Foto: Hermannsdenkmal Detmold © Tourismus NRW e.V.

Dit zijn de gaafste activiteiten in de herfst in Nordrhein-Westfalen

door


De Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen is place-to-be voor een korte vakantie of een weekendje weg. Het ligt ook nog eens pal tegen de Nederlandse grens aan, dus je bent er zo. Het biedt ontzettend veel afwisseling. Ga je graag op een culturele ontdekkingstocht of houd je meer van wandelen door mooie bospaden? Zorg dat je je camera bij de hand hebt, want misschien kom je wel een wisent tegen. Ook voor het hele gezin is er genoeg te doen. Denk aan het bezoeken van musea of het proeven van de lekkerste curryworst. In Nordrhein-Westfalen kan het allemaal. Redenen genoeg dus om in deze herfst je koffer te pakken en op pad te gaan.

Tips voor een ideale vakantie in de herfst

Het klinkt supertof allemaal, maar wat zijn de gaafste activiteiten in Nordrhein-Westfalen? Wij hebben voor jou de beste tips op een rijtje gezet.

Nordrhein-Westfalen
Photo by freestocks

Heerlijk wandelen in Nordrhein-Westfalen

De prachtige natuur in NRW is zeker in de herfst een bezoekje waard. Zo kan je genieten van allerlei herfstachtige kleuren tijdens het lopen van unieke wandelroutes. Maar waar kan je nu het beste aan je wandeling beginnen? De Slakkenbergen, de Externstenen in het Teutoburgerwoud en het Wisent-pad zijn zeker een bezoekje waard.

De Slakkenbergen

Op zoek naar een groengebied om een heerlijke wandeling te maken? De Slakkenbergen zijn dan zeker een aanrader. Deze bergen hebben een lange geschiedenis achter de rug. De Slakkenbergen, die ook wel ‘Halden’ worden genoemd, zijn overblijfselen van de mijnindustrie. Vele mensen hebben de bergen al te voet of op de fiets verkend. Heb je uiteindelijk de top bereikt? Geniet dan van het panoramische uitzicht op de steden van het Ruhrgebied en hun verschillende herkenningspunten. Nog nooit van het Ruhrgebied gehoord? Dit is een geïndustrialiseerde regio in Nordrhein-Westfalen. Je vindt hier zo’n 5,3 miljoen inwoners verdeeld over 11 grotere steden en aan aantal kleine gemeenschappen.

Foto: Tetraeder Bottrop © Jochen Schlutius

De Externstenen in het Teutoburgerwoud

Heb je al eens van deze stenen gehoord? Er worden namelijk vele sprookjes en mythes over verteld. Er wordt beweerd dat ‘de Externsteine’ een grote rol speelde bij Germaanse stammen als cultusplaats. Helaas is hiervan geen bewijs gevonden. Toch vinden velen de rotsen erg fascinerend. Vandaar dat er elk jaar heksen, druïdes en aanbidders van Keltische goden hier de zonnewende komen vieren.

De Externstenen staan aan een klein meer dat is aangelegd in de 19e eeuw. Hierlangs stroomt een klein beekje. Ook zijn er diverse wandelpaden te vinden die de bossen in leiden. Voor de stenen vind je een grasveld waar je heerlijk op kan picknicken. Trek gekregen? Geen zorgen, er is ook een klein restaurant te vinden waar je lekkere snacks of tussendoortjes af kunt halen.

Foto: Externsteine © Tourismus NRW e.V.

Bewandel het Wisent-Pad

Weet jij wat een Wisent is? Het wordt ook wel de Europese bizon genoemd. Dit dier is te vinden in bosrijke omgevingen. Laat daar in Nordrhein-Westfalen nu genoeg van aanwezig zijn! De wisent is een herkauwer en eet vegetatie van de struiken van bladeren, van de bosbodem en zelfs schors van bomen. Wil jij graag een wisent in het echt zien? In Wingeshausen in de regio Siegen-Wittgenstein lopen deze dieren vrij rond in het bos. Wandelaars kunnen deze wilde dieren tegenkomen op het speciale wisent-pad.

Je kan er ook voor kiezen een bezoekje te brengen aan de Wisent-Wildernis. De Wisent-wildernis in Bad Berleburg is opgezet om bezoekers een handje te helpen. Mocht je tijdens de wandeling geen wisent zijn tegengekomen dan kan je die hier altijd alsnog bezichtigen. Wel handig, aangezien je nu niet urenlang meer hoeft te zoeken. Voor een welverdiende pauze ga je naar de Wisent-Hütte of Forellenhof. Hier kan je genieten van een hapje of een drankje. 

