De mooiste plaatsen in Nederland om te ontdekken met je SUP

door

What’ SUP! Daar zijn we weer met een artikel over misschien wel onze favoriete watersport. Omdat we er tijdens deze laatste zomerdagen geen genoeg van kunnen krijgen, leek het ons weer tijd voor een aantal SUP-tips. Deze keer gaan we het hebben over de mooiste plaatsen in Nederland om suppend te ontdekken!

Suppen in Nederland

In Nederland zijn er oneindig veel plaatsen waar je kan Suppen! Dit komt mede doordat het een erg laagdrempelige sport is en omdat je vrijwel overal mag suppen. In meren, sloten, vijvers, rivieren, kanalen, grachten en de zee, het kan overal! En laat Nederland die nu in overvloed hebben. Er is voor ieder wat wils, van rustig peddelen op een riviertje tot avontuurlijk op een golvende zee. En van een rustige rivier tot ruige rivieren waar je het ene vrachtschip na de andere jetski en sportcruiser moet ontwijken. In vrijwel elke stad met grachten en bij vrijwel elke kustlijn is het mogelijk om te suppen. Of je nu een sup wil huren of met je eigen supboard op pad gaat. Wij hebben de mooiste plaatsen voor je op een rijtje gezet!

Sup
Foto: Kim Sutcliffe

Op je sup door de Biesbosch

Nationaal Park de Biesbosch bij Dordrecht is dé plaats voor watersporten. Misschien heb je de omgeving al wel eens per boot of kano verkend. Dan weet je hoe schitterend het gebied is. Hoe leuk is het dan om het gebied vanaf een sup te bekijken?! Dit geeft weer een andere blik op het nationale park. Het gebied staat bekend om zijn smalle kreken, vele eilandjes en prachtige flora en fauna. Er zijn genoeg plaatsen waar je een sup kan huren. Met een sup ben je gemakkelijk de hele dag zoet in dit watersport walhalla.

Heb jij je trip naar de Biesbosch al gepland? Download dan deze sup / kanoroutes: Kanoroutes Brabantse Biesbosch & Kanoroutes Sliedrechtse Biesbosch.

Sup Biesbosch

Peddelen langs de historische stadsmuren van Amersfoort

Amersfoort is een super gezellige stad om een dagje te bezoeken. Wil je de stad op een bijzondere en avontuurlijke manier verkennen? Dan is suppen helemaal voor jou weggelegd! Met de sup krijg een hele unieke rondleiding door de stad. Je supt langs de stadsmuur, onder kleine bruggetjes, langs achtertuinen en onder de Monnickendam door de binnenstad in. Als je sups wil huren kan je terecht bij SupAmersfoort. Veel sup-plezier!

sup Amesfoort
Foto: Denise Jans

Met je sup door de Amsterdamse grachten

De Amsterdamse grachten mochten in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken. De iconische grachten van onze hoofdstad lenen zich uitstekend voor allerlei watersporten. Zo kan je er dus ook enorm goed suppen. Je ontdekt de Amsterdamse panden en straatjes vanaf het water. Onderweg kom je een aantal bekendheden tegen, bijvoorbeeld: Hotel Casa Amsterdam, de Amstel, het Koninklijk Theater, Egeria Capital Management, de Heiniken Experience en de Stadhouderskade. Sta je al in de startblokken? Voor het huren van een sup kan je terecht bij M&M sup.

Amsterdam sup
Foto: Azhar J

Stand Up Paddling op Texel

Ons favoriete waddeneiland blijft uiteraard niet achter in deze sup-trend. Texel is de ideale plek voor hen die op zoek zijn naar wat extra uitdaging. De golven van de Waddenzee stellen je evenwicht continu op de proef en daarnaast kan ook de wind pittig tekeer gaan, avontuur gegarandeerd! Texel is rijk aan geweldige sup spots, Zandbak Texel is er daar één van. Hier kan je ook terecht voor het huren van sups.

Sup Texel
Foto: Evgeni Tcherkasski

Suppen op Recreatieplas ’t Zand

Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat je op deze plas heerlijk kan suppen. In Alphen (NB) ligt Recreatiegebied ’t Zand, de omgeving leent zich voor vrijwel alle buitensport activiteiten. Van wandelen en fietsen tot aan paardrijden en zwemmen, het kan hier allemaal. Ik heb het geluk dat deze plas voor mij om de hoek is, bij lekker weer ben ik er dan ook vaak te vinden. Onlangs ging ik er met de sup op uit om hier een ontspannende tocht te maken. Ondanks dat de plas niet enorm groot is kan je een heerlijke ronde maken.

Al suppend door Groningen

Ook in Groningen zijn er prachtige grachten waar je met je sup doorheen kan. Al suppend bekijk je de binnenstad vanaf het water en peddel je langs oude herenhuizen en woonboten die langs de gracht dobberen. Een tour door de Groningse grachten brengt je langs een aantal toeristische bestemmingen: het Groninger Museum, de hoge en Lage der A, de Turfsingel, de Noorderhaven en de Oosterhaven. Iets buiten het centrum vind je nog andere mooie sup plekken. Maak bijvoorbeeld een tochtje op het Hoornsemeer of de Kardingerplas.

Sup Groningen
Foto: Jonathan Petersson

SUP-er mooi suppen in Zeeland

In Zeeland wordt je overspoeld door alle verschillende wateren die er te vinden zijn. De naam zegt het eigenlijk zelf al. Het kan dan ook niet anders dan dat daar geweldige sup spots tussen zitten. De gevorderde supper zal misschien aangetrokken worden door de uitdagende Noordzee, terwijl een beginner liever nog even oefent op het Veerse meer. Andere opties zijn de Ooster- en Westerschelde, het Grevelingenmeer, de Otheense Kreek in Terneuzen en op Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland).

Sup Zeeland
Foto: Jessica Snoek

Met je sup door het Friese land

Het zou Fryslân niet zijn als het niet van zich zou laten horen in dit rijtje. We weten allemaal dat Friesland dé provincie is van de watersporten. Jaarlijks trekken er vele mensen naar het noorden om te zeilen, varen, wadlopen, surfen en noem het maar op. Inmiddels hebben we geleerd dat waar water is, je ook kan suppen. De Friese hotspot als het gaat om watersport is Nationaal Park De Alde Feanen. In dit laagveenmoeras peddel je net buiten de drukte van boten en kano’s door veenplassen, rietvelden, moerasbos en trilveen. Daarnaast kan je ook prima suppen op het Sneekermeer en Nannewild. Tip: huur je sup bij Outdoor Veldboom.

Sup Friesland
Foto: Gabrielle Cepella

EuropaNederlandTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel