Lapland is het ijs vaak erg dik. Perfect voor een potje schaatsen. Of, zoals de Zweden het zelf noemen: långfärdskridskoåkning. Probeer dat maar eens uit te spreken.

Kimberley Jekel, reisspecialist bij Voigt Travel

Schaatsen

Niet alleen Nederlanders zijn dol op schaatsen. Ook de Zweden kunnen er wat van. Hun voordeel: het vriest er in de winter vaak net iets harder en langer dan in ons kikkerlandje. Nog een pluspunt voor de Zweden: ze hebben flink wat meer meren dan wij. Genoeg plekken om de ijzers onder te binden dus. Zoals Kimberley zegt: “Vooral in Zweeds Lapland is het ijs vaak erg dik. Perfect voor een potje schaatsen. Of, zoals de Zweden het zelf noemen: långfärdskridskoåkning. Probeer dat maar eens uit te spreken. Je kunt het ook gewoon Nordic Skating noemen. Weten de Zweden ook precies wat je bedoelt.” De Zweden schaatsen overigens gemiddeld wel iets langere afstanden dan wij. De uitgestrekte bevroren wateren vormen een natuurlijk schaatsparadijs, waardoor veertig tot vijftig kilometer per dag afleggen heel normaal is.

Rendiersafari

In het noorden van Fins Lapland wonen de Sami met hun rendieren. Kimberley legt uit: “Doordat de Sami een nomadenvolk zijn, vervullen de rendieren een belangrijke rol voor hen. Het grootste deel van het jaar lopen de dieren vrij rond in de natuur, maar als de Sami hen nodig hebben, dan roepen de rendierhouders ze terug naar de boerderij.”

Ook in de rest van Lapland leven vele rendieren en zijn er volop rendierboerderijen die je kunt bezoeken. Daar heb je niet de Sami-ervaring, maar een ontmoeting met de rendieren van Lapland is een beleving die je sowieso niet mag missen. Op de boerderij worden de rendieren gevoerd, verder verzorgd en met respect behandeld. Ga mee op een rendiersafari en laat je leiden door deze gracieuze dieren door de besneeuwde bossen.

Rendieren in Lapland in de winter
Credits: Kimberley Jekel | Rajamaa

Skiën

We noemden eerder al dat de hoogteverschillen in Lapland minimaal zijn. Skiën in dit deel van Europa is dus heel anders dan bijvoorbeeld in de Alpen. Daardoor is het niet een activiteit die we aanraden om een week lang te doen, maar zeker wel om te combineren met de andere activiteiten. Helemaal als je beginner bent, is het een perfect plek om te leren skiën. De sneeuw is er namelijk wel altijd goed. Daarnaast is het leuke aan skiën in Lapland, dat de pistes in de winter in sommige gebieden zelfs tot elf uur ’s avonds open zijn. Doordat ze zijn uitgerust met kunstlicht, kun je urenlang doorgaan.

Zoveel sneeuw in Lapland in de winter. Perfect om te wintersporten
Credits: Kimberley Jekel | Rajamaa

Icefloating

Icefloating is een bijzondere ervaring. Hierbij krijg je een speciaal neopreen pak aan en vervolgens ga je in een wak drijven en zwemmen. Dat lijkt misschien heel koud, maar dat valt best wel mee. Door het pak blijf je warm. Daardoor is het, naast leuk, ook ontspannend. Helemaal als je even helemaal stil ligt. Dan lijkt het net alsof je gewichtloos bent.

Sauna’s en hot tubs horen bij Lapland in de winter

Na een dag vol avontuur is er niets beter dan ontspannen in een traditionele Finse sauna of een hot tub met uitzicht op de Noorse fjorden. Voel de warmte op je huid en laat de kou van je afglijden. Dit is de ultieme manier om jezelf te verwennen en je ziel te voeden. Finland is niet voor niets het nummer één saunaland ter wereld. Maar ook in Zweden en Noorwegen is het de normaalste zaak van de wereld om jezelf op te warmen na een actieve dag in de koude natuur. Toch weer wat verkoeling nodig? Spring dan na je saunabezoek in een ijswak.

Credits: Harri Tarvainen | Ruka Kuusamo

De local heroes van Lapland in de winter

Het ontmoeten van locals vinden wij persoonlijk vaak het hoogtepunt van onze reis. Daardoor kun je het land net iets beter leren kennen en begrijpen, dan wanneer je alleen de toeristische plekken bezoekt. Ondanks dat Lapland in de winter een populaire bestemming is, zijn de locals nog steeds erg blij dat je er bent. Ze vinden het leuk om over hun passies te praten, maar doen dat altijd met een gepaste bescheidenheid. Iets wat hen alleen maar siert.

