Lago di Braies: De parel van de Dolomieten

door

Wanneer je in de Dolomieten bent, dan kun je dit pareltje eigenlijk niet overslaan: Lago di Braies. De plek die helemaal Instaproof is. Misschien ben je de steiger al weleens tegengekomen tijdens het scrollen door de foto’s van de Dolomieten. Of de typische bootjes die mensen huren om over het meer heen te peddelen. Of de prachtige weerkaatsing van de bergen in het water wanneer alles net goed samenvalt. Je leest het al; genoeg te zien én fotograferen daar. 

Lago di Braies_Pragser Wildsee

Misschien wel de mooiste plek van de Dolomieten

Er is veel te zien, dat is één ding wat zeker is bij Lago di Braies. De omgeving, het water, de bootjes, alles werkt mee aan de bijna perfecte foto. Op de drukke momenten moet je de toeristen even wegdenken, maar dat gaat beter wanneer je een stukje voorbij de massa loopt. De meeste mensen blijven vooraan hangen, dus een korte (of lange) hike naar een rustigere plek is zeker de moeite waard. Daarover verderop meer informatie. Helaas was het bewolkt en regenachtig toen ik het meer bezocht. Gelukkig heb ik een aantal foto’s kunnen nemen om je te kunnen overtuigen dat dit echt een plek is die je moet zien.

Lago di Braies is zeker een 10/10

Eerder hebben we je al verteld over Lago di Carezza, een ander schitterend meer in de Dolomieten. En in een ander artikel over de mooiste meren van Zuid-Tirol. In dat laatste lijstje staat Lago di Braies op een duidelijke nummer één, omdat je dit meer gewoon echt niet over mag slaan. De Pragser Wildsee (zo wordt dit meer ook wel genoemd) is het grootste natuurlijke meer van de Dolomieten. De afgelopen jaren heeft het meer een bijnaam gekregen: “Parel van de Dolomieten”. En ik ben niet de enige die dat snapt. Het meer is één van de meest bezochte plaatsen van de regio Zuid-Tirol. Wanneer ga jij?

Lago di Braies
Foto gemaakt door Lisa

Wat kan ik verwachten dan?

Behalve veel toeristen, tref je op deze plek wonderschone natuur aan. Natuurlijk het meer zelf, maar ook de bergen en flora en fauna eromheen zijn meer dan de moeite waard om te bezoeken. Even wat meer informatie over het meer zelf. Lago di Braies ligt aan de voet van de rotswand van de Seekofel, wat dan ook een veel gebruikte achtergrond is van de vele foto’s die er gemaakt worden. Rondom het meer loopt een wandelpad. Deze kan je beide kanten op wandelen en is zo’n 3,5 kilometer lang. Qua tijd kun je rekenen op ongeveer een uurtje lopen, maar misschien ook wel meer, want je gaat veel pauzes nemen om de mooiste plaatjes te schieten. Het meer zelf is op het maximum 36 (!) meter diep, met een gemiddelde van 17 meter diep. Het water is er prachtig blauw en super fotogeniek. Vandaar dat het bootje varen zo enorm populair is. Meer informatie daarover vind je verderop bij de antwoorden op de meest gestelde vragen over Lago di Braies.

Veelgestelde vragen over Lago di Braies

Mocht je helemaal in zijn voor een bezoekje aan Lago di Braies / Pragser Wildsee, dan hebben we nog wat tips voor je, inclusief antwoorden op de meest gestelde vragen over dit wonderschone meer.

 • Waar ligt Lago di Braies?
  Lago di Braies ligt in Zuid-Tirol. Dat klinkt Duits, maar het is toch echt Italië. Tot zo’n honderd jaar geleden hoorde dit deel van de Italiaanse Dolomieten nog wel bij Oostenrijk. Dat is ook de reden dat er in Zuid-Tirol zowel Italiaans als Duits wordt gesproken en alle locaties twee namen hebben. De Duitse naam van Lago di Braies is Pragser Wildsee.
 • Hoe kom je bij Lago di Braies?
  Wij reden er zelf op de mountainbike naartoe vanaf Toblach / Dobbiaco, waar de Toblacher See / Lago di Dobbiaco ook een aanrader is om te bezoeken. Je kunt ook de auto pakken, want het meer is op beide manieren goed bereikbaar.
 • Kan ik parkeren bij Lago di Braies?
  In het hoogseizoen sluiten ze de hoofdweg richting het meer af, om het gebied beter te kunnen beschermen. Hiervoor is het nodig om een parkeerticket te kopen, als een soort bewijs dat je er mag parkeren. Het kan zijn dat je ook een tijdslot moet kiezen. Dit kan via deze website.  Doe dit op tijd, anders sta je namelijk in de rij te wachten.
 • Wanneer is het beste moment op Lago di Braies te bezoeken?
  Ga zo vroeg mogelijk! En je hebt kans op een hele mooie zonsopkomst én het is er dan nog het rustigst. Win-win toch? De beste periode om het meer te bezoeken is tussen mei-september (in verband met het weer). Een deel hiervan valt natuurlijk in het hoogseizoen, maar dan heb je wel het meer op z’n mooist. 
 • Kun je zwemmen in Lago di Braies?
  Ja, dat kan. Het is en blijft wel een bergmeer, en ook nog een diepe, dus reken op frisse temperaturen. Het is niet voor niets dat mensen liever een bootje huren.
 • Waar kan ik een bootje huren bij Lago di Braies?
  Zodra je aankomt bij het meer, kun je linksom een pad volgen. Je komt dan al snel bij het boothuis uit. Kan niet missen. Hier kun je een bootje huren voor een half uur (25 euro) of voor een uur (35 euro). Je kunt met maximaal vier personen in een boot. Honden mogen ook mee. Wil je een exclusieve fotoshoot doen, waarbij je het meer helemaal voor jezelf hebt? Dan betaal je 150 euro voor twee bootjes. Je hebt het meer dan 1,5 uur voor jezelf. Daarvoor moet je wel vroeg opstaan, want dit is alleen mogelijk voor opening van de bootverhuur (09:00u). Ook leuk is de ‘Sunrise Boat Experience’, waarbij je met de eerste boot het water opgaat. Meer info vind je op de website van de bootverhuur.
 • Wat moet je zien in de Dolomieten?
  Als je toch in Zuid-Tirol bent, combineer je bezoek aan Lago di Braies dan met een hike rondom de Drei Zinnen / Tre Cime di Lavaredo. Andere tips en tops over deze fenomenale bergketen vind je in ons uitgebreide artikel over de Dolomieten.
Pragser Wildsee Lago di Braies
DolomietenEuropaItaliëReisverhalenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel