Hét middelpunt van Zwitserland: Luzern-Vierwoudstedenmeer

door

Zwitserland, buurland van Italië, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Met als letterlijk en figuurlijk middelpunt de regio Luzern-Vierwoudstedenmeer. Ook wel de toeristische hoofdstad van Zwitserland genoemd. Maar in onze ervaring is het veel meer dan een toeristische trekpleister. Wij hebben onze favoriete hoogtepunten van de stad Luzern én de Luzern regio op een rij gezet. Zowel op culinair als op duurzaam gebied. Dit lijken ons genoeg redenen om deze regio in Zwitserland eens te bezoeken.

Luzern
Vierwoudstedenmeer – Foto ©: Zwitserland Toerisme / Michael Sidofsky 

Met een goed gevoel op reis naar het Zwitserse Luzern

Zwitserland is één van de meest duurzame bestemmingen van Europa. Zelfs de reis naar dit prachtige land toe kun je makkelijk, snel en duurzaam doen. De e-Grandtour of Zwitserland is perfect als je met de elektrische auto reist. Maar ook met de trein ben je binnen een paar uur van Nederland in Zwitserland. Eenmaal aangekomen, dan kun je je ook op duurzame wijze verplaatsen. Het Swiss Travel System, ofwel het openbaar vervoersysteem van het land, is namelijk super goed geregeld. Kun je mooi de trein, bus of de boot pakken naar de vele duurzame highlights in de Luzern regio. Want dat zijn er een hoop. We zetten er een aantal voor je op een rij.

Wat is er te doen in de stad en de regio van Luzern?

Uitgebreid genieten van culinaire hoogstandjes

We beginnen bij het culinaire aanbod van Luzern. Dit aanbod is namelijk verrassend groot. Een van onze favorieten is hét culinair erfgoed van de Alpen, het Culinarium Alpinum. Dit is gevestigd in een oud kapucijnenklooster in Stans. Hier wordt door vaklieden, zoals bakkers en slagers, gewerkt in restaurants met regionale en verse producten uit de streek. En bij voorkeur ook nog eens biologisch. Of wat denk je van het eerste veganistische restaurant in Luzern? Karls Kraut heeft als kernbegrippen: natuurlijk, veganistisch en gezond. Het aanbod bestaat vooral uit lokale producten en producten uit dat seizoen. Alle producten zijn 100% plantaardig en natuurlijk.

Kruiden creaties

Op zoek naar een echt hoogstandje? We nemen je mee naar het kruidenhotel Edelweiss. Een hotel dat zijn eigen groenten en kruiden teelt. Met die eigen producten worden de mooiste creaties gemaakt door keukenchef Benedikt Voss. Ze zijn bekroond met een Michelinster en 15 Gault&Millaupunten. De gerechten worden geserveerd in het panoramarestaurant Regina Montium. Met uitzicht over het Vierwoudstedenmeer en de bergen. De kruiden die hier geteeld worden, kun je ook kopen. Leuke souvenirs voor thuis.

Luzern
Kruidenhotel Edelweiss – Foto ©: Zwitserland Toerisme / Kräuterhotel

Het goede (boeren)leven van Luzern

Op een hele andere manier de cultuur ontdekken. Dat is zeker mogelijk in Luzern. Voor de natuurliefhebbers een extra groot voordeel. Je krijgt in deze regio namelijk de kans om boerderijen en kaasmakerijen van dichtbij te bekijken en mee te maken. Ben je bijvoorbeeld een echte kaasfan of ben je gewoon benieuwd hoe het kaas maken er hier uitziet? Dan is de Kaastrail in Engelberg zeker een aanrader! Door middel van de nieuwe Alpkäse-Trail loop je langs zeven verschillende kaasmakerijen. De boeren die hier leven maken dagelijks, met de hand en de beste alpenmelk, een breed scala aan kazen. Op elke ‘alp’ (bergboerderij) kun je informatie vinden over de eigenaren en de omgeving. En dat niet alleen, bij sommigen is het zelfs mogelijk om te proeven wat zij maken.

