Lapland in de winter – 5 redenen om erheen te gaan

door

Lapland is een gebied dat is uitgespreid over het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland. Het is er bergachtig en je vindt er veel bossen en meren. Doordat het zo noordelijk ligt, is het er in de zomer de hele dag licht. De winters daarentegen zijn donker, lang en ontzettend koud. In Lapland leven de Saami. Een volk dat leeft volgens eeuwenoude tradities. Naast de Saami is er ook ruimte voor de vele toeristen die ieder jaar naar Lapland trekken om te genieten van de fantastische natuur en de (winterse) activiteiten. Je kunt Lapland dus het hele jaar door bezoeken. Maar wij raden aan om dat in de winter te doen. En wel om de 5 redenen die we hieronder beschrijven. Wil je de meeste hiervan combineren in een trip? Check dan voor ook eens The Lapland Trail.

Lapland

5x Waarom jij in de winter naar Lapland wilt gaan

Ontmoet de Kerstman

Rovaniemi is een van de bekendere plaatsen in Lapland. Rovaniemi is namelijk niets minder dan de plek waar de Kerstman woont. Er is zelfs een volledig pretpark gebouwd waar deze beroemde inwoner centraal staat: Santa Claus Village. Al is inwoner officieel niet het juiste woord voor de Kerstman. Rovaniemi is namelijk de plek waar hij zijn ‘kantoor’ heeft. Het oorspronkelijke huis van de beste man ligt namelijk in Korvatunturi. Een mysterieuze plek, waarvan de exacte locatie een groots geheim is. Daarom houden we het er maar gewoon bij dat de Kerstman in Rovaniemi woont. En je kunt hem daar dus bezoeken. Super vet!

Lapland

Ga het Noorderlicht achterna

De fascinerende groene gloed in de nacht is voor velen dé reden om naar Lapland te gaan. Het Noorderlicht, ook wel Aurora Borealis, is een natuurverschijnsel dat voornamelijk zichtbaar is op de hogere geografische breedtes. Je kunt het groene licht alleen zien als het donker is. Aangezien het in de zomer bijna niet donker wordt op de hoge breedtes, is de winter de beste tijd om het Noorderlicht te spotten. In Lapland zijn er allerlei toffe manieren om het Noorderlicht te bekijken. Je kunt overnachten in speciale iglo’s en sky-view hutten. Vlakbij het plaatje Levi ligt zelfs een speciale ranch, Northern Lights Ranch, waar zo weinig lichtvervuiling is, dat je je kansen op het zien van het Noorderlicht maximaliseert. Zowel het dak als de muren zijn van glas. Zie je geen Noorderlicht, dan heb je in ieder geval een heel gaaf onderkomen.

Maak een sledehondentocht

Geen fan van skiën of snowboarden, maar houd je wel van uitgestrekte, winterse landschappen? Misschien is een sledehondentocht wel iets voor jou. In Lapland worden ze volop aangeboden. Je kunt even van de sfeer proeven tijdens een 20 minuten durende excursie. Of je gaat op meerdaagse trektocht, waarbij je overnacht in diverse wildernishutten. Je weet dan in ieder geval zeker dat je echt even helemaal weg bent van jouw drukke bestaan in het dagelijkse leven. De meeste sledehondentochten kun je boeken in Fins Lapland. Vooral Rovaniemi, Levi en Kuusamo hebben een goed aanbod.

Lapland

Lekker opwarmen in de Finse sauna

Denk je aan Lapland, dan denk je vooral aan sneeuw en kou. Niet gek dus dat ze daar dol zijn op alles dat de mens lekker opwarmt. Denk aan knusse haardvuren, warme drankjes, wollen dekens en natuurlijk de Finse sauna. In de sauna lopen de temperaturen op tot zo’n 100°C, maar omdat de luchtvochtigheid laag is (20-30%), wordt de hitte een soort warme deken die je hele lichaam laat ontspannen. De sauna’s zijn gemaakt van hout, waardoor het natuur- en ontspanningsgevoel alleen maar wordt versterkt.

Leef je uit met wintersporten

Wist je dat je zelfs kunt skiën en snowboarden in Lapland? Je vindt er geen grote gebieden, zoals in Frankrijk en Oostenrijk, maar toch kunnen adrenaline junkies ook hier hun hart ophalen. Daarbij gaat het overigens niet alleen over skiën en snowboarden, maar ook om activiteiten als sneeuwscootersafari’s, langlaufen, sneeuwschoenwandelen, ijsvissen en ice-karting.

Lapland

EuropaFinlandNoorwegenScandinaviëTheOutdoors.nlWintersportenZweden

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.