De heide is weer paars, waar kun je het bewonderen?

door


Het is weer de tijd van het jaar dat de heide op zijn mooist is, namelijk helemaal paars. Wanneer heide in bloei is kleurt het landschap in deze prachtige kleur voor een paar weken. Wees er dus op tijd bij. Waar je moet zijn? Dat lees je hier.

Wanneer spot je de paarse heide?

Elk jaar, meestal tussen eind juli en begin september, transformeren uitgestrekte heidevelden in Nederland zich in een kleurrijk spektakel. De eerst zo groene landschappen worden ineens overspoeld door een paarse kleur van de heideplanten. Deze bloesem is niet alleen mooi om te zien, maar ook tof om te fotograferen.

Stephan van de Schootbrugge – Unsplash

Waar kun je het beste heen om de heide te bewonderen?

De heide is iedere tijd van het jaar prachtig, maar deze tijd van het jaar extra tof om in te gaan wandelen. Gelukkig heb je op verschillende plekken in Nederland stukken heide, genoeg keuze bij jou in de buurt dus. Een paar van de mooiste vind je hieronder op een rij:

#1 De Veluwe – Gelderland

Een klassieker natuurlijk, maar deze tijd van het jaar zeker een prachtige plek om de heide te bewonderen. Op de Veluwe kun je uren wandelen en je vermaken in de prachtige natuur. Er zijn genoeg wandelroutes, voor de heide zijn Nationaal Park De Hoge Veluwe en de Posbank de absolute topbestemmingen. Meer informatie over verschillende plekken op de Veluwe lees je hier en hier. Op zoek naar een route bereikbaar met het OV? Dan is de wandelroute Veluwezoom prachtig. Vanuit station Rheden loop je zo richting dit gebied.

#2 Brunssummerheide – Zuid Limburg

Zuid-Limburg blijft ook een favoriet van ons om te wandelen, hier waan je echt even heerlijk in de natuur en bijna met een gevoel dat je in het buitenland bent. Eerder schreven we dit artikel over Brunssummerheide, een prachtig gebied met genoeg wandel en fietsroutes.

#3 Mookerheide – Gelderland

Vlakbij Nijmegen vind je de Mookerheide. Op de fiets vanuit Nijmegen of één halte met de sprinter naar Mook-Molenhoek ben je in no-time in dit natuurgebied. Een niet al te groot heidegebied, maar weer een hele mooie. Je kunt hier een wandeling van zo’n 8 kilometer wandelen waar je zowel over de paarse heide als door de bossen wandelt.

#4 Sallandse Heuvelrug – Overijssel

In Overijssel vind je dit gebied met glooiende heuvels en uitgestrekte heidevelden. De ideale plek in Overijssel om een lange wandeling te maken en van de paarse heide te genieten.

#5 Strabrechtse Heide – Noord Brabant

Deze parel in het Land van de Peel, Noord-Brabant heeft prachtige wandelpaden die je door de adembenemende heidevelden leiden, met als hoogtepunt de betoverende paarse heide bloesem.

#6 Dwingelerveld – Drenthe

Ook in Drenthe kun je een prachtige heide vinden waar je ook heerlijk kunt wandelen. Dit is zelfs het grootste natte heidegebied van West-Europa. Hier kun je niet alleen genieten van de paarse heide, maar ook van unieke flora en fauna.

#7 Soesterduinen – Utrecht

In dit stukje natuur in de buurt van Utrecht vind je behalve mooie heide velden ook grote zandvlaktes en bossen. Een heel divers gebied om te wandelen en de paarse heide te spotten dus.

Wanneer je de heide gaat bewonderen wees dan voorzichtig, en blijf op de paden. Ookal is het verleidelijk om in de heide te wandelen voor het maken van foto’s is dit geen goed idee. Heide is erg kwetsbaar, dus blijf op de paden. Vroeg in de ochtend of laat in de middag zijn de beste momenten om te fotograferen, wanneer het zachte licht de kleuren van de heide nog meer tot leven brengt.

paarse heide
Hans Joachim – Unsplash

ActiviteitEuropaHikingNationale ParkenNatuurverschijnselenNederlandTheOutdoors.nlTrails

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.