… Het waren vaak politici en andere hoge bazen, die wij Isokenkaisten noemen, wat ‘grote schoen’ betekent. Dat was het begin van de Isokenkäisten Klubi”

Sirpa en Katja Kämäräinen, eigenaren Isokenkäisten Klubi Lodge

Een unieke saunabeleving bij de Isokenkäisten Klubi Lodge van Katja en Sirpa Kämäräinen

Op een paar kilometer afstand van de Finse grens met Rusland, runnen de zusjes Sirpa en Katja Kämäräinen de Isokenkäisten Klubi Lodge. Het is een grote lap grond waar gasten kunnen kanoën, wandelen en verblijven in allemaal verschillende houten chalets. Sirpa en Katja vertellen ons dat het ooit allemaal is begonnen bij hun vader: “Onze vader bouwde ooit een kleine kota, met een vuurplaats in het midden, waar mensen die een scootersafari deden zich konden opwarmen. Dat waren vaak politici en andere hoge bazen, die wij Iso noemen, wat ‘grote schoen’ betekent. Dat was het begin van de Isokenkäisten Klubi”

Het pronkstuk van de locatie is overigens niet de kota, maar een speciale rooksauna. De muren zien helemaal zwart van de rook en daardoor is het er binnen ook pikkedonker. De rookgeur die er hangt, is vermengd met de geur van dennentakken. Een saunabeleving om nooit te vergeten. Dat vinden overigens meer mensen, want de sauna staat in het rijtje van acht beste sauna’s in Finland. En dat wil heel wat zeggen in Finland-saunaland. Toch lopen de zusjes er zelf niet mee te koop. Ze vinden het namelijk niet nodig om naast hun ‘Iso’ te lopen.

Katja en Sirpa Kämäräinen

Op leven in de Arctische toendra met Marjatta, Raímo en hun zonen

We reizen af naar het uiterste puntje van Fins Lapland, waar we uitkomen bij de Nuorgam Lodge, een kleinschalige accommodatie in de Arctische toendra. We worden er hartelijk ontvangen door Marjatta, Raímo en hun twee zonen, Santerí en Eemeli. Al snel blijk dat we ons hier niet hoeven te vervelen. Gasten mogen mee op excursies, waarbij we meteen alles leren over het winterse toendralandschap. “De uitgestrekte valleien zijn enkel bedekt met wat mossen en in de winter met een dikke laag sneeuw. Er groeien nauwelijks bomen of planten. Toch leven er wel veel dieren. Het ruige toendra landschap inspireert ons elke dag weer om onze liefde voor deze plek over te brengen op anderen.” Waar wij verder ook blij van werden, is dat Marjatta de lekkerste lokale gerechten klaarmaakt en Raímo perfecte tips weet te geven om het noorderlicht te fotograferen.

De populaire highlights van Lapland in de winter

Naast bovenstaande pure Lapland ervaringen zijn er nog tal van andere activiteiten die je kunt ondernemen in het land van de Sami. Van het spotten van het betoverende noorderlicht tot het ontmoeten van de imposante elanden, Lapland biedt een scala aan populaire avonturen die je hart sneller doen kloppen.

Huskysafari

Zeg je Lapland in de winter, dan zeg je huskysafari. Volgens Kimberley Jekel, reisspecialist bij Voigt Travel, is het dé nummer één activiteit van Laplandreizigers en vrijwel overal in Fins en Zweeds Lapland mogelijk om te doen. De sledehonden hebben een ongekend uithoudingsvermogen en trekken je maar al te graag door de sneeuw vooruit. Daarbij kun je kiezen voor een dagtocht, maar ook voor meerdaagse tochten. Maar vergis je niet. Niet alleen de huskyhonden werken hard tijdens deze activiteit. Ook voor jou kan het een intense activiteit zijn. Jullie doen het echt samen en dat vraagt concentratie en energie. Natuurlijk maakt dat de activiteit alleen maar specialer en memorabeler.

Noorderlicht

Laat je betoveren door het schouwspel van het noorderlicht. Wanneer de lucht oplicht in tinten van groen en roze, komt de magie van Lapland in de winter pas echt tot leven. Het is een ervaring die je voor altijd bijblijft. Het is dan ook niet voor niets dat een noorderlichtsafari de aller populairste activiteit is om te doen in het Pure Noorden. Via Voigt Travel kun je volop noorderlichtreizen boeken in Lapland. Daarnaast hebben ze ook een handige app, die precies aangeeft waar en wanneer je het noorderlicht kunt spotten.

