Foto Friday: interview met outdoorfotograaf Chris König

door

Elke maand zetten we een andere fotograaf in het daglicht. Fotografen die ons inspireren om naar de mooiste plekken te gaan, óf ervoor zorgen dat we het gevoel hebben om even op díe ene plek te zijn. Deze maand interviewen we outdoor- en lifestylefotograaf Chris König, ook bekend als The Adventurizer. We leerden hem kennen op een prachtige persreis naar het Oostenrijkse Schladming Dachstein en we volgen hem sindsdien op de voet.

Chris König, stel jezelf even voor. Wie ben je, waar kunnen we je volgen?

Ik ben Chris König, outdoor- en lifestyle fotograaf. Na een studie psychologie te volgen, besloot ik om de stap te wagen en me volledig op fotografie te storten. Nu organiseer ik namens mijn bedrijf The Adventurizer (@theadventurizer) avontuurlijke reisfotografie workshops in onder andere IJsland. Daarnaast ben ik vaak op pad ter promotie van zowel outdoormerken als -bestemmingen!

Chris König interview foto friday 4

Hoe ziet jouw werkweek er ongeveer uit?

Heel lastig om daar één antwoord op te geven, aangezien ik de afgelopen anderhalf jaar in een omgebouwde campervan heb gewoond. Dit zorgde er eigenlijk voor dat iedere dag wel anders is. De bus is nu verkocht, maar ik ben nog steeds met grote regelmaat onderweg! Rondom elke reis zijn voorbereidende dagen nodig. En na afloop het bewerken van foto’s, veel emails, meetings met zowel andere fotografen als klanten en voor je het weet, zit de week er weer op. Ohja, administratie is ook zo’n ding waar ik precies geen tijd aan wil besteden, maar wat vaak toch moet gebeuren! Fun fact: ik zit nog steeds bijna iedere dag, dat ik niet onderweg ben, te werken in bibliotheken in verschillende steden in Nederland. Soms de IKEA of een reguliere flexwerkplek en als ik me écht niet kan inhouden in een leuk koffietentje met een groot stuk cheesecake erbij!

Wanneer is je liefde voor fotografie begonnen?

Ik woonde altijd in de buurt van de Waal, langs de uiterwaarden, in een klein dorpje. Vaak struinde ik buiten door de bossen en weilanden en op een gegeven moment gebeurde dit steeds vaker samen met de eerste camera die ik gekocht had. Ik vond de mysterieuze NatGeo foto’s altijd ontzettend gaaf en het leek me dan ook een groot avontuur om zelf op reis te gaan en een stukje van andere culturen en plekken vast te leggen.

Zodoende vertrok ik in 2015 voor een half jaar naar Azië en sinds die tijd is fotografie niet meer bij me weg te denken. De reis naar Azië plaatste voor mij heel erg in perspectief dat ik altijd zou willen blijven ontdekken en ik had het idee dat fotografie voor mij het middel zou zijn om me hiertoe in staat te stellen. Vanaf dat moment wist ik wel dat fotografie mijn passie en toekomst is.

Chris König interview foto friday 2

Wat zijn kenmerkende elementen van jouw foto’s?

Mijn foto’s zijn vaak toch wat kenmerkend vanwege de wat ‘matte’ kleuren en weinig scherptediepte. Zowel in portretten als landschappen vind ik het heerlijk om op zoek te gaan naar een authentiek- en rustig gevoel en ik heb het idee dat die elementen daar aan bijdragen.

Chris König interview foto friday 6

Wat voor type foto’s maak je het liefste? / Wat zoek je in een foto?

Ik begin me steeds meer te storten op portretten, welke ook via mijn persoonlijke Chris König Instagram (@thechriskonig) te vinden zijn. Het voelt voor mij heel betekenisvol om authentieke- en oprechte momenten vast te leggen. Niet alleen een mooi landschap voor de zoveelste keer vastleggen, maar juist je eigen draai eraan geven en iets vastleggen hoe het op jóuw is overgekomen.

Wat is je favoriete foto? En wat was de meest bijzondere shoot die je ooit deed?

Chris König: “Het is lastig om één foto te noemen, maar ik kan me onderstaande foto heel goed herinneren. We waren uitgenodigd bij een familie in de buurt van Merzouga (in het gedeelte van Marokko waar de Sahara ligt). Ondanks taalbarrieres stonden we uiteindelijk tijdens de ondergang van de zon met z’n allen te dansen op de muziek die uit onze meegenomen auto kwam – een radio hadden ze namelijk niet – en dit moment zal ik nooit vergeten. Tranen in m’n ogen van de saamhorigheid en het pure geluk van het moment.”

Welke andere fotografen inspireren je?

Ik word heel erg geinspireerd door Joey L, een Amerikaanse fotograaf die voor veel verschillende hulporganisaties op pad gaat en de meest prachtige portretten maakt. Daarnaast kan ik genieten van het abstracte landschapswerk van Benjamin Hardman.

Wat is de mooiste plek waar je ooit foto’s maakte?

Er zijn zoveel prachtige plekken! Het klinkt cliché, maar de beste herinneringen zijn toch wel van de locaties waar de mooie onverwachte momentjes optraden: een lieve uitnodiging om bij iemand te eten, een kampvuurtje terwijl je hard lacht dat het eten eigenlijk nog bevroren is, of in alle stilte met een paar mensen de zon zien op gaan. Allemaal ontzettend waardevol! Qua meest ‘epische’ locatie moet ik meteen aan een recente trip denken waarbij ik de mogelijkheid had om de uitbarsting van een vulkaan in Guatemala van dichtbij te aanschouwen. Huiveringwekkend, indrukwekkend en heel bijzonder.

Waar zou je graag nog eens heen willen om foto’s te maken?

Kamchatka in het Noord-Oosten van Rusland lijkt me een heel bijzondere plek. Ontzettend afgelegen, ruig, actieve vulkanen en prachtige natuur. Wat wil je nog meer?

Met welk type camera fotografeer je?

Ik fotografeer al enige tijd met de spiegelreflex camera d750 van Nikon. Sinds kort heb ik daarnaast een Nikon Z7, welke een systeemcamera is. Ik vind het vooral belangrijk dat de accu lang meegaat en de camera ook in slechte lichtomstandigheden goed presteert! Op reis is er niet altijd stroom en in schemerige situaties ziet iets er vaak het mooist uit.

Welke fotografie tip wil je anderen meegeven?

Ga op zoek naar echte momenten en probeer inspiratie uit de mensen en dingen om je heen te halen. Op deze manier kan bijna elke plek de moeite waard worden en maak je ook veel meer je eigen foto’s, in plaats van die van een ander.

FotografieReisverhalenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.