Credits: Sara Meier - Unsplash

Een mythische oceaan-trip naar Isle of Skye met Talisker

door

Het is frequent onderdeel op menig reisbucketlist die ooit is gemaakt: een trip naar Isle of Skye. Dat is niet zonder reden, want de natuur aan de mythische westkust van Schotland heeft alles wat een outdoor-hartje begeert. Hoge bergtoppen, ruige kliffen, groene valleien, watervallen en de wilde oceaan wisselen graag stuivertje met elkaar. Elementen die zich verlenen voor een magische hike (over bijvoorbeeld de Skye Trail) of een andere outdooractiviteit op Isle of Skye. Op uitnodiging van het Schotse whiskymerk Talisker en het duurzame kledingmerk Finisterre gingen we op avontuur op deze ruige plek, waar de oceaan een hoofdrol speelt.

Skye Summit

Je vraagt je wellicht af, wat een whiskymerk, kledingmerk en online outdoor magazine met elkaar gemeen hebben. Toch is dat logischer dan het in eerste instantie lijkt. We maakten namelijk kennis met zeeverhalen die doorvertaald zijn in het DNA van het eiland én van de merken zelf: ruig en wispelturig. Daarvoor gingen we gezamenlijk op avontuur; onder de noemer Skye Summit.

Het belang van de oceanen

Om er maar een voorbeeld aan te hangen: eerst genoten we bijna zonnebadend van een hike langs de ruwe kliffen en aten we oesters op Talisker Beach (op zijn 7,7 mijl van de distilleerderij) om daarna tussen de hagelstenen door het water in te duiken.

Dat deden we, ook al was het 8°C, omdat er één hoofddoel was voor deze trip: het belang van de oceanen influisteren. Want Talisker is Made By The Sea. Het klinkt bijna poëtisch, maar het is de zeestroom-sterke slogan van de Schotse whiskymeesters. Daarbij zijn de wetsuits, heavy knits en andere essentials van Finisterre allemaal van topkwaliteit, en dat is born from a love for the sea. Zo zie je maar dat merken óók voor elkaar bestemd kunnen zijn.

World Oceans Day

Over die oceanen, daar mogen we het best wat vaker over hebben. We zijn allemaal connected tot de longen van deze wereld, en daar mogen we trots op zijn. Daarom is World Ocean Day op 8 juni 2009 in het leven geroepen, vandaar dat wij ook rond die datum daar waren.

Wereldoceaandag katalyseert collectieve acties voor een gezonde oceaan en een stabiel klimaat. Dit doen ze veelal in samenwerking met jeugdleiders en een breed scala aan organisaties. De dag is van alle groepen en individuen, collectief, overal. En zo hebben wij het ook gevierd: met de ziltige whisky’s van Talisker, én met oceaanbewuste vrienden om ons heen.

Ultramarathonzwemmer Ross Edgley

Om echt één te worden met het water voor World Ocean Day, sprongen we dus in het diepe. Maar wel met de zweminstructeur der zweminstructeurs: ultramarathonzwemmer Ross Edgley. De beste man heeft het record in handen van World’s Longest Sea Swim. Hij zwom 2.860 km rond Groot-Brittannië in 157 dagen met 2,3 miljoen slagen. Maar dat ging niet zonder slag of stoot, vertelde hij ooit aan The Sun. Hij kwam thuis met 37 kwallensteken, een rottende tong, een gescheurde schouder, en een nekwond.

Maar ja… Als je dan de Colgate-witte glimlach van Ross ziet tijdens een diner in het Talisker x Three Cimneys-restaurant, dan weet je dat hij het allemaal voor lief neemt. Sterker nog, het ís zijn liefde. Nadat we met hem een ‘vuurdoop’ beleefden in de Schotse wateren, zochten we in dry robes de warmte op van onze vrienden bij het kampvuur. Het is precies het beeld dat je ziet in de geromantiseerde films, maar dan gewoon in real life.

Isle of Skye-benaming

Dat alles maakten we dus mee op het krachtige Isle of Skye. Alleen al om de naam leggen we robuuste associaties bij het eiland. Zeker als je weet waar de naam vandaan komt. Het eiland werd door Noormannen ook wel Skuy (nevelig eiland), Skýey of Skuyö (wolkeneiland) genoemd. Dat klinkt toch krachtig? Al is de traditionele Gaelische naam, An t-Eilean Sgitheanach, ook niet verkeerd.

Whisky notes

Goed, naast dat we zwemsessies en hikes voltooiden, waren we er dus ook voor de whisky. De magie van Talisker begint al met de distilleerderij die uitzicht heeft op de Cuillin Hills en trots staat aan de oevers van Loch Carport. Het is ver van de bewoonde wereld af, iets wat de mystiek ten goede komt. De verhalen die ze maken, zoals tijdens deze trip, vloeit over in de smaak: ruig, gepeperd, ziltig, turfachtig en rokerig. Met daarbij, per whisky verschillend, de juiste gevonden tonen van fruit.

EuropaHikingMerkenReisverhalenTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.