De ultieme nature-minded roadtrip door Saksen-Anhalt

door

Voor een prachtige roadtrip hoef je niet ver te gaan. Op een kleine vijf uur rijden van Nederland kan je het prachtige Saksen-Anhalt ontdekken. Deze roadtrip neemt je mee langs herdenkingsplaatsen, prachtige biosfeerreservaten en UNESCO-Werelderfgoed. Ben jij klaar voor de ultieme roadtrip door Sachsen Anhalt? 

Heerlijk cultuur snuiven in Saksen-Anhalt

Herinneringen aan Luther in Wittenberg

Op de eerste stop van de roadtrip komen we al meteen UNESCO-Werelderfgoed tegen: het Lutherhuis in Wittenberg. Het huis is gebouwd in het begin van de 16e eeuw en was oorspronkelijk een deel van de Universiteit van Wittenberg. De man des huizes? Dat was Maarten Luther, je weet wel de professor theologie, priester, auteur en monnik. Luther schreef hier zijn 95 stellingen. Het Lutherhuis is dus een zeer belangrijk onderdeel in de protestantse Reformatie.

roadtrip door de natuur van Sachsen Anhalt
Het Lutherhuis in Wittenberg | Foto © WelterbeRegion Anhalt-Dessau-Wittenberg, Uwe Weigel

Tuinenrijk Dessau-Wörlitz

We gaan in deze roadtrip door Saksen-Anhalt van het ene werelderfgoed naar het andere. Enkele kilometers verderop is het Tuinenrijk Dessau-Wörlitz. We schuiven nu ook enkele decennia op, naar de Verlichting. Het Tuinenrijk is namelijk een prachtig voorbeeld van landschapsontwerp uit de 18e eeuw. Je vindt er een unieke balans tussen kunst, onderwijs en economie, gebaseerd op de filosofie van Rousseau. Laat je verwonderen door indrukwekkende beeldhouwkunst, historische gebouwen en rustgevende tuinen. Meer dan 80% van het Tuinenrijk ligt in een biosfeerreservaat. Dit betekent dat het beschermd gebied is. Kijken mag, aanraken niet. 

Bauhaus Dessau-Roßlau

Bauhaus Dessau was oorspronkelijk gebouwd voor de kunst, design en architectuur afdeling van de Bauhaus-school. Het gebouw uit de 20e eeuw staat nu bekend als symbool van modernisme en heeft een enorme impact gehad op de hedendaagse architectuur. En ja hoor, ook dit is een UNESCO-Werelderfgoed. Goed, genoeg cultuur. Nu zetten we de roadtrip door Saksen-Anhalt verder met prachtige natuur.

Maak kennis met de prachtige natuur in Saksen-Anhalt

Biosfeerreservaat Midden-Elbe

De volgende stop van de ultieme roadtrip door Saksen-Anhalt is Midden-Elbe. Het is een van de oudste reservaten van Duitsland en daarbij ook een van de laatste aaneengesloten uiterwaardenbosgebieden van Midden-Europa. Klinkt mooi, maar wat kan je hier nu allemaal zien? Je loopt er langs de bekende rivier, de Elbe. Deze overstroomt vaak en vormt zo vruchtbare uiterwaarden. Het reservaat is de thuisbasis van veel planten- en diersoorten die met uitsterven bedreigd zijn. Je vindt hier meer dan 1.000 plantensoorten, 250 vogelsoorten, 130 soorten bijen, 50 verschillende libellen en het is belangrijk voor de bescherming van bevers. Het is dus zeker de moeite om even te stoppen.

Fun fact: Er werd in 2005 een tot nu toe onbekend soort insecten gevonden in het biosfeerreservaat. Professor Frank Dziock ontdekte de Silvia’s boomsapzweefvlieg of de Brachyopa silviae. Deze beestjes zijn acht millimeter groot. Kan jij ze in het reservaat spotten? 

Dübener Heide

Bij de roadtrip door Saksen-Anhalt komt het mooiste als laatste: het natuurpark Dübener Heide. Het is het grootste bosgebied in Centraal-Duitsland. Je kan er prachtige wandelingen maken door bossen en heidevelden. Tijdens de hikes kom je langs heldere meren, bloemenrijke plekken en dorpjes waar pure rust heerst. 

Het oostelijke deel van de Dübener Heide bestaat voor 100% uit bos. Wandel er langs en adem eens diep in, want dit is puur natuur. Het westelijke deel van de Dübener Heide werd vroeger gebruikt voor het opgraven van bruinkool. Tot 1980 werd bruinkool gewonnen in open putten. Hierdoor is een groot deel van het boslandschap verdwenen. Tegenwoordig zijn de putten omgetoverd tot meren, waar echte waterratten al hun energie kwijt kunnen. Neem er een verfrissende duik en observeer verschillende soorten dieren en planten. 

Bergwitzsee, Dübener Heide | © Westend61 / Anke Scheibe

Zin in een stevige wandeling? Volg dan de Heide-Biber-Tour of de bevertocht. Met deze trail van 30 kilometer ben je een flinke acht uur zoet. Bewonder tijdens de wandeling hoe bevers bruchten en dammen bouwen. De Heide-Biber-Tour is de perfecte mix tussen open velden en sprookjesachtige bossen. Het is dan ook uitgeroepen tot “Qualitätsweg Wanderbares Deutschland” (kwaliteitspad wandelbaar Duitsland) door de Duitse wandelbond. Zie de route hieronder. 

Fietsen in de natuur van Saksen-Anhalt

Heb je een fietsenrek voor op de auto? Neem de fietsen dan zeker mee op je roadtrip door Saksen-Anhalt. De deelstaat heeft 700 kilometer aan fietspaden voor bike-liefhebbers. Volg de Elbefietsroute, de Europese Fietsroute R1 of de Fietsroute Berlijn-Leipzig voor de indrukwekkendste en bekendste uitzichten. Cultuur ga je zeker ook niet missen, aangezien deze routes ook langs de vier UNESCO-Werelderfgoedlocaties komen. Interessant zijn ook de themafietsroutes als de Bauhaus Tour of de Weg van de Duitse Eenheid.

Ook de hoofdstad van Saksen-Anhalt, Magdeburg, is een bezoek waard. Na een rondreis door Saksen-Anhalt, kun je op de terugweg naar Nederland in Nedersaksen rondkijken. Lees onze tips voor andere Duitse regio’s hier.

Fietsen op de Radweg | ©WelterbeRegion Anhalt-Dessau-Wittenberg e.V., Uwe Weigel
Meer inspiratie nodig? Bekijk dan al onze artikelen over Duitsland, de site van Duitsland Toerisme of die van het Saksen-Anhalt.

BikingDuitslandEuropaHikingNatuurgebiedenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.