Ontdek Nationaal Park de Biesbosch vanuit Dordrecht

door

We gingen er een paar dagen tussenuit naar de Biesbosch in Dordrecht. De Biesbosch is misschien wel een van de bekendste natuurgebieden van Nederland. Het Nationale Park is enorm waterrijk en staat bekend om zijn smalle kreken, vele eilandjes en prachtige flora en fauna. Het is dan ook erg populair om het gebied per boot te verkennen. Daarnaast kan je er ook terecht voor een heerlijke wandeling, fietstocht of andere outdoor activiteit. Wij hebben genoten!

luchtfoto Biesbosch
Foto: Jasper Loeffen

Nationaal park de Biesbosch

Nationaal Park de Biesbosch is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Dat houdt in dat je er veel wilgenvloedbossen en kreken vindt. Het nationaal park ligt in de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. Je kan het gebied onderverdelen in de Brabantse- en de Hollandse Biesbosch, waarbij de laatste weer uit de Sliedrechtse- en de Dordtse Biesbosch bestaat. Net zoals in elk Nationaal Park kan je ook in de Biesbosch verschillende dieren spotten. De meest beroemde en bijzondere Biesboschbewoner is de bever, dit knaagdier wordt ook wel het icoon van de Biesbosch genoemd. Verder kan je ook andere bosdieren als de vos, ree, boommarter, haas en Noordse woelmuis tegenkomen in dit gebied. In 1994 werd de Biesbosch een officieel Nationaal Park en sindsdien staat het op de lijst van beschermde natuurgebieden.

Vanaf 2021 zullen Nationaal Park De Biesbosch en het Haringvlietgebied samen het nieuwe Nationaal Park NLDelta vormen. Benieuwd? Lees hier hoe je dit kan ontdekken.

Biesbosch luchtfoto
Foto: Jasper Loeffen

Fietsen in de Biesbosch

Net zoals voor de meeste outdooractiviteiten leent de Biesbosch zich uitstekend voor een mooie fietstocht. Door de vele wateren in het gebied zal je hoogstwaarschijnlijk een rivier moeten oversteken. Er zijn verschillende veerdiensten die je naar de overkant willen brengen. Wanneer je een fietstocht maakt langs het water en over de dijken in Werkendam, Aalburg of  Drimmelen ervaar je de rust en ruimte die het gebied met zich meebrengt. Naast het Nationaal Park valt er nog veel meer te beleven. Je kunt bijvoorbeeld ook fietsen langs de pittoreske vestingstadjes Geertruidenberg of Woudrichem. Meer informatie over leuke routes en opstapplekken vind je bij de verschillende entrees van de Biesbosch. Wil je fietsen huren? Bekijk hier waar je terecht kan.

Biesbosch fietsen

Een fietstocht door het gebied

We begonnen onze trip met een fietstocht door de Dordtse Biesbosch. Vanuit onze verblijfplaats stapten we op de fiets en reden meteen de natuur in. Via een mooi fietspad fietsten we richting de pond. De veerpond bracht ons over rivier de Nieuwe Merwede naar de overkant. Deze veerdienst bedraagt € 1 per persoon. Aan de overkant vervolgden we onze fietstocht. We kwamen langs het Biesbosch museum en besloten om een kijkje te nemen in dit indrukwekkende gebouw. Vanuit het museum volgden we de knooppunten die ons rond een prachtig water brachten. We fietsten over mooie bruggetjes en over dijken met loslopende schapen. Na 2 uur en ongeveer 10 kilometer fietsen, kwamen we terug aan bij ons verblijf. Het was een schitterende fietstocht met prachtige, typisch Nederlandse uitzichten. Zeker een aanrader!

Varen in de Biesbosch

Je beleeft de Biesbosch optimaal vanaf het water. Om de mooiste plekjes van het gebied te ontdekken, is een boottocht een echte aanrader. Vaar langs de wilgenbossen, groene oevers en door kronkelende kreekjes of rivieren. Je kunt op zoek naar strandjes, mooie aanlegplaatsen of natuurlijk simpelweg genieten van de prachtige natuur. Je kunt er ook voor kiezen om mee te gaan met één van de rondvaartboten en je door een schipper door de natuur te laten varen. Zo zijn er speciale bever- en fluistertochten. Wist je dat je naast varen ook enorm goed kan kanoën en suppen in de Biesbosch? Er zijn wel een aantal regels waar iedere bezoeker zich aan moet houden. Check deze voordat je het water op gaat. Wil je een boot huren, bekijk dan hier de mogelijkheden.

Een boottocht door het gebied

De tweede activiteit van onze trip was een boottocht door de Hollandse Biesbosch. Bij het bezoekerscentrum in Dordrecht huurden we een fluisterboot waarmee we het water mochten betreden. We maakten een mooie ronde van ongeveer 2 uur. Anders dan ik gewend ben van de Biesbosch was dat je nergens kon aanmeren, een picknick op een eilandje zat er dus niet in. Daar krijg je echter wel een andere hele bijzondere ervaring voor terug. Het was namelijk opvallend rustig gedurende de tocht, we hadden het water bijna voor onszelf alleen. Daarnaast heb je met een fluisterbootje geen last van een schreeuwende motor, je kunt dus optimaal genieten van alle geluiden van de natuur. Daardoor is dit een ideale boottocht voor als je op zoek bent naar ontspanning, weg van de druk bezochte toeristische plekken. Wil je nog meer lezen over

Overnachten bij StayOkay Dordrecht

Tijdens ons weekendje weg verbleven we in het StayOkay hostel in Dordrecht. Het is een erg mooi hostel gelegen op een prachtige locatie midden in de Biesbosch. Als je de deur uitstapt begeef je je direct midden in de natuur. Het hostel beschikt over een bar en restaurant. Je kan er dan ook heerlijk ontbijten, lunchen en dineren en ’s avonds kan je nog een drankje drinken bij de bar. Daarnaast kan je bij de StayOkay fietsen, sup’s en kano’s huren, zo kan je er lekker op uit in het schitterende natuurgebied. Wil je liever kamperen in de Biesbosch? Dat kan ook bij StayOkay Dordrecht. Er zit namelijk een camping bij waar je met een tent terecht kan. Daarnaast kan je verblijven in één van de duurzame wikkelhouses, een klein huisje gemaakt van gerecycled karton. Of je kan overnachten in de ecolodge, een drijvende hotelkamer met ramen van de vloer tot aan het plafond. Er is dus voor ieder wat wils.

Biesbosch StayOkay Dordrecht

BikingEuropaNationale ParkenNederlandReisverhalenTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.