Freiburg: dé outdoor stad in het Zwarte Woud, Duitsland

door


Als je van reizen houdt, dan ben je waarschijnlijk al in talloze stadjes en dorpjes geweest. En eerlijk is eerlijk, vaak na een uurtje slenteren door het centrum kom je erachter dat het allemaal een beetje op hetzelfde neerkomt. Gelukkig geldt dat niet voor alle stadjes. Soms kom je ergens aan en voel je meteen dat de vibe anders is dan anders. Een stadje waarvan je het gevoel hebt dat het alles heeft wat je zoekt in stad en voldoet aan alle verwachtingen. Het knusse, 900 jaar oude stadje Freiburg aan de rand van het Zwarte Woud in Duitsland is daar z’n voorbeeld van. Ondanks dat het niet heel ver weg is, heb je wel het gevoel dat je in een heel andere wereld bent. Een wereld waar elke avonturier zich helemaal kan uitleven, en wel hierom:

Freiburg Duitsland
Freiburg Duitsland

Freiburg in Duitsland biedt dé perfecte mix

Er zijn een paar dingen die Freiburg zo aantrekkelijk maken. Allereerst het lekkere klimaat. Freiburg is de stad in Duitsland met de meeste zonuren, warme zomers en redelijk zachte winters. Niet gek dus dat je dichtbij de stad veel wijngaarden vindt, die profiteren van de optimale weersomstandigheden. Het tweede is de locatie. Freiburg wordt omringd door de bergen van het Zwarte Woud. Hierdoor heb je aan alle kanten uitzicht op het groen. Je kunt dus in een mum van tijd ontsnappen aan het stadsleven en zo de natuur in. Dit wordt dan ook massaal gedaan door de bewoners van Freiburg en dat is het derde wat zo fijn is aan deze stad: de outdoor mindset. Iedereen in Freiburg houdt van het Zwarte Woud en combineert dit graag met een sport. Je ziet veel mensen hardlopen of longboarden, maar het is ook heel normaal om na je werk even met de mountainbike de bergen in te rijden. Er zijn meer fietsen in Freiburg dan mensen, daarom wordt Freiburg door de bewoners ook nog gezien als dé fietsstad in Duitsland. In nog geen 5 minuten van het centrum fiets je al met je mountainbike door het bos, heerlijk!

Wat te doen rondom de stad?

Mountainbiken

Als Freiburg dé fietsstad in Duitsland wordt genoemd door de inwoners, dan zit er maar één ding op: ga lekker mountainbiken! Als je in deze stad verblijft moet je wel de bergen in. Het is de perfecte manier om het Zwarte Woud te verkennen en ook voor de mooie uitzichten over Freiburg. Je kunt de mountainbike huren bij Freiburg Aktiv, die zitten gevestigd vlakbij het treinstation. Fernando, de eigenaar neemt je waarschijnlijk zelf mee op pad. Fernando is een energieke, 61 jarige Spanjaard die boordevol verhalen zit over de geschiedenis van Freiburg en over zijn avonturen rond de wereld. Ook weet hij de leuke routes door het woud en de plekken met de beste uitzichten over Freiburg. Echt een aanrader. 

Longboarden

Daarnaast kun je een lesje longboarden volgen. Met de tram ben je in na een paar haltes al buiten het centrum. Daar heb je fietspaden met weinig mensen en zit er een hele kleine helling in de weg. Ideaal om te oefenenen als je dit nog nooit gedaan hebt, je hoeft namelijk niet veel moeite te doen om vooruit te komen. Daarom kun je volledig focussen op je balans. Voor alle gear die je nodig hebt kun je terecht bij Hackbrett Longboards. De eigenaar hiervan is een echte longboard pro. 

De Schlossberg op

Heb je niet veel zin om veel te bewegen, maar ben je wel gek op uitzichten? Dan kun je ook met de gondel de Schlossberg op. Een kleine berg midden in de stad. Vanaf de top heb je een goed uitzicht over de stad, leuk voor zowel overdag als in de avond als de stad verlicht is. Wil je liever de stad zelf ontdekken? Lees dan zeker nog even verder. Verderop, onder de foto’s, gaan onze tips namelijk nog even door.

Freiburg Duitsland
Freiburg Duitsland

Wat te doen in de stad?

Ontdek het centrum

Het centrum van Freiburg is knus en gezellig. Je kunt alles lopen. Omdat Freiburg ook een studentenstad is, is de sfeer er erg gezellig en zijn er meereder goede spots voor een goede koffie. Na een koffie kun je lekker wandelen over het plein in het centrum. Sla de grote, indrukwekkende kerk midden op het plein niet over. Ook is er elke ochtend een markt op het plein. Verder is het leuk om door de straatjes te lopen en de typische Duitse architectuur te bewonderen. Mooie grote, gekleurde gebouwen.

Ontdek de historie

Wil je meer over de geschiedenis van de stad weten, dan kun je ook een walking-tour doen met Freiburg Erleben. Er wordt dan wat meer uitgelegd over details van de stad waar je anders zo langsloopt. Zo vind je in de kerkmuur graveringen die een paar honderd jaar geleden gemaakt zijn door Franse soldaten. Of wordt er verteld dat de gootjes die je door de straten ziet lopen zijn aangelegd om snel branden te kunnen blussen, al worden ze tegenwoordig meer gebruikt om de voeten iets af te koelen op de warmere, zomerse dagen. Of dat de McDonalds, die is gevestigd in één van de twee overgebleven oude stadspoorten, verplicht was om de kleur van het logo aan te passen, zodat het beter paste in de bestaande architectuur.

Geniet van het goede leven

Wil je lekker genieten van een drankje met uitzicht? Ga dan naar Restaurant Skajo. Drie stappen vanaf het plein in de ‘Altstadt’. Probeer ook de typische Freiburg ijswijn: Kalte Sofie. Een soort Slush Puppy, maar dan van wijn. Deze kun je halen bij Alte Wache die is gevestigd aan het centrumplein. Lekker als het warm is!

Freiburg Duitsland

ActiviteitDuitslandEuropaTheOutdoors.nlZwarte Woud

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.