Review: De Brooks Caldera 6 is de schoen voor lange trailruns

door

De blaadjes verkleuren en vallen van de bomen, de regen komt met bakken uit de hemel en de dagen worden donkerder. Het is herfst. Dit betekent ook dat onze vertrouwde renpaadjes door de bossen zijn veranderd in modderpaadjes. En dus is het extra belangrijk om een goed paar trailrunners in huis te hebben. Daarom testten wij de Brooks Caldera 6 voor jullie!

Brooks Caldera 6: even introduceren

De Caldera 6 is het langeafstand trailrunmodel van Brooks. Met de nieuwe ontwikkelde zool, is er meer dan genoeg demping om lange afstanden te vol te houden. De zool maakt gebruik van de nieuwe Nitrogen-infused DNA LOFT v3 technologie om deze demping te bewerkstelligen. Dit maakt lange wandelingen, pittige trailruns of rondes hardlopen erg aangenaam. Op papier erg interessant, maar hoe doen ze het in het echt?

Brooks Caldera 6 review

Lopen op kussentjes met de Brooks Caldera 6

Zodra de schoenen aan zijn, verdwijnt elk ongemak op je gewrichten. Met de indrukwekkende demping is elke stap alsof je op kussentjes loopt. Ondanks de grote demping voelt de schoen vrij stabiel. In heel Nederland zul je hiermee uitstekend uit de voeten kunnen. Helemaal dankzij de verschillende vormen grip op de zool, zodat je heuvel op en heuvel af perfecte grip hebt. Op zacht en los terrein zal je hier meer dan genoeg tractie hebben om de trails te bedwingen. Ook presteert de schoen erg goed op nat modderig terrein. Echter is de horizontale stabiliteit niet toereikend voor zeer technische ondergrond. Bijvoorbeeld voor erg bergachtig terrein met grote losse keien zou je kunnen kiezen voor extra stabiliteit in andere modellen, zoals de Cascadia. 

Brooks Caldera 6 perfecte fit

Het gewicht

Met 312 gram is het gewicht van de Brooks Caldera 6 erg laag. Je hoeft totaal geen moeite te doen om ze op te tillen van de grond, waardoor je minder moeite verspilt over lange afstanden. Dit maakt deze schoenen ook geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een licht paar voor Thru Hikes of lange bergtochten.

De fit

De fit van de Brooks Caldera 6 is erg comfortabel. Aan de ene kant veel demping, maar er wordt meer dan genoeg stabiliteit geboden. De schoen zit redelijk ruim aan de voorkant, dus perfect voor mensen met bredere voeten. Daarnaast vallen de schoenen iets klein uit, dus een half maatje groter dan normaal kopen is aan te raden!

Brooks Caldera 6

De stijl

De nieuwe Caldera’s kun je kopen in drie verschillende en opvallende kleurcombinaties: zwart/geel, groen/wit en wit/blauw. Prima opvallende uitvoeringen en goed herkenbaar! Als je op zoek bent naar opvallende modellen, zijn de eerste twee varianten aan te raden. Als je liever meer incognito door de bossen springt, neigen wij naar de laatste kleurcombinatie.

Duurzaamheid van de Brooks Caldera 6

Het is en blijft een belangrijk onderwerp: het milieu. Ook bij schoenen wordt er steeds meer gekeken naar slimme oplossingen, waardoor we het milieu zo min mogelijk schade aanrichten. Zo is de Brooks Caldera 6 gemaakt van 48,4% gerecyclede materialen. Hiervan is een klein gedeelte (6,22%) zelfs afkomstig uit geraapte plastic flessen. Bij Brooks zijn ze bezig met het verder aanscherpen van hun duurzaamheidsbeleid. Het zal niet lang duren voordat hun eerste vegan schoenen op de markt gaan komen. 

De technische specificaties van de Brooks Caldera 6

  • Gewicht: 312 gram
  • Schoentype: neutraal
  • Hielhoogte: 6 mm

Conclusie

De Brooks Caldera zijn uitstekende trailrunners voor bijna alle trails. Met de geweldige tractie en enorme demping, kan je op bijna alle paden uit de voeten. Dit gecombineerd met het lage gewicht, maakt het een goede keuze voor lange routes. Enkel als je zeer technisch terrein loopt, zou je beter een andere keuze kunnen maken, bijvoorbeeld de Brooks Cascadia. De Caldera 6 koop je op de website van Brooks of bij bijvoorbeeld All4Running.

BrooksKledingReviewsTheOutdoors.nlTrailrunning

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel