De papegaaiduiker, hier op IJsland spot je deze toffe vogels

door

Tijdens onze roadtrip door IJsland kon één ding zeker niet ontbreken: het spotten van puffins oftewel de papegaaiduiker. Deze typische vogels spot je alleen tijdens het broedseizoen in het Noorden, en vooral in IJsland zijn er grote populaties te vinden. Waar je deze vogel het beste spot en op de foto zet lees je hier.

Papegaaiduiker

De papegaaiduiker, echte charmeurs

Deze karakteristieke vogel van het noorden leeft het grootste gedeelte van het jaar op zee, en heeft ook wel iets weg van een kleine pinguïn. Ook qua karakter lijken ze er een beetje op, ze hebben namelijk iets sulligs /schattigs wat ze nog aandoenlijker maken dan alleen hun uiterlijk.

Papegaaiduiker

Waar spot je het beste deze vogels?

Allereerst is het goed om te weten dat je de papegaaiduiker alleen tijdens het broedseizoen kunt bewonderen. Deze vogel leeft het grootste deel van het jaar op zee, en komt van april tot augustus aan land om te broeden. Je ziet ze dan bij hun nesten rondscharrelen en af en aan vliegen met gevangen eten uit zee.

  • Westman eilanden (Vestamannaeyjabaer), een eilanden groep aan de zuidwest kust. Deze eilanden groep is bewoond, en heeft een bijzondere vorm. Je bereikt de plek per boot, maar je kunt ook een puffin boat tour boeken.
Credits: Ursula Drake – Unsplash
  • Borgarfjörður Eystri, de plek waar wij heen gingen in het oosten van het land. Hier kun je tal van puffins bewonderen, zowel in de open lucht als in een speciaal vogelspot huisje. Ze bestuderen hier de vogels en hebben een speciale route aangelegd waardoor je vlakbij kunt komen. Deze plek is een stuk omrijden van de ringroad, maar een prachtige route en wat ons betreft de moeite waard. Naast de spot vind je een cafeetje waar je kunt lunchen of een taartje met koffie kunt eten.
  • Grímsey, een klein eiland ten noorden van het vasteland, wat ook wel het vogeleiland word genoemd. Dit grillige eiland is ook een spot om deze vogels te spotten, maar is wel een stukje met de boot. Kom je alleen voor de papegaaiduiker, dan is dit eiland misschien niet perse de moeite waard vergeleken met de andere plekken. Ben je een echte vogelspotter, dan is dit wél jouw plek. Hier komen namelijk meer dan 60 soorten zeevogels en met helemaal geluk spot je een walvis in de verte.
  • Látrabjarg cliffs, een spot op de west fjorden van IJsland. Een minder populaire spot maar niet minder mooi. Komt jouw route langs deze kant van het eiland dan kun je ook hier de papegaaiduiker spotten. Látrabjarg is echt de place to be als je een vogelspotter bent, met gigantische vogelkliffen. De kliffen van bijna 450 meter hoog worden door tal van vogels bewoond. Ook op deze plek geldt: het is ver van de bewoonde wereld dus zorg voor een 4×4 met volle tank.

Hoe maak je de mooiste foto’s van de papegaaiduiker?

Veel mensen komen niet alleen om deze vogels te bewonderen, maar ook juist om ze vast te leggen. Super leuk natuurlijk, maar hoe leg je dit beestje nou het beste vast? Allereerst waren wij verbaast hoe tam de vogels zijn, ze lijken vrij onverstoord door menselijk bezoek. Het is dus zeker mogelijk om met je telefoon een foto van ze te maken. Wil je echt next level foto’s? Zorg dan voor een camera met zoomlens en een hoog diafragma. Zo maak je de achtergrond mooi wazig en springt de vogel echt uit het beeld. Een beetje geduld is ook nodig, ze hopsen graag rond of vliegen af en toe naar zee.

Wil je ook van al deze toffe dingen genieten én een week in een 4×4 met daktent rondcruisen? Dan kun je zoals ons kiezen voor een toffe roadtrip via Nordic Nomads.

Papegaaiduiker
BestemmingenEuropaFotografieIJslandNationale ParkenNatuurverschijnselenRoadtripTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.