Elanden spotten

“We hadden het eerder al over rendieren, die je niet moet verwarren met elanden”, vertelt Kimberley. “De dieren lijken best veel op elkaar. Maar toch zijn ze duidelijk anders. Dat zit hem vooral in het formaat. Elanden zijn veel groter dan rendieren. Ze hebben meer het formaat van een paard. Mannetjeselanden hebben een gewei in de vorm van een plaat, terwijl rendieren meer een ’takken-gewei’ hebben.” Een manier om elanden te spotten, is door zelf de bossen in te trekken. Heb je minder geluk in het wild, dan kun je ook op elandsafari gaan. Met wat lekkers en een gids die precies weet waar je moet zijn, is de kans meteen een stuk groter dat je ze spot.

Stap op een snelle sneeuwscooter en laat de adrenaline door je aderen stromen terwijl je door de besneeuwde landschappen raast. Een ultieme kick gegarandeerd.”

Kimberley Jekel, reisspecialist bij Voigt Travel

Sneeuwscootertocht

Een andere manier om je snel door het besneeuwde landschap te verplaatsen, is de sneeuwscooter. Voor de locals is de sneeuwscooter een van hun go-to vervoersmiddelen, omdat ze er makkelijk mee binnendoor kunnen rijden, zonder van de weg te slippen of in de sneeuw weg te zakken. Kimberley vertelt: “Wij gebruiken de sneeuwscooter natuurlijk nooit in ons dagelijks leven. Daarom is het extra leuk om er eentje uit te testen in Lapland. Stap op een snelle sneeuwscooter en laat de adrenaline door je aderen stromen terwijl je door de besneeuwde landschappen raast. Een ultieme kick gegarandeerd.”

Sneeuwscootersafari in Lapland in de winter
Credits: Harri Tarvainen | Ruka Kuusamo

Bijzonder overnachten

Als je dan toch in de winter in Lapland bent, dan wil je natuurlijk 24/7 het meeste uit je reis halen. Overdag doe je de tofste excursies. Maar ook ’s nachts hoef je zeker niet in een saai bed te liggen. Vanuit je bed naar de sterrenhemel en het noorderlicht kijken, in een knusse houten blokhut overnachten of juist in een ijskoude iglo slapen, het kan allemaal. Lapland biedt een scala aan unieke accommodaties die je verblijf onvergetelijk maken. Reisspecialist Kimberley Jekel kan je daar alles over vertellen. Eén van de persoonlijke favorieten van Kimberley is bijvoorbeeld de Aurora Hut van de Isokenkäisten Klubi Lodge. Als je de hut ziet, dan snap je meteen waarom.

De Aurora Hut van Isokenkäisten Klubi Lodge is een ideale accommodatie tijdens je reis naar Lapland in de winter

Praktische informatie voor jouw Lapland avontuur in de winter

De meest bijzondere tijd om Lapland te verkennen is tijdens de wintermaanden, wanneer het landschap bedekt is met een dikke laag sneeuw en de betovering van de winterse magie voelbaar is. De periode tussen december en maart biedt de ideale omstandigheden voor een onvergetelijk avontuur. Met Voigt Travel vlieg je in de winter rechtstreeks vanaf Rotterdam en Amsterdam naar vier bestemmingen in Fins Lapland. Vanaf Amsterdam en Düsseldorf vlieg je rechtstreeks naar twee plekken in Zweeds Lapland.

Er zijn genoeg manieren om zelf je reis naar winters Lapland uit te stippelen, maar nog handiger is het om dat voor je te laten doen. Voigt Travel biedt zoveel opties aan dat eigenlijk alles wel mogelijk is. Bovendien kunnen de reisspecialisten je perfect adviseren, omdat ze alle kennis en ervaring in huis hebben. Op hun site vind je overigens nog veel meer handige info over Noord-Noorwegen.

Nog een laatste puntje om rekening mee te houden: in Fins Lapland is het een uurtje later dan in Nederland en België. Zweeds Lapland ligt in dezelfde tijdzone als waar wij ons bevinden.

Reizen met Voigt Travel

Puur Lapland in de winter

Stap binnen in de betoverende wereld van Lapland en laat je meevoeren door de magie van de winter. Hier wachten avonturen op je waarmee je herinneringen maakt die een leven lang meegaan. Dompel jezelf onder in de pracht van het noordpoolgebied en laat Lapland je hart veroveren.

Lapland in de winter
Credits: Kimberley Jekel | Rajamaa
EuropaFinlandGeorganiseerde reizenNoorwegenScandinaviëTheOutdoors.nlVoigt TravelWintersportenZweden

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.