Romige vegan tomatensoep | Meatless Monday

door

Dit recept voor romige vegan tomatensoep is comfortfood op zijn best! Het smaakt rijk, maar het is licht en gezond. En het is gemaakt met gemengde kikkererwten in plaats van room. Zeker in de winter kan ik elke dag wel een kopje van deze heerlijke soep naar binnen werken. Het is precies het soort gerecht waar je op koude, grijze dagen trek in hebt, omdat het gezond en toch leuk is. Vooral omdat het helemaal vegan is! Toch heeft het een bevredigende romige textuur en een rijke smaak. Daarom ga ik jou deze Meatless Monday vertellen hoe je de heerlijke tomatensoep zelf maakt.

Vegan tomatensoep met topping

Het leuke van deze romige tomatensoep is eigenlijk de topping. Ik bestrooi de soep altijd met geroosterde veganistische croutons met gegrilde vegan kaas. Ze voegen een lekkere crunch toe aan de romige soep en laten je genieten van de klassieke tosti + tomatensoep combo in één. Klinkt wel goed hè? Laten we snel kijken naar de ingrediënten.

Ingrediënten

  • 3 teentjes knoflook, ongepeld
  • 4 middelgrote verse tomaten
  • 1 kleine gele ui, in vieren gesneden
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 80 gram gekookte kikkererwten
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • ½ theelepel ahornsiroop
  • 2 theelepels tijm
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
  • ¼ tot ½ theelepel rode pepervlokken
  • ½ theelepel zeezout
  • versgemalen zwarte peper

Voor de croutons: (optioneel)

  • 8 sneetjes brood
  • Vegan Mozzarella
vegan tomatensoep
Photo by Heather Ford

Hoe maak je deze heerlijke vegan tomatensoep?

Verwarm de oven voor op 230°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Wikkel de knoflookteentjes in een stuk folie en leg het op de bakplaat samen met de hele tomaten en de uipartjes. Besprenkel met olijfolie en een snufje zout en peper en rooster 20 tot 25 minuten, of tot de tomaten en uien goed bruin zijn. Pel de knoflook en doe de geroosterde groenten in een blender.

Voeg aan de blender de tomaten uit blik, kikkererwten, balsamicoazijn, ahornsiroop, tijm, 1 eetlepel olijfolie, rode pepervlokken, ½ theelepel zeezout en versgemalen peper toe en mix tot een romig geheel. Dit kan even duren. Daarna is het tijd om de soep te proeven en eventueel extra kruiden naar smaak toe te voegen. In dit stadium moet de soep nog heet zijn. Zo niet, giet het dan in een pan om het op te warmen.

Verlaag de ovenwarmte tot 205°C en bekleed de bakplaat met een nieuw vel bakpapier.

Dan is het tijd om de croutons te maken. Bestrooi 4 sneetjes brood met een dun laagje kaas. Beleg met de resterende sneetjes brood om sandwiches te maken en besprenkel de buitenkant van het brood met olijfolie. Bak tot de kaas is gesmolten en het brood goudbruin is. Dit duurt ongeveer 8 minuten. Laat alles volledig afkoelen voordat je het in croutons (kleine blokjes) snijdt. Zo zorg je ervoor dat de kaas er niet uitloopt als je hem aansnijdt.

Serveer de soep als laatste met de croutons en eventueel extra verse tijm, rode pepervlokken en kikkererwten.

Photo by The Creative Exchange

Meer vegan recepten maken? Wat dacht je van deze overheerlijke vegan sushi, vegan pasta pesto, vegan burgers, vegan curry, vegan chili of vegan lasagne? Mocht je meer zin hebben in een toetje, probeer dan deze lekkere vegan brownies. Heb jij dit van de vegan tomatensoep gemaakt? Laat ons dan vooral weten wat je ervan vond door een reactie achter te laten.

Duurzaam levenGezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.