Velebit Natuurpark | Credits: Zoran Jelaca

De mooiste outdoor plekken op vakantie in Kroatië

door

Wie aan een vakantie in Kroatië denkt, ziet zichzelf al zitten aan het strand, genietend van het lekkere weer en de azuurblauwe zee. Steeds meer Nederlanders kiezen tijdens de zomervakantie voor dit prachtige land, vooral vanwege de mooie en diverse kustlijn. Toch is Kroatië meer dan zon, zee en strand. Wist je dat je als outdoor-liefhebber hier ook prima aan je trekken kunt komen? Kroatië barst namelijk van de eilanden, natuurparken en trails die jaarrond te bezoeken zijn. De mooiste gebieden in het land zetten we in dit artikel voor je op een rijtje.

Sakarun, Dugi Otok | Credits: Aleksandar Gospic

Vakantie in Kroatië, veelzijdigheid op een presenteerblaadje

Kroatië behoort zonder twijfel tot één van de mooiste landen van Europa. Dit predicaat heeft het land te danken aan zijn enorme veelzijdigheid. Zo vind je langs de kust de meest prachtige eilanden, kun je verblijven in de mooiste dorpen en stadjes, en kun je je tegoed doen aan heerlijk mediterraans eten.

Kroatië staat echter ook bekend om zijn natuurlijke veelzijdigheid. Je vindt er hoge bergtoppen, waarvan de Dinara met 1.831 meter de hoogste is van het land. Daarnaast liggen er in Kroatië tal van mooie natuurparken, vol met meren, watervallen en biodiversiteit.

Mede door deze veelzijdigheid trekt Kroatië steeds meer buitenliefhebbers aan. Sta er niet gek van te kijken als je tijdens je vakantie in Kroatië steeds meer fietsers tegenkomt. Ook wandelaars weten steeds beter de weg te vinden naar Hrvatska: niet alleen op het vasteland, maar ook op de vele eilanden liggen tal van prachtige wandelpaden te wachten om door jou te worden ontdekt.

Zavratnica, Natuurpark Velebit | Credits: Aleksandar Gospic
Op zoek naar nog meer Kroatië inspiratie? Dit zijn de 10 mooiste plekken van het land.

De mooiste natuur van Kroatië

Genoeg algemeenheden voor nu. Je vraagt je waarschijnlijk nu af waar de mooiste plekken van Kroatië te vinden zijn. In dit artikel hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Natuurpark Velebit, ontdek de bergen van het land tijdens je vakantie in Kroatië

We beginnen met het natuurpark Velebit. Dit park, ongeveer 2000 vierkante kilometer groot, ligt iets ten noorden van de badplaats Zadar. Velebit is een plek waar het hart van de bergwandelaar sneller van gaat kloppen, want na een urenlange hike kom je op een van de mooiste uitzichtpunten van het land. Is jouw motto ‘The mountains are calling, and I must go?’, dan heeft Kroatië ook een groot aanbod aan bergen en bergavonturen.

In natuurpark Velebit vind je een aantal nationale parken en andere beschermde gebieden. De berg Velebit zelf wordt gezien als een van de meest waardevolle natuurgebieden van Kroatië, vanwege de vele verschillende soorten aan flora en fauna. Het is zelfs het enige UNESCO Wereldbiosfeerreservaat van het land, dus dat wil wel wat zeggen.

Natuurpark Velebit | Credits: Ivo Biocina

Het meer van Imotski

Voor het volgende pareltje van Kroatië trekken we het binnenland in, richting de grens met Bosnië-Herzogovina. Het meer van Imotski ligt wat verder van de kust dan het natuurpark Velebit, maar een bezoek aan deze plek tijdens je vakantie in Kroatië is zeker aan te raden.

Het meer is om meerdere redenen bijzonder. Vooral de ligging springt hier in het oog. Het meer ligt namelijk in een diepe kloof. Om het meer te bereiken zul je dan ook eerst een flink stuk moeten afdalen. De maximale diepte van het meer is maar liefst 220 meter. Dit waterpeil varieert echter heel sterk. Tijdens droge en hete zomers kan het meer aan het einde van de zomer zelfs tijdelijk droogvallen. Sta er niet gek van te kijken als je de inwoners van het gelijknamige dorp een potje voetbal ziet spelen op de drooggevallen bodem van het meer.

Wil je het meer bezoeken, neem dan vooral je zwemspullen mee. Het water is heerlijk fris en zorgt voor een aangename verkoeling.

