Credits: Eline Gerritse

Review: New Balance Fresh Foam X 1080v13, de perfecte duurloop schoen?

door

Als fervent hardloper heb ik veel verschillende soorten hardloopschoenen in huis. Voor iedere training een ander paar. Dat zal voor veel fanatieke hardlopers bekend voorkomen. In mijn schoenenkast staan verschillende merken en modellen om mijn voeten en lichaam op verschillende manieren te belasten. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het afwisselen van minstens twee paar schoenen bijdraagt aan blessurepreventie. In mijn schoenenkast staan minstens 7 paar verschillende hardloopschoenen. Carbon-schoenen voor snelle wedstrijden, trailschoenen voor mooie tochten door de natuur, een paar voor snelheidstrainingen op de baan, een paar voor langzame duurlopen op asfalt en ga zo maar door. Samen met Ard test ik de New Balance FreshFoam X 1080v13 uit.

De New Balance FreshFoam X 1080xv13 getest tijdens een trail in de bossen bij Zeist
Credits: Eline Gerritse

New Balance: een lust voor het oog en de voet

Met het aantrekken van de New Balance FreshFoam X 1080v13 hardloopschoenen maken mijn voeten letterlijk een vreugde sprongetje. Wát een comfortabel gevoel geeft deze schoen. New Balance heeft het voor elkaar gekregen om het gevoel van pantoffels in prachtige hardloopschoenen te verwerken. Door de zool van schuimbolletjes biedt de schoen al buitengewoon veel demping wanneer ik wandel naar de startplek van het testrondje hardlopen.

Is de New Balance Fresh Foam X 1080v13 geschikt voor de langzame duurloop?

Sinds deze week staat er een vers paar in mijn schoenenkast, namelijk de nieuwste New Balance FreshFoam X 1080v13. Een lange en wat ingewikkelde naam voor wat voor mij zal staan voor de hardloopschoen voor (langzame) duurlopen. Waarom voor die specifieke loop zal ik uitleggen.

Op mijn hardloopschema staat een duurloop van 90 minuten, een mooie training om de FreshFoam X 1080v13 aan een test te onderwerpen. New Balance belooft dat de schoen een ultiem draagcomfort biedt door het zachte schuim waar de zool van gemaakt is. Daarnaast beloven ze een soepele afwikkeling van de voet bij het lopen en meer demping door de samenstelling van de verhoogde tussenzool.

Perfecte demping van de New Balance Fresh Foam X 1080v13

Om de schoenen aan een grondige test te onderwerpen, loop ik een rondje op een relaxt tempo over asfaltwegen en een stuk door de bossen rondom Zeist. De schoenen voelen comfortabel aan tijdens het lopen. De schoen loopt soepel en ik merk de demping van het zachte schuim in de zool, het verlaagt de belasting op spieren en gewrichten. Dat maakt de schoen voor mij uiterst geschikt voor lange duurlopen over de weg of over trails. Het maakt de schoen voor mij minder geschikt voor tempotrainingen en snelle interval trainingen. Om de schoen ook op die manier te testen, loop ik een aantal stukken op hoger tempo en daarbij merk ik dat de zool minder energie teruggeeft bij de afzet dan bijvoorbeeld schoenen met een carbon of andere type plaat in de zool. Ze zijn dus meer geschikt voor een duurloop dan een korte sprint.

Ik heb een wat bredere voorvoet en dat maakt het soms lastig om goed passende schoenen te vinden. De FreshFoam X 1080v13 past uitstekend, de schoen zit stevig maar knelt op geen enkel punt.

Fresh Foam 1080v13: de mooie hardloopschoenen

Over smaak valt niet te twisten, aldus het gezegde. En wat mij betreft ook niet over het uiterlijk van deze New Balance Fresh Foam 1080. De 13e versie van deze bekende New Balance-hardloopschoenen heeft met kleurstellingen als ‘Marine blue met night sky en ‘Grey matter met shadow grey’ prachtige namen. De hardloopschoenen die ik straks aantrek zijn zo mooi als de naam doet vermoeden: ‘Starlight met marine blue’.

New Balance FreshFoam X 1080v13 op straat, grind en stoep

Samen met een groep bevriende hardlopers vertrekken we voor een gezellig rondje hardlopen. We gaan niet te hard, waardoor ik bewust mijn nieuwe New Balance-hardloopschoenen kan testen. Of het nou op de stoep is, op grindpaden of op de weg, de zool van schuim biedt indrukwekkende demping tijdens het hardlopen. Het voelt zo comfortabel dat oneffenheden niet lijken te bestaan. Net als de New Balance Fresh Foam 1080v13, blijf ik vriendelijk voor mijn voeten en loop ik in een rustig tempo. Zonder gevoel van inspanning voor mijn voeten zijn we binnen een uur weer bij de startplek. Door het comfort, zowel van de binnen- als buitenkant, vergat ik bijna dat de New Balance-hardloopschoenen voor het eerst om mijn voeten zaten. Bijna, want de opvallend comfortabele demping en de gloednieuwe uitstraling zijn niet te missen.

Meest veelzijdige hardloopschoenen van New Balance

Dat is de beschrijving van New Balance zelf. Met die woorden mag je wel wat verwachten van de Fresh Foam 1080v13. De schoen is in alles een verbetering ten opzichte van zijn voorganger. De demping is prettiger, de pasvorm is beter en het comfort is subliem. De bovenkant is van engineered mesh, wat een groot deel van het comfort verklaart. De hardloopschoenen hebben een 6 mm drop en met een gewicht van 262 gram is het een lichte schoen. Met de adviesprijs van € 190,- is het geen goedkope hardloopschoen, maar is het wel je geld waard. New Balance zegt dan ook niet zo maar “als we slechts één hardloopschoen zouden maken, zou dat de 1080 zijn.” Ren dus snel naar de website van New Balance wanneer je veel comfortabele kilometers wil hardlopen.

Credits: New Balance
GearReviewsTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.