Golden Circle in IJsland: Route met dé highlights van het eiland

door

Zin in een te gekke roadtrip? Een roadtrip door de schitterende natuur van IJsland? Dan is de Golden Circle in IJsland een echt go! De route neemt je officieel mee langs de mooiste plekken van IJsland. En dat in maar een aantal uur. Genoeg tijd om de omgeving en de bijzondere plaatsen te ontdekken. Pack your bags en laat je meenemen door het geweldige IJsland.

Eén route, acht schitterende plekken

In dit artikel nemen we je mee in route Golden Circle in IJsland. Officieel heeft de route drie stops. In totaal duurt deze route dan ook zo’n drie uur (zonder het uitstappen en bekijken meegerekend te hebben). Maar omdat er op de route nog zoveel meer unieks te vinden is, hebben wij er een aantal stops aan toegevoegd. Want het zou zonde zijn om die over te moeten slaan toch?

Geysir, Golden Circle IJsland
Photo by David Köhler on Unsplash

De route van de Golden Circle door IJsland

Start: Reykjavik

De route begint in Reykjavik. Hier huur je de auto om aan je IJsland-avontuur te beginnen. Voor het huren van een auto in IJsland hebben we een aantal tips:

  • Je moet 20 jaar of ouder zijn om een auto op IJsland te kunnen huren;
  • Je moet minstens één jaar je rijbewijs in bezit hebben;
  • Vraag voor de zekerheid een internationaal rijbewijs aan. Europese rijbewijzen worden geaccepteerd, maar voor eventuele problemen kan je hem het beste even aanvragen;
  • Je hebt een geldige creditcard nodig om een auto te kunnen huren;
  • Reserveer van tevoren online al een auto. Zo heb je meer keus en dit is meestal goedkoper;
  • Voor als je op de wegen wilt blijven is een personenauto prima. Mocht je van de ringweg willen afwijken kan je ook een vierwielaandrijving kiezen;
  • Voor een auto huren in de winter kan je het beste voor een vierwielaandrijving kiezen;

Nu we helemaal ready zijn, gaan we door naar onze eerste stop.

Þingvellir Nationaal Park en Silfra kloof

Ook wel het Thingvellir Nationaal Park genoemd. Dit is één van de drie nationale parken die er te vinden zijn op IJsland. Het staat daarbij ook sinds 2004 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het bijzondere aan dit park is, is dat het zich bevindt op de breuklijn tussen Euraziatische en de Amerikaanse tektonische plaat. Het is dus de geologische grens tussen Europa en Noord-Amerika. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een vallei is van 6 kilometer breed en 40 kilometer lang. Het gebied is erg ruig, maar echt schitterend dus zeker een bezoekje waard. En je zult het misschien niet raden, maar hier vind je ook één van de belangrijkste duikplekken van de wereld. Je kunt hier namelijk letterlijk tussen de continenten duiken! Het water is er zeer helder, maar ook zeer koud. Maar dat mag de pret niet drukken.

Golden Circle IJsland, Thingvellir Nationaal Park
Photo by Stefan Roks on Unsplash

Geysir

We vervolgen onze weg naar Geysir. De plek waar je de welbekende geisers vindt. De naam Geysir is afkomstig van het werkwoord að gjósa. Dit betekent opborrelen of spuiten. Vandaar de naam Geysir. Geysir is de breedste geiser van heel IJsland. Het heeft een diameter van wel veertien meter. Op dit moment is het een aantal keer per dag actief. Als je meer spektakel zoekt, dan moet je naar de geiser Strokkur. Deze geiser is erg actief. Om de vijf minuten kan je een twintig meter hoge spuit van kokend water verwachten. 

Gullfoss

Nog meer waterspektakel. De volgende stop in onze route is de Gullfoss waterval. Dit is een dubbele waterval en ligt op de witte rivier. Je voelt je even heel klein bij aankomst. Je verbaast je over het geweld wat er in deze wateren afspeelt. De waterval valt in twee trappen naar beneden. Echt een gave plek om even naartoe te gaan. Hij staat niet voor niets in ons lijstje van mooiste watervallen ter wereld.

Gullfoss waterval
Photo by Theodor Vasile on Unsplash

Faxi

Van alle indrukwekkende dingen die we tot nu toe gezien hebben, zoeken we even wat meer de rust op. We stoppen bij Faxi. Faxi is een kleinere waterval dan die we hebben gezien bij Gullfoss. Het is 100 meter breed en 7 meter hoog. Het is dan niet spectaculair hoog, maar zeker wel mooi. En misschien is de waterval in de winter wel mooier om te zien dan in de zomer. 

Skáholt

In de vorige stops hebben we vooral genoten van de prachtige natuurfenomenen die IJsland ons te bieden heeft. Voor de volgende bezienswaardigheid duiken we de geschiedenis van het eiland in. Deze plek heeft daarin namelijk een belangrijke rol gespeeld. Hier staat de eerste kathedraal van het land. En deze kun je bezichtigen. Vergeet daarbij ook zeker niet te genieten van de omgeving. Want deze is echt heel mooi!

Kerið

De volgende bestemming van de Golden Circle in IJsland brengt ons in Kerið. Dit is een vulkaan die 3000 jaar geleden ontstaan is. Het is een schitterende plek. Bij aankomst bij de vulkaan zie je een gigantische krater met in het midden een meertje. Het is 170 bij 270 meter groot en 55 meter diep. Absoluut de moeite waard om even te gaan kijken. 

Golden Circle IJsland, Kerið
Photo by Martin Robles on Unsplash

Krýsuvík

We rijden door naar het actiefste hetebronnengebied van Zuid-west IJsland. In dit gebied vind je kleurrijke gebieden met gele, rode en groene tinten. En niet alleen de kleuren zijn een reden om er naartoe te gaan. In dit gebied zijn er fumarolen, modderpoelen en heetwaterbronnen. Kanttekening hieraan: het kan hier enorm stinken. Maar dat mag de pret niet drukken, want het is echt de moeite waard om deze plek van dichtbij te bekijken. Vanaf de top van de heuvel heb je een prachtig uitzicht over de geothermische velden en meren. Daarbij is er een goed onderhouden pad aanwezig om het gebied ook daadwerkelijk te zien. 

Blue Lagoon

Voor onze laatste bezienswaardigheid rijden we door naar de Blue Lagoon van IJsland. Deze natuurlijke spa is de ultieme plek om na deze geweldige roadtrip even helemaal tot rust te komen. Gelukkig hebben we hier een heel artikel over geschreven!

Helemaal ready om op pad te gaan? We zijn heel benieuwd naar je ervaringen, dus deel die vooral met ons. Veel plezier! 

Blue Lagoon
Photo by Frank Denney on Unsplash

ActiviteitEuropaIJslandRoadtripScandinaviëTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.