Een duurzame outdoor reis maken doe je zo | Duurzame Donderdag

door

Duurzaamheid, ecologische voetafdruk, fossielvrij leven. Het zijn allemaal termen die vandaag de dag veel voorbijkomen. De aarde warmt langzaamaan op en de vraag is hoelang wij nog droge voeten hebben in Nederland en/of kunnen genieten van gletsjers in de Alpen. Om een zo duurzaam mogelijke outdoor reis te maken moet je soms concessies doen. Zo pak je liever de trein naar je bestemming of koop je geen hiking uitrusting maar huur je deze. Dit allemaal zodat wij nog zo lang mogelijk kunnen genieten van ’the great outdoors’. Wij geven je een aantal tips die jou helpen om duurzaam te reizen.

Huren van je outdoor uitrusting 

Een hiking uitrusting huren gebeurt steeds vaker. Zo zijn er verschillende outdoor bedrijven waarbij je een reis kan boeken en daarnaast ook je outdoormaterialen. Van een tent tot een slaapzak en van je pannetjes tot een goede trekking rugzak. Op deze manier wordt er optimaal gebruikgemaakt van materialen. Daarnaast is het ook nog eens een goede manier om een uitrusting uit te proberen. Ben jij niet zo ervaren of wil jij een bepaald soort lichtgewicht tent testen? Na een nachtje weet je vaak zoveel meer dan het lezen van een review op internet.   

Toch je eigen uitrusting aanschaffen? Ga dan opzoek naar labels die wat meer vertellen over de duurzaamheid van je materialen. Dit zijn bijvoorbeeld: PFC-free, Traceable Down Standard, en synthetische stoffen i.p.v. dierlijke producten. Maar je kan ook altijd je outdoor uitrusting tweedehands kopen. 

Ga mee met de trein naar je bestemming

Treinreizen wordt steeds vaker gestimuleerd. Het is wachten tot de overheid meer geld gaat investeren in de ontwikkeling van hogesnelheidslijnen door heel Europa. Een trein die elektrisch rijdt is namelijk vele malen efficiënter dan voertuigen op benzine of diesel. Het fijne aan de trein is dat je lekker kan uitrusten en wachten totdat je aankomt op je bestemming. Boek jij een treinreis vroeg, dan vallen de prijzen behoorlijk mee. Ga langzaam op reis en geef je over aan slow-travel.   

Flexibel op reis met een elektrische camper 

Een echte duurzame reis maak je natuurlijk in Nederland. Maar na die Corona jaren wil jij misschien juist wel naar het buitenland. Zo komen er steeds meer elektrische campers op de markt. Verleden jaar is de XBUS in de verkoop gegaan. Kies je voor het grootste accupakket dan kan je tot maar liefst 600 kilometer onderweg voordat je weer moet laden. Iedereen wil toch hoog in de bergen wakker worden en dat met schone kilometers op de teller. 

Ecologische reisorganisatie 

Er zijn steeds meer reisorganisaties die reizen aanbieden waarbij geprobeerd wordt om met een beperkte ecologische voetafdruk op reis te gaan. Dat wil zeggen dat je met de trein, elektrische auto of door je uitstoot te compenseren op reis gaat. Aangekomen op je bestemming wordt er alleen gekozen voor ecologische verblijven. Hier wordt gelet op onder andere zero-foodwaste, de leave no trace principes en groentes uit de eigen moestuin. 

Microavonturen in Nederland 

Maar de meest duurzame outdoor reis die je kan maken is de reis in ons eigen land. Dat betekent dat je Nederland gaat herontdekken. Je zal komen op plekken waar je nog nooit geweest bent. Misschien ga je wel wadlopen, je eerste tweedaagse trektocht in Nederland maken of ga je voor een mooie fietstocht door de duinen. Op vakantie in eigen land is sinds het eerste corona jaar helemaal hot.

duurzaam outdoor reis_The Hike_Ik Wil Hiken_photo by Bastian_https://www.bastiaanvandijk.com_01

Meer weten over duurzaam naar buiten

Wij schrijven regelmatig artikelen over duurzaamheid. Zo schreven we al: ‘leven de bijen! Ontdek duurzame bijenwas-wraps verpakkingen’. Dit zijn plasticvrije en herbruikbare verpakkingen. Tijdens je volgende hiking trip hoef je geen extra plastic mee te nemen. Een andere duurzame outdoor reis tip is deze: ‘6 boeken die jou helpen duurzamer te reizen’. In deze boeken worden onder andere tips gegeven voor duurzame reizen in de buurt of in het buitenland. Van mooie bestemmingen tot leuke weetjes. Meer duurzame artikelen lezen? Je vindt ze onder responsible.

ActiviteitDuurzaam levenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.