Foto: Wisent in Siegen-Wittgenstein © Tourismus NRW e.V.

Afwisselende cultuur highlights

Ook voor kunst en cultuur ga je naar Nordrhein-Westfalen. Zo kun je kiezen uit een epic Urban Art Walk in Düsseldorf of voor een herfstwandeling door een open lucht museum met verschillende kunstwerken. Zelfs een kijkje in het leven van Beethoven is mogelijk. Alle kunstliefhebbers opgelet: Nordrhein-Westfalen is dé plek voor unieke cultuur highlights.

Urban Art Walk

Tijdens de Urban Art Walk nodigt Klaus Rosskothen, curator en exploitant van galerie Pretty Portal, je uit om verschillende plekken te ontdekken en de stad met nieuwe ogen te bekijken.

Urban art kunstenaars combineren klassieke art directions met pop, punk, graffiti of street art. Ze tonen hun werken in de galerie en in de stad. Ze gebruiken de stad als schildersdoek. In Düsseldorf vind je overal prachtige graffiti en Street art muurschilderingen. Urban Art heeft zich de afgelopen jaren gevestigd als art direction op het gebied van hedendaagse kunst.

Tijdens een 2 uur durende wandeling door de wijken Friedrichstadt en Bilk neemt word je meegenomen langs werken van Jana & JS, FinDAC, Pixelpancho en LET. Ook krijg je stickerkunst en plakwerk van regionale en internationale kunstenaars te zien.

Nordrhein-Westfalen
Foto: Urban Art Walk © Düsseldorf Tourismus – Photo: Markus Luigs

Kunstmuseum in de open lucht

In Mönchengladbach heb je de mogelijkheid een uitgebreid kunstmuseum in de open lucht te bezoeken! Voor liefhebbers van moderne kunst is het Abteiberg museum zeker een bezoekje waard. De mooie grote en open lichte ruimtes creëren een perfecte sfeer. Het museum bestaat uit verschillende verdiepingen en is redelijk groot. De collectie met moderne kunst is uitgebreid. Om alles te bekijken, inclusief de wisselende exposities, kun je zeker twee uur uittrekken.

Ook is er een beeldentuin. Deze is perfect voor het maken van een lange herfstwandeling voor alle kunstliefhebbers onder ons. Je kan de blaadjes onder je voeten horen kraken en genieten van het warme zonnetje tijdens het bezichtigen van allerlei kunstwerken. De wandelroute door het museum is ongeveer 5 km lang en telt 30 tentoongestelde werken.

Wandel door het leven van Beethoven

Bij de Beethovenstadswandeling in Bonn begeef je je in de wereld van de geniale componist. Je gaat met Beethoven op stap langs historische gebouwen en musea. Je ziet waar hij heeft geslapen, waar hij zijn composities speelde en zelfs waar hij zijn biertjes dronk. Bij deze stadwandeling krijg je een kijkje in zijn leven. Zo krijg je te zien waar hij de eerste 22 jaar van zijn leven heeft doorgebracht. De componist bracht veel tijd door in de natuur om inspiratie op te doen voor zijn werk. Ook hier kan je een bezoekje aan brengen. Zijn oude geboortehuis is tegenwoordig een museum. In de kapel van het keurvorstelijke kasteel speelde Beethoven vroeger zijn composities. Tegenwoordig worden hier colleges gegeven. Wil je de stadswandeling graag iets uitbreiden? Neem dan een bezoekje aan de botanische tuin in Bonn erbij. Hierdoor wordt de route met ongeveer 2 km verlengd.

Stadscultuur in Nordrhein-Westfalen

Ervaar zelf de diversiteit van de steden in Nordrhein-Westfalen. Neem een bezoekje aan een middeleeuws stadje of haal een lekker gekruide curryworst na een het bezichtigen van een museum. In NRW kan het allemaal!

Bezoek het stadje Zons

Zons is een middeleeuws stadje dat naast de Rijn ligt. Het is één van de mooiste steden die je kunt bezoeken! De stad wordt omgeven door een historische stadsmuur. Ook zijn er een aantal middeleeuwse poorten en torens te zien en delen van het voormalige kasteelpark Friedestrom. De stad zit vol met kleine, gezellige steegjes. Hier zijn tevens een aantal eettentjes te vinden. Houd je van openluchtconcerten en theatervoorstellingen? In het stadje Zons zijn er genoeg te vinden. Ook het evenement ‘Burgerlichter Zons’ in de herfst is een aanrader. Het stadje wordt door het lichtspel, de muziek en de cultuur nog indrukwekkender! Wij raden je aan om lekker mee te feesten.

