Corona effect op het klimaat: moeder aarde krijgt ruimte om te herstellen

door


Toch nog een fijn lichtpuntje in Corona-crisis-tijden: het gaat beter met moeder aarde. Als je kijkt naar het Corona effect op het klimaat zijn de verschillen nog minimaal, maar de luchtkwaliteit is zichtbaar aan het verbeteren. Doordat we met z’n allen thuisblijven en de auto laten staan, is de mate van stikstofdioxide in de lucht overduidelijk minder geworden. Net als de wereldwijde uitstoot van CO2 en broeikasgassen. In sommige steden in China is de verbetering van de luchtkwaliteit sinds januari zelfs opgelopen tot ruim 50%. Ook de kanalen in Venetië zijn in de afgelopen 60 jaar niet zo helder geweest als dat ze nu zijn. We love it!

Corona effect op het klimaat

Ondanks dat het Corona effect op het klimaat dus nog minimaal is, zijn er een aantal redenen dat Corona wel positief is voor het milieu. Allereerst is het super rustig op de weg. Dat betekent een enorme reductie in uitlaatgassen. Ook vluchten worden massaal gecanceld en industrieën deels stopgezet. Daarnaast is er minder bedrijvigheid en minder toerisme op de been. In landen als China en Italië zijn de verbeteringen al goed te zien op satelietbeelden en bij metingen die worden gedaan op het aardoppervlak. In Nederland en andere landen om ons heen zullen de effecten ook snel zichtbaar worden.

Een dol-fijn lichtpuntje

Schonere lucht is natuurlijk al een mega winst voor de wereld. In Venetië hebben de inwoners te maken met een extra bonus. Doordat iedereen binnen moet blijven, varen er geen bootjes door de kanalen. Dit betekent dat het sediment op de bodem blijft liggen. Met als gevolg dat de kanalen voor het eerst sinds 60 jaar weer helder zijn. Zo helder dat er vissen en zelfs dolfijnen in verschijnen. Je kunt je voorstellen dat de inwoners niet weten wat ze meemaken en het als een prachtig lichtpuntje zien in deze moeilijke tijden.

Ondanks dat we uit de grond van ons hart hopen dat we met z’n allen snel een oplossing vinden voor het Corona-virus en de bijkomende ellende, hopen we ook dat moeder aarde haar moment pakt zoveel ze kan. Laat de wereld maar herstellen!

NieuwsTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.