Naturland: dé plek voor moonbiken, langlaufen en genieten in Andorra

door

Naturland is een bekend natuurpark in Andorra, gelegen in de Pyreneeën tussen Frankrijk en Spanje. Het park is een populaire bestemming voor reizigers die geïnteresseerd zijn in wandelen, langlaufen, moonbiken en andere buitenactiviteiten. Wij hadden inmiddels het kleine land al twee dagen verkend op ski’s en bleven hier een nachtje om te langlaufen en moonbiken. En tóf dat het was!

Uitzicht Naturland

Een echte natuur feeling op 1.600 meter hoogte

Het park Naturland is vrij compact als je het bezoekt, maar omvat meer dan 800 hectare aan bossen, valleien en bergen. Doordat het op 1600 meter hoogte ligt voelde het gelijk als een echte natuur ervaring bij aankomst, terwijl het vlakbij de hoofdstad Andorra La Vella ligt. Er zijn vele paden en routes die je kunt volgen om de natuurlijke schoonheid van het gebied te verkennen, maar wel allemaal nét iets anders dan op ski’s of snowboard.

Naturland als groene bestemming

Omdat het een speciale focus heeft op duurzaamheid en milieubescherming streeft het park ernaar goed met de omgeving om te gaan en proberen ze de menselijke impact op het gebied te verminderen. Gelukkig zijn de activiteiten die je er kunt doen ook veelal ‘groen’. De moonbikes zijn namelijk elektrisch, en langlaufen gaat uiteraard op eigen spierkracht.

Eten, slapen en genieten in Borda de Conangle Mountain Lodge

Sinds kort kun je ook overnachten in Borda de Conangle Mountain Lodge en heerlijk eten op locatie. En als ik het heb over heerlijk eten, dan bedoel ik ook echt héérlijk eten. In de avond genoten we van een lokale soep, kaasfondue en als nagerecht een chocolade fondue. Iets wat er na een hele dag bewegen zeker goed smaakte. De volgende middag kozen we voor een lunch met een lokaal rijstgerecht vol gamba’s en kabeljauw, geroosterde groentes en de lokaal bekende toast met tomaat. Opnieuw genieten ten top, je proeft dat alles hier vers bereid wordt.

Mijn eerste les langlaufen, op verkenning in Naturland

Nadat ik mijn raam van de Mountain Lodge opende in de ochtend met uitzicht op de besneeuwde bossen en we hadden ontbeten wachtte het volgende avontuur: langlaufen. Je kunt in Naturland behalve spullen huren voor langlaufen hier ook les krijgen, en ik was erg blij dat wij dat ook hadden gedaan. Het was namelijk zeker niet makkelijk in het begin maar super tof om te doen. Met Langlaufen ofwel Nordic Skiing volg je een ‘loipen’, een spoor wat dwars door de bossen gaat van het gebied. Zo ontdek je de natuur op een heel andere manier dan wanneer je normale ski’s aantrekt. In het gebied heb je een beginner terrein, blauwe en rode piste’s. Uiteindelijk hebben wij de blauwe gevolgd en dit was zeker te doen.

Moonbiken: crossen op een sneeuw ‘scooter’ over de piste

Bijzonder tof om in de avond te doen is het moonbiken in Naturland. Een moonbike is een elektrische soort sneeuwscooter met als voorkant een soort snowboard. Sturen doe je met je gewicht en gas geven gaat elektrisch. In het begin was het even wennen, vooral het sturen vond ik lastig bergop. Nadat de eerste meters afgelegd waren werd het pas echt tof, boven op de berg hadden we namelijk een schitterend uitzicht over de regio rondom Naturland.

Foto Credit: Waanzinnige Wereld

Boven op de berg is er nog maar één pad steil naar beneden, ‘let’s go‘ roept de gids waarna hij in volle snelheid de tracks af scheurt. Na enige twijfel in de groep volgen we en blijkt het afdalen eigenlijk helemaal niet zo eng te zijn, de moonbikes hebben namelijk goed grip in de sneeuw bij het dalen waardoor het bijna makkelijker is dan omhoog rijden.

Onderaan de korte afdaling staat ons echt een prachtige zonsondergang te wachten met uitzicht over het hele gebied en de wit besneeuwde pieken van de Pyreneeën. De sneeuw om ons heen kleurt langzaam van geel naar roze terwijl de zon langzaam achter de pieken in de verte verdwijnt.

Warme chocolade melk tijdens zonsondergang

Na de prachtige zonsondergang stond ons op de terugweg nog iets lekkers te wachten, namelijk zelfgemaakte chocolademelk. En dan heb ik het niet over de variant die je hier in de supermarkt koopt, maar bijna zo romig als de chocoladefondue als de avond ervoor. Bij het warme haardvuurtje warmden we nog even op voor de laatste afdaling terug naar de Mountain Lodge.

Zomer in Naturland

Alhoewel wij natuurlijk tijdens onze wintersport verbleven in Naturland kun je hier ook terecht in de zomer. Er zijn dan ook mooie wandelingen, paardrij routes en een rodelbaan naar beneden. Maar stiekem is het langlaufen en moonbiken denk ik wel mijn favoriet.

Benieuwd wat je nog meer in Andorra kunt doen? Op Visit Andorra lees je meer.

Naturland met zonsondergang
Foto credit: Waanzinnige Wereld
BergenEuropaTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.