Nordrhein-Westfalen
Foto: Zons aan de Rijn © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

Museum Folkwang en de lekkerste currywurst

Opzoek naar een inspirerend uitje wat niks kost? Neem dan een bezoekje aan museum Folkwang. De toegang tot de tentoonstelling is namelijk gratis. Dit museum heeft erg gevarieerde collectie. Zo kom je verschillende werken van onder andere van Gogh, Gauguin, Rodin, Monnet, Matisse, Picasso en Mondriaan tegen. Er zijn ook een hoop oudere en nieuwere werken te zien. De ruimtes van het museum zijn prettig en licht en wanneer je vragen hebt over de achtergrond van bepaalde schilderijen kun je altijd terecht bij het personeel.

Trek gekregen na alle opgedane indrukken uit het museum? Bezoek dan een van de oudste snackbars van Duitsland: ‘Zum Xaver’. Hier kan je heerlijke, zelfgemaakte curryworst krijgen. Deze snackbar is door meerdere media in het zonnetje gezet wegens het smaakvolle eten. De curryworsten zijn kruidig van smaak en met de verse frietjes erbij is het zeker een aanrader. Nadat de buikjes gevuld zijn kan je je weg vervolgen naar de ‘School of Drinking’. Hier krijg je allerlei verschillende drankjes geserveerd. Zo kan je genieten van een heerlijke cocktail terwijl je luistert naar de uitgebreide uitleg over de achtergrond van ieder gemaakt drankje.

Zwart-witte vakwerkhuisjes

De bewoners van de stad Freudenberg noemen hun oude binnenstad de ‘Alten Flecken’. Deze is na een grote brand in de 17e eeuw opnieuw opgebouwd, naar voorbeeld van de situatie in 1540. Schiet jij graag mooie plaatjes? Dan is de 12 kilometer lange rondweg Freudenberger Fachwerkweg iets voor jou. Deze route geeft je een geweldig uitzicht over de stad. Een bijzonder hoogtepunt van de route is de tunnelpassage bij Hohenhain. Hier kunnen wandelaars ongeveer een halve kilometer onder de aarde doorlopen.

Nordrhein-Westfalen
Foto: “Alter Flecken” Freudenberg © Tourismus NRW e.V.

Welzijn in Nordrhein-Westfalen

Ben jij toe aan een heerlijk ontspannen vakantie? Ook dan is Nordrhein-Westfalen de place-to-be om even helemaal op te laden voor de komende winter. Je kan kiezen tussen actief bezig zijn en ontspannen in één van de kuurmogelijkheden.

Zouthoudende lucht en het blote-voeten-pad

Wil jij je vermoeide geest weer fit laten worden? Dan zijn de plaatsen Kevelaar en Xanten de ideale plek. In beide steden werden gradeerwerken gebouwd. Een gradeerwerk is een installatie die zorgt voor de zoutwinning. Het zoutgehalte in het water wordt door verdamping verhoogd. Deze zorgen er zo voor dat het zuurstoftransport in het bloed en de doorbloeding van de longen worden bevorderd. Dit gebeurt door de zouthoudende lucht.

In Xanten kan je ook het blote-voeten-pad bewandelen. Dit pad is ongeveer 1,8 km lang en bestaat uit verschillende ondergronden. De route bestaat uit beton, verschillende houtsoorten, modder, gruis, zand, verschillende kiezelstenen en boomstamzaagsel. Je loopt natuurlijk ook een deel over gras. Welke voordelen heeft het lopen over verschillende ondergronden op blote voeten? Het versterkt het immuunsysteem en het heeft hetzelfde heerlijke effect als een voetmassage.

Bezoek kuuroord Bad Sassendorf

Het kuuroord bevindt zich in Börder Therme. Wat kan je hier allemaal doen? Ga lekker in de sauna of neem een bezoekje aan het zoutwaterbad. Wanneer je inademt lijkt het alsof je aan de Noordzee zit. Dit werkt enorm ontspannend. Maar ook een warm bad in de modder is aan te raden. Zeker na een lange wandeling in de herfst.

Nordrhein-Westfalen
Foto: Börde Therme Bad Sassendorf © Börde Therme Bad Sassendorf  Volker Beushausen

In Nordrhein-Westfalen kan je je dus zeker vermaken tijdens jouw korte weekendtripje. Heb jij nog toffe plaatjes in Nordrhein-Westfalen die zeker een bezoekje waard zijn? Laat het ons dan vooral weten door een reactie achter te laten.

Meer inspiratie voor toffe outdoor activiteiten in Noordrijn-Westfalen? Lees dan ook ons eerder geschreven artikel of check de website van het toerismebureau.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Tourismus NRW e.V.

ActiviteitDuitslandEuropaTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.