Dit zijn de 15 hoogste bergen van Zwitserland

door

Voor bergsport op hoge bergen in Europa moet je in Zwitserland zijn. En om je te helpen om de allerhoogste toppen te vinden hebben we hier een overzicht van de 15 hoogste bergen van Zwitserland samengesteld. Als je deze toppen wilt beklimmen moet je een zeer ervaren bergbeklimmer zijn. De 15 hoogste bergen van Zwitserland zijn allemaal boven de 4.200 meter hoog. Het beklimmen ervan geeft een enorme kick, maar het is beslist niet zonder gevaar. Elk jaar weer verongelukken er wel een aantal mensen die (een van) de 15 hoogste bergen van Zwitserland proberen te beklimmen. Dus als je ervoor gaat, kies dan voor een beklimming die je aankunt. We zetten hieronder de opties voor je op een rij.

De top 15 van hoogste bergen van Zwitserland

#1 Dufourspitze – 4.634 meter

De Dufourspitze staat op nummer 1 in de lijst van de 15 hoogste bergen van Zwitserland. Hij heeft een hoogte van 4.634 meter en ligt tegen de grens met Italië aan. De eerste keer dat deze kolos bedwongen werd was in 1855. De berg is genoemd naar een bekende generaal en tevens cartograaf, die veel werk heeft verricht met het in kaart brengen van grote delen van de Zwitserse Alpen. Als je deze nummer 1 van de 15 hoogste bergen van Zwitserland wilt beklimmen heb je verschillende mogelijkheden. De grootste uitdaging vind je aan de zuidzijde van de Dufourspitze met een loodrechte wand van 2.000 meter.

Dufourspitze is de nummer een van de hoogste bergen van Zwitserland

#2 Nordend – 4.609 meter

De Nordend heeft een hoogte van 4.609 meter. Deze berg ligt naast de Dufourspitze en lijkt qua klimervaring wel wat op die berg. Bij de Nordend vind je aan de oostzijde een enorm hoge steile wand van 2.600 meter. Als je die hebt bedwongen kun je de rest van de route in de maanden maart tot en met juli met ski’s afleggen. In de maanden augustus tot en met september is deze route te voet met stijgijzers af te leggen.

Nordend is nummer twee van de hoogste bergen van Zwitserland

#3 Zumsteinspitze – 4.563 meter

Als je een historische beklimming wilt doen kun je dezelfde tocht maken als de eerste beklimmers van de Zumsteinspitze deden in 1820. Deze berg, met een hoogte van 4.563 meter, is evenals de Nordend en de Dufourspitze onderdeel van het Monte Rosa massief tussen Zwitserland en Italië. De historische route naar de top begint op 3.600 meter bij een Italiaanse berghut. Het beklimmen van de Zumsteinspitze is minder lastig dan de beklimming van de toppen in de buurt. Het is van de 15 hoogste bergen van Zwitserland een van de weinige die door minder ervaren klimmers kan worden bedwongen.

Zumsteinspitze is nummer drie van de hoogste bergen van Zwitserland

#4 Signalkuppe – 4.554 meter

De Signalkuppe ligt naast de Zumsteinspitze als onderdeel van het Monte Rosa massief. De beklimmingen van deze beide bergen zijn goed te combineren. Bijzonder aan deze nummer 4 van de 15 hoogste bergen van Zwitserland is een prachtig uitzicht op de Lysgletsjer en bergdal Val d’Ayas. Ook leuk om te weten: op de Signalkuppe ligt de hoogst gelegen berghut van Europa.

Signalkuppe is nummer vier van de hoogste bergen van Zwitserland

#5 De Dom – 4.545 meter

De Dom is onderdeel van de Michabelgroep. Dat is het hoogste bergmassief dat in zijn geheel in Zwitserland ligt. De berg, die 4.545 meter hoog is, heeft een eenvoudige route en een meer uitdagende route naar de top. Die moeilijke route gaat door rotsachtig gebied met diepe afgronden. Wat die route extra de moeite waard maakt is het sensationeel mooie uitzicht.

De Dom is nummer vijf van de hoogste bergen van Zwitserland

De Matterhorn staat in de top 5 – 10 van de 15 hoogste bergen van Zwitserland

Tussen de plaatsen 5 – 10 van de 15 hoogste bergen van Zwitserland zijn er twee te vinden die erg uitdagend zijn. Dat is als eerste op nummer 6 de Liskamm, die ook wel de Silberbast wordt genoemd. Een andere bijnaam van deze berg is de Menschenfresser – die naam heeft hij niet voor niets. De Matterhorn, met 4.478 meter op plaats 9 in de lijst met de 15 hoogste bergen van Zwitserland, is ondanks het gevaar ook erg populair onder bergbeklimmers. Jaarlijks proberen 3.000 mensen hem te bedwingen. De beklimming is erg gevaarlijk vanwege vallende rotsen.

Andere bergen die hoog in de top van de 15 hoogste bergen van Zwitserland staan zijn de Weisshorn – 4.505 meter op plaats 7, de Täschhorn – 4.491 meter op plaats 8 en de Parrotspitze – 4.432 meter op plaats 10. De Weisshorn heeft een piramidevorm en de hellingen zijn zuiver wit bedekt met sneeuw. Daarom wordt deze berg wel als de mooiste van Zwitserland beschouwd. De Parrotspitze ziet er vanaf elke kant anders uit. Vanuit oostelijke en westelijke richting heeft hij een piramidevorm. In het noorden lijkt het een enorme bult en vanuit het zuiden is er een steile rotswand.

Matterhorn beklimming nacht

De top 11 – 15 van de 15 hoogste bergen van Zwitserland

Hoewel de bergen in de top 11 – 15 niet meer tot de top 10 van de allerhoogste van Zwitserland behoren, is het nog steeds een grote uitdaging om deze te beklimmen. Op 11 vind je de Dent Blanche – 4.357 meter. Er gaan vier routes naar de top van deze berg. Het meest opvallende is het gesteente, dat een sterk contrast vormt met de onderliggende groenachtige dekplaten. De Ludwigshöhe, op nummer 12 in de top van de 15 hoogste bergen van Zwitserland, is onderdeel van het Monte Rosa bergmassief. Hij ligt in de buurt van de Parrotspitze, die hoger in de lijst met de 15 hoogste bergen van Zwitserland staat. Van de Ludwigshöhe – 4.342 meter is niet veel bijzonders te melden. Toch wordt hij vaak beklommen door bergbeklimmers, puur vanwege het feit dat ze dan weer een 4.000 plus berg aan hun lijstje met bedwongen bergen kunnen toevoegen.

De Nadelhorn op nummer 13 is onderdeel van de Mischabelgroep en gemakkelijk te herkennen aan zijn karakteristieke top. Deze berg is 4.327 meter hoog en kan vanaf verschillende kanten worden beklommen. De Grand Combin – 4.314, op nummer 14 in de lijst van de 15 hoogste bergen van Zwitserland, heeft drie toppen. In het bergmassief rondom deze berg zijn zeer veel gletsjers te zien. Kenmerkend voor de Lenzspitze – 4.294 meter op nummer 15 is de piramidevormige top met zeer scherpe randen.

Dent Blanche Zwitserland
AlpenBergenEuropaTheOutdoors.nlZwitserland

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.