Het meer van Imotski | Credits: Ivo Biocina

Dugi Otok en natuurpark Telascica

Kroatië kent maar liefst 1.244 eilanden. Dugi Otok, wat Kroatisch is voor lang eiland, is er daar één van. Een toepasselijke naam voor een eiland dat inderdaad erg langgerekt is. Dit eiland ligt voor de Dalmatische kust. Op het zuiden van het eiland vind je het natuurpark Telascica. Dit natuurpark staat bekend om zijn glooiende heuvels, steile kliffen en bijzondere vegetatie. Hier vind je onder andere een aantal zeldzame orchideeën, maar ook een paar hele bijzondere vlindersoorten.

Natuurpark Telascica is een goede plek om te wandelen. Door het natuurpark lopen meerdere trails, die enorm afwisselend zijn. Zo loop je het ene moment langs de kust over steile klippen, terwijl je een paar minuten later weer tussen de glooiende heuvels van het natuurpark loopt.

Natuurpark Telascica | Credits: Zoran Jelaca

De misschien wel mooiste plek van Telascica is het zoutmeer Mir. Dit meer ligt in het zuiden van het natuurpark en de naam betekent zoiets als rust of kalmte. En inderdaad, het meer is echt een idyllisch stukje aarde. Omgeven door dichte bossen en weelderige mediterrane vegetatie is dit zoutwatermeer een prachtige plek om te zwemmen. Van de modder wordt ook gezegd dat het een helende werking heeft. Vergeleken met de ietwat koele Adriatische zee is dit ondiepe meer altijd een paar graden warmer. Vergeet alleen je zwemschoenen niet, want sommige stenen in het Mir zoutmeer kunnen behoorlijk scherp zijn.

Ucka, een prachtig natuurpark in het noorden van Istrië

Ben je op vakantie in het noorden van Kroatië, overweeg dan vooral een bezoek aan natuurpark Ucka. Iets ten westen van de stad Rijeka wachten ruim 200 kilometers aan trails erop om door jou ontdekt te worden. Niet voor niets behoort dit natuurpark tot één van de mooiste gebieden van het schiereiland Istrië. Jaarlijks wordt Ucka door vele wandelaars bezocht, die een strandvakantie combineren met wat de nodige beweging.

Het natuurpark Ucka is ongeveer 180 vierkante kilometer groot en kent een groot aantal bergtoppen met een mooi uitzicht op de Adriatische Zee. De bekendste van allemaal is de Vojak (1.401 m), en wel om meerdere redenen. Het is namelijk de hoogste berg van het natuurpark, er wacht een prachtig uitzicht op de top, en op de top staat een karakteristieke uitzichtstoren die je een nog mooier uitzicht geeft over de regio. Naar de top lopen meerdere goed bewegwijzerde trails, die stuk voor stuk de moeite waard zijn.

De Vojak is een bergtop in het zuiden van Istrië. Ben je op vakantie in Kroatië, beklim dan vooral de top.
Vojak, Natuurpark Ucka | Credits: Ivo Biocina

De beste tijd om Kroatië te bezoeken voor buitenactiviteiten

Wie in de zomer weleens op vakantie in Kroatië is geweest, weet dat het er best wel warm kan worden. In de maanden juli en augustus komt het kwik dikwijls ruim boven de 30 graden. Niet echt handig als je lekker wilt gaan wandelen. Gelukkig kun je Kroatië het hele jaar door bezoeken. Dat is vooral fijn als je graag actief bezig bent op vakantie. Vooral in de lente en de vroege zomer zijn de temperaturen zeer aangenaam. Het najaar kan echter ook heel mooi zijn. Zo ligt de temperatuur in de herfstmaanden tussen de 20 en 25 graden. Ideaal dus als je lekker de natuur in wilt trekken.

Een actieve vakantie in Kroatië? Doen!

Het is dus duidelijk: wie een vakantie naar Kroatië plant, neemt niet alleen zijn zwembroek mee, maar pakt ook de nodige outdoorspullen in. Zodra je de de kust verlaat, kom je tal van mooie plekken tegen vol met hoge pieken, prachtige meren en rustige trails. Het land der veelzijdigheid trekt dus niet voor niets steeds meer buitenliefhebbers aan. En daar staan wij helemaal niet gek van te kijken.

Op zoek naar meer inspiratie? Neem een kijkje op deze website
ContinentenEuropaKroatiëNatuurgebiedenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.