Mijn epische motorreis – een onverwachte wending in de motorreis door Nepal

door

De trip is inmiddels dik over de helft en de meest uitdagende landen zijn inmiddels achter de rug. In deze weken rol ik langzamerhand India uit en rijd ik af op een van mij favoriete landen in de wereld. Ook wel bekend als het dak van de wereld: Nepal! Helaas komt er een onverwachte wending in de motorreis door Nepal. Heb je het vorige deel gemist? Die vind je hier!

Toch maar even naar de Taj Mahal

India was een zwaar land om doorheen te reizen. Mentaal gezien was het een flinke uitdaging. Hier schrijf ik veel over in het vorige deel. Vanuit de bergen in Noord-India gaat de motorreis door Nepal. Hierbij zak ik de laatste drie dagen door India weer af naar het lage land, waarbij ik de stad New Delhi maar even ontwijk en verder ga richting de Taj Mahal.

Het klinkt wat naïef, maar toen ik aankwam in Agra had ik niet eens door dat ik in de stad van de Taj Mahal was. Sterker nog, ik kwam er pas achter toen ik de posters in het hostel zag hangen. Normaal weet ik altijd precies waar ik op af rijd, maar in India was mijn main goal zo snel mogelijk het land uit zien te komen. Nu ik toch in de buurt ben van dit wereldwonder, kan ik het uiteraard niet laten even een bezoekje te brengen.

Taj Mahal

Gebroken thuiskomen in een warm bad

Ik verlaat Agra na twee dagen en ga verder naar mijn doel; op motorreis door Nepal. Maar eerst richting de grens van Nepal. Doordat ik gedurende de reis te lang op plekken ben gebleven, die ik mooi vond, zit ik inmiddels met een flinke tijdsdruk in de trip. Voor Myanmar moet ik op een geplande datum aan de grens staan. Wat betekent dat ik binnen 12 dagen nog zo’n 2500 kilometer moet rijden. Iets waar ik normaal geen moeite heb, maar in India is alles anders. De drukte, de chaos en het respectloze gedrag in het verkeer maakt dit land zo moeilijk om doorheen te rijden.

Ik rij gestaag door en vreet in de komende dagen flink wat kilometers. Uiteindelijk kom ik aan bij de grens van Nepal. Ik heb het nog niet vaak meegemaakt op de reis, maar ik ben gebroken. Ik heb geen druppel energie meer. India heeft me gesloopt. Wanneer de motorreis door Nepal begint, voelt het als thuiskomen in een warm bad. Vele locals ontvangen me letterlijk met open armen en al snel begin ik mezelf weer beter te voelen.

motorreis door Nepal

Een onverwachte wending in de motorreis door Nepal

Nepal kent, kort door de bocht, twee bekende steden: Pokhara en Kathmandu. In beide steden ben ik eerder geweest, voor een langere tijd. Pokhara is een paradijselijke stad, gelegen in de bergen, aan de voet van de Himalaya. Gelegen aan een meer in de meest kalme omgeving, staat deze plek ook wel bekend als dé hippie locatie van Nepal. Ik reis af richting Pokhara en vanuit de grens waar ik vandaan kwam, is er maar 1 grote weg richting deze stad. Het is een zandere bergweg waar ontzettend veel vrachtverkeer rijdt. Op deze weg gaat het mis.

Ik denk dat het kwam door een combinatie van oververmoeidheid en pech. In een bocht word ik geraakt door een vrachtwagen. Zelf kom ik er goed vanaf. Ik vlieg over de motor en land in het gras. Een geluk bij een ongeluk, aangezien de meeste zijkanten van de weg afgronden zijn. De motor komt er minder goed vanaf. Er is veel schade en ik kan ook niet meer verder rijden. De remmen zijn eraf geslagen, de voorvork verbogen en motor lekt veel vloeistof. Ook het windscherm en de verlichting is gebroken.

https://www.instagram.com/p/BrXD4AAH2Bj/

Na het ongeluk stoppen vele mensen, waaronder veel motorrijders. De motorscene in Nepal is groot. Hierdoor wordt ik snel geholpen door een groep motorrijders die mij en de motor naar een motorclub brengen. De gasten zijn stuk voor stuk top lui en na een aantal uur en wat lokale onderdelen krijgen we de motor weer rijdbaar. In een rustig tempo vervolg ik de motorreis door Nepal en rijd ik samen met vijf andere richting Pokhara.

Knoop doorgehakt

Vanuit Pokhara probeer ik de motor weer in zijn oude staat te krijgen, maar de juiste onderdelen hier bemachtigen valt niet mee. Ook heb ik inmiddels zoveel tijd verloren, dat het op tijd halen van de grens van Myanmar niet meer mogelijk is. Het papierwerk voor Myanmar is enorm complex. Ik kan het land alleen doorkruizen onder begeleiding van een gids en beveiliging. Dit allemaal opnieuw regelen is een flinke klus. Ik zit behoorlijk met de handen in het haar en kom uiteindelijk tot het besluit om de motor naar huis te verschepen.

Dit betekent dat ik de motorreis door Nepal eindig en niet meer tot Singapore rijd. Het is een pijnlijk besluit, maar het voelt toch goed wanneer ik de knoop het doorgehakt. Terugkijkend op de reis, was het mooier dan ooit had durven dromen. Vooral het Midden-Oosten: Iran en Pakistan hebben mijn ogen geopend. Hier kan geen enkele ervaring tegenop en ik neem vele lessen terug mee naar huis. Dat ik de motor naar huis laat verschepen, betekent niet het einde van mijn avontuur. Zelf vlieg ik door naar Japan, waar ik nog een aantal weken door ga reizen.

De afgelopen maanden zaten vol met bizarre situaties en gebeurtenissen. Als ik terugdenk aan bepaalde momenten kan ik mij bijna niet voorstellen dat dit echt is gebeurd. Vele sappige verhalen waar ik in de komende weken meer over ga schrijven.

 

AziëRoadtripTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.