Milieuvriendelijke ‘eet’ producten | Duurzame donderdag

door

Je kent het wel; je bent lekker aan het lunchen met je collega’s, vrienden of familie. Allerlei broodjes, zelfgemaakte salades en drankjes staan op tafel. Het is supergezellig en er wordt veel gegeten en gekletst, maar na afloop ligt er veel plastic afval, vies bestek, lege zakjes of aluminium propjes. Ook bij picknicks of kampeertripjes houdt je na afloop vaak veel afval over. Dit moet toch beter kunnen? Wij vinden van wel, daarom hebben wij een aantal milieuvriendelijke ‘eet’ producten opgesomd waarmee je zo weinig mogelijk afval overhoudt.

Minder afval

De volgende milieuvriendelijke producten zijn geweldig voor het verminderen van jouw hoeveelheid afval tijdens de lunch of tijdens picknicks of kampeertripjes.

Herbruikbare bakjes en potjes

Oké deze lijkt misschien voor de hand liggend, maar je moet maar eens nagaan hoeveel mensen op je werk of op school gebruikmaken van vershoudfolie of aluminiumfolie voor hun lunch. Ook tijdens dagtripjes, picknicks en kampeertripjes wordt het veel gebruikt. Denk maar aan een dagje pretpark. Al die witte broodjes in plastic zakjes en krentenbollen in folie. Je snapt dat er zo nog best veel plastic doorheen gaat. Vandaar dat het slim is het eten op te bergen in herbruikbare lunchboxen, bakjes en potjes. Thuis even afwassen en klaar is kees. De volgende dag kan je ze gewoon weer opnieuw meenemen. Dat scheelt toch een hele hoop afval.

Photo by Ella Olsson

Gerecycled en recyclebaar bestek

Plastic bestek wordt bijna altijd een keer gebruikt en weggegooid. Denk maar aan feestjes, barbecues of picknicks. Deze kunnen allemaal veel plastic bestekafval opleveren. We vinden het namelijk wel makkelijk dat we al die vieze zooi niet meer mee naar huis hoeven te nemen. Zo blijft je mooie tas altijd schoon. Maar… heb je al eens nagedacht over hoe zonde het is van al dat plastic? Om zelf je steentje bij te dragen aan het milieu is het dus slim om herbruikbare gebruiksvoorwerpen te gebruiken die zijn gemaakt van gerecycled plastic en die ook recyclebaar zijn aan het einde van hun levenscyclus. Zo draag ook jij bij aan de vermindering van afval.

Photo by Maria Ilves

Biologisch afbreekbare borden en kommen

Yes, je leest het goed. Er bestaan tegenwoordig ook biologisch afbreekbare borden en kommen. Deze zijn perfect voor jouw picknick- of kampeertripje. Je kan nu borden en kommen van suikerriet kopen. Nu denk je misschien: ‘huh, van suikerriet?’. Ja, precies! Het materiaal suikerriet bagasse is duurzaam en natuurlijk. Suikerriet bagasse is van plantaardige oorsprong en is zelfs gemaakt van een restproduct van de suikerrietproductie dat vroeger werd verbrand. Dit restproduct wordt nu gebruikt als waardevolle grondstof van suikerrietborden en kommen. Bovendien is het materiaal ook composteerbaar en kan zo het terugkeren naar de natuur.

Neem vega(n) etenswaren mee

Op het gebied van milieubewust leven, is minder vlees eten een grote stap die je kunt maken. Broodjes, wraps en salades kunnen tegenwoordig ook prima zonder vlees met bijvoorbeeld vegetarisch beleg, hummus of gewoon lekker wat pindakaas. Op internet zijn genoeg recepten te vinden. Naast het feit dat dit duurzamer is, is het ook een stuk veiliger. Vlees lang buiten de koelkast houden is niet zo’n goed idee, want bacteriën kunnen zich zo snel verspreiden. Voor vegan recepten raden we je aan een kijkje te nemen bij Meatless Monday.

Heb jij nog meer milieuvriendelijke picknick producten in gedachten? Laat ons weten welke milieuvriendelijke producten jij vaak gebruikt door een reactie achter te laten.

Duurzaam levenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.