De stadsboerderij in het centrum van Luzern

Een andere optie is om een bezoek te brengen aan stadsboerderij Hinter Musegg. Achter de Musegg-wand bevindt zich een boerderij die al 400 jaar lang wordt bewerkt. Dat gebeurt op dit moment ecologisch. Zij wekken namelijk hun eigen energie op met zonnepanelen en aardwarmte. Je vindt er alpaca’s, hooglandrunderen, kippen en varkens. Ontdekken, leren en genieten staan centraal bij deze boerderij. Zo kan je helpen met hooien en het oogsten van groente en fruit. Door het educatieve pad word je meegenomen in het leven op de boerderij. Daarbij kan je heerlijk ontspannen bij het restaurant van de boerderij. Alles wat je hier proeft, komt van eigen teelt.

Zwitserland Luzern Stadsboerderij Musegg
Alpaca bij Hinter Musegg – Foto ©: Zwitserland Toerisme / Micha Eicher

Anders dan anders boerderijen

Wil je liever geitjes kijken? Ook dat is mogelijk in de regio van Luzern. In het berggebied Göscheneralp bij Andermatt ligt het geitenparadijs van boerenechtpaar Christian en Lydia Näf. Kom door de rondleiding meer te weten over de geiten en het boerenleven in de bergen. Als je wilt, kun je zelfs helpen met melken en andere werkzaamheden. Liever iets totaal anders dan dieren? Dan kan je naar de Haldihof boomgaard in Weggis gaan. Deze fruitboerderij teelt met de hand en op een duurzame manier. Ga hier langs voor een verfrissend drankje of iets lekkers uit de boerderijwinkel. Je kan deze twee boerderijen in één tripje bezoeken, maar ze liggen niet heel erg in de buurt van elkaar. Gelukkig is een mini roadtrip door de Luzern regio absoluut ook een feestje.

Duurzaam vanaf het water de omgeving verkennen

Het eerste klimaat neutrale schip van Zwitserland is de MS Diamant. Door het geringe gewicht en hybride motor bespaart deze boot zo’n 20% energie ten opzichte van andere schepen. En ook op dit schip doen ze waar ze in Zwitserland veel mee bezig zijn, het koken met producten uit de lokale regio. Deze tocht over het water voert je door het prachtige alpenlandschap. Je kan bij verschillende opstapplaatsen van bergbanen uitstappen, zodat je de lift naar boven kunt nemen en van het uitzicht op de bergen kunt genieten.

Zwitserland Luzern MS Diamant
MS Diamant vaart voor de binnenstad van Luzern – Foto ©: Zwitserland Toerisme / Emanuel Ammon 

Op unieke wijze Andermatt ontdekken

Wie kan je beter iets vertellen over een plaats dan de locals?! In Andermatt is die mogelijkheid er. Door op pad te gaan met Bänz Simmen (de local) kom je alles te weten over zijn dorp. Wandel en luister naar de verhalen over mythes en legendes, geografische bijzonderheden, flora en fauna, cultuur en geschiedenis. Wil je wat langer blijven? Dan kan je overnachten in het Radisson Blu Hotel Reussen Andermatt, met een MINERGIE-label. Dat houdt in dat het duurzaam ontworpen is en een energiezuinig gebouw is.

Andere mogelijkheid om Luzern te leren kennen

Wil je alles te weten komen over de stad Luzern? Dan is de gratis audiotour door Luzern iets voor jou. Download de app en leer de tradities en geschiedenis van de stad beter kennen. Denk aan de beroemde Kapelbrug en watertoren, de Jezuïetenkerk of de Musegg-stadsmuur. Alles is op loopafstand te doen, maar het openbaar vervoer kan ook.

Helemaal de Zwitserse smaak te pakken en wil je meer ontdekken over duurzaam reizen naar Zwitserland? Check dan onze speciale duurzaam reizen naar Zwitserland pagina en ontdek alle highlights van andere Zwitserse regio’s!
In de trein van Vitznau naar Mount Rigi – Foto ©: Zwitserland Toerisme / Silvano Zeiter 
Panorama view langs het eGrand Tour of Switzerland vanuit Weggis over het Vierwoudstedenmeer – Foto ©: Zwitserland Toerisme / Andreas Gerth

ActiviteitAlpenBergenEuropaInspiratieTheOutdoors.nlZwitserland

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.