7 Duurzame reistrends van 2022 | Duurzame donderdag

door

Na de afgelopen jaren is de drang en zin om te reizen onder veel mensen alleen maar groter geworden (bij ons ook). In ons eigen landje hebben we alle gaten en hoeken ontdekt en vele wandelingen gemaakt. Veel vakanties zijn in eigen land gehouden, maar het is nu weer tijd om de wereld te ontdekken. Hopelijk gaat die mogelijkheid er volop zijn in 2022. Wat we wel kunnen zeggen is dat er al een aantal reistrends naar voren komen in 2022 waarin mensen steeds duidelijker milieubewust/duurzamer bezig zijn. En over die trends gaan wij jou vandaag het een en ander vertellen.

7 Reistrends in 2022 die bijdragen aan een duurzamer leven

Hieronder hebben wij een lijstje samengesteld met de duurzame reistrends van 2022.

reistrends
Photo by Anthony Tran

#1 Duurzaam toerisme

Veel landen willen meer klimaatactie ondernemen met betrekking tot toerisme. Ook veel reizigers houden graag rekening met het klimaat en kiezen daarom voor reismogelijkheden en een reisgids die duurzame keuzes biedt. Deze keuzes zijn gericht op het beschermen en behouden van het milieu voor toekomstige generaties. Maar duurzaam toerisme gaat niet alleen over het milieu. Het gaat vooral ook om het verbinden en het achterlaten van een positieve impact op culturen, economieën en onder de lokale gemeenschappen.

Photo by Guillaume de Germain

#2 Betekenisvol reizen

Een nieuwe reistrend die in 2022 opkomt, is betekenisvol reizen, ook wel transformatief reizen genoemd. Dit betekent dat luchtvaartmaatschappijen, hotels en reisbureaus duurzame opties voor reizen implementeren. Denk aan het gebruik van recyclingbakken, milieuvriendelijke reinigingsmiddelen en het verwijderen van plastic voor eenmalig gebruik. Ondertussen willen mensen diepere en betekenisvollere verbindingen ervaren met de plaatsen die ze in 2022 bezoeken. We willen lokaal eten proeven, leren van lokale gemeenschappen en ambachtslieden. We willen ervaringen die een verschil maken in ons leven en dat van anderen.

Vrijwilligersreizen winnen aan populariteit door deze trend. De afgelopen tijd doen meer mensen vrijwilligerswerk op hun reisbestemmingen. Veel mensen gaan ook anders eten. In plaats van zich over te geven aan ongezonde maaltijden, hebben steeds meer reizigers zich aangesloten bij de biologische en langzame (lokale) voedselbeweging. Denk aan het Slow Food-model van toerisme dat bestaat uit ontmoetingen en uitwisselingen met boeren, ambachtslieden zoals bakkers, wijnboeren en chef-koks. Deze mensen zijn echt de beste vertellers van lokale gerechten en tradities. En dit wordt dus ook steeds populairder onder reizigers. Laat die KFC of McDonalds dus lekker links liggen en ga opzoek naar restaurantjes waar lokale gerechten geserveerd worden.

Photo by Farhad Ibrahimzade 

#3 Belevingstoerisme

Veel mensen gaan tegenwoordig opzoek naar een authentieke ervaring tijdens hun reizen. We willen méér doen, méér beleven en méér herinneringen maken. Het gaat om een ​​once-in-a-lifetime experience. Uit een onderzoek in de VS bleek dat millennials meer belang hechten aan persoonlijke ervaringen dan aan auto’s en huizen. Veel van deze foto’s heb je vast al eens voorbij zien komen op Instagram en andere sociale media. Eten is hierbij ook een belangrijk punt. Reizigers willen veel nieuwe dingen proberen en ook heerlijke gerechten naar binnen werken. Het liefste proeven we van alles uit de lokale keuken van onze reisbestemming óf nemen we deel aan een gave workshop waarin we zelf epische gerechten leren koken.

Photo by Ian Schneider 

#4 Actief ecotoerisme

Een reistrend die mooi aansluit bij belevingstoerisme is actief ecotoerisme. En aangezien we de afgelopen jaren veel natuurgebieden, bossen, wandelplekken en een aantal steden bezocht hebben (en met name onze eigen stad en omgeving) is het wel weer eens tijd voor iets anders. Veel favoriete bestemmingen om in 2022 te bezoeken hebben vooral te maken met: natuur, zee (en de branding) én natuurlijk zon!

Dit afgelopen jaar zijn er ongetwijfeld een aantal ‘staycations’ gemaakt, maar veel mensen hunkeren weer naar een lekkere zorgeloze vakantie op het strand. Ook willen veel mensen er weer op uit en nieuwe plekken ontdekken en avonturen beleven. Maar laten we eerlijk wezen, wie wil dat nou niet? In 2022 zijn mensen meer geïnteresseerd in actieve vakanties. Denk bijvoorbeeld aan het verkennen van het buitenleven en activiteiten zoals wandelen, fietsen en kajakken. Naar verwachting zijn ontsnappingen in de bergen of op het platteland én uitjes aan het water populaire vakantie-ervaringen.

#5 Reizen gericht op wellness

De volgende groeiende trend is wellnessreizen, waarbij mensen op zoek zijn naar een verrijkende ervaring met als voornaamste doel het bereiken, bevorderen of behouden van een gevoel van welzijn en evenwicht. Zeker in de coronatijden hebben we meer dan ooit meegemaakt hoe belangrijk je mentale welzijn is. Waarschijnlijk dat deze trend daarom zo snel groeit. Wellnessreizen zijn niet beperkt tot resorts en spa’s. Deze trend bevat vooral ervaringen die een kans bieden voor persoonlijke groei door persoonlijke angsten te overwinnen of kennis op te doen. Daarnaast kan een reis kansen bieden om nieuwe vaardigheden te leren, wat ook persoonlijke groei stimuleert.

#6 Bleisure travel

Een trend die aansluit op wellness reizen die zijn gericht op persoonlijke groei, is het zogenaamde ‘bleisure travel‘. Bleisure is een samenvoeging van business en leisure, ofwel een reis die zaken en privé combineert. Want als je dan toch op zakenreis gaat en daarvoor de wereld over vliegt of rijdt, dan kun je er net zo goed een privéreis aan vast plakken. Is je reis dubbel nuttig en kun je meteen wat zien en leren van de bestemming, zodra je zakelijke verplichtingen gedaan zijn. Andersom werkt het natuurlijk ook. We hebben afgelopen jaren namelijk ontdekt dat je helemaal niet fysiek op kantoor hoeft te zijn om je werk goed te kunnen doen. Waarom dus niet naar een mooie bestemming reizen om daar te genieten van al het moois om je heen, terwijl je regelmatig inlogt om je werk te doen. Wij kennen dit fenomeen vooral als ‘remote werken’ of de ‘digital nomad‘. Het voordeel daarvan is dat je ook hierbij langer op je bestemming blijft, beter kunt verbinden met lokale gemeenschappen, meer plaatselijke activiteiten kunt ondernemen en minder korte reisbewegingen maakt.

#7 Staycation

Last but not least eentje die we afgelopen jaar al uitgebreid hebben ontdekt; de staycation. Een staycation houdt in dat je je vakantie doorbrengt in eigen land. Denk hierbij aan het verkennen van je eigen omgeving en plekjes waar je normaal niet zo snel zou komen. Ontdek een nieuwe stad in eigen land en probeer allerlei verschillende activiteiten. Dit type vakantie is geschikt voor diegenen die van omgeving willen veranderen, maar ook terughoudend zijn om internationaal te reizen. Ondanks dat de maatregelen hopelijk wat versoepelt worden in 2022, blijft de populariteit van de staycation bestaan. Vooral mensen die zich nog niet helemaal comfortabel voelen met betrekking tot reizen buiten eigen land, is de staycation de perfecte vakantieoptie. Je ondersteunt zo meteen lokale bedrijven, wat ook niet onbelangrijk is.

Houd jij van duurzaam reizen? Check dan vooral ook dit artikel over het boek van Lonely Planet met 80 duurzame reizen.

InspiratieNieuwsTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.