Foto © Jasper Loeffen

Op rondreis door Oman: het Zwitserland van het Midden-Oosten

door

Een rondreis door Oman is steeds populairder onder de avontuurlijke reizigers. Niet gek ook, want kenners noemen het ook wel het Zwitserland van het Midden-Oosten. We stippelden een waanzinnige route uit, waardoor je in relatief korte tijd kan genieten van de Arabische cultuur en de highlights van het land. Benieuwd naar het Sultanaat Oman in het Midden-Oosten, maar nog geen idee waar te beginnen? We got you.

Op rondreis door Oman: de basics

Bij een reis naar Oman komt er iets meer kijken dan zomaar je spullen pakken als je naar een ander Europees land gaat. Daarom zetten we de basics voor je op een rij, zodat jij een epische rondreis door Oman kan maken:

Op rondreis door Oman: zo kom je er

De meest voor de hand liggende optie om in Oman te komen, is met het vliegtuig. Er zijn tal van opties, zoals via Frankfurt, München, Zürich of bijvoorbeeld Istanboel. De totale duur vanaf Schiphol is dan ook ongeveer 10 á 11 uur. Mocht jouw reis naar Oman korter dan 14 dagen zijn, dan heb je als Nederlander geen visum nodig. Blijf je langer dan twee weken, dan heb je wél een visum nodig en vraag je die hier eenvoudig aan. Hou wel even in de gaten dat je paspoort minimaal nog een half jaar geldig moet zijn. En wat je ook even moet checken is of jouw reisverzekering wel op werelddekking staat.

Op rondreis door Oman: valuta en stekkers

Een e-sim voor het buitenland is heel handig om alvast in Nederland aan te schaffen. Zo kan je lekker surfen, navigeren en berichtjes sturen vanaf jouw Nederlandse telefoon. Je kan eenvoudig een e-sim kopen voor het betreffende land of in dit geval ook een Midden-Oosten bundel, mocht je overstappen op bijvoorbeeld Dubai. De lokale valuta is de Rial (november 2023: 1 rial is grofweg € 2,5) en het is handig om wel wat cash geld op zak te hebben. Hoewel je op steeds meer plekken kan pinnen (let op: zet je pinpas ook op wereld), is het op diverse plekken alleen mogelijk om contant te betalen. Neem daarnaast een wereldstekker mee, want over het algemeen kom je de Engelse-stekker tegen op jouw reis door Oman. Maar steeds meer hotels hebben ook een Nederlandse variant of USB-laders.

Foto © Jasper Loeffen

Op rondreis door Oman: cultuur

Een reis naar Oman en het Midden-Oosten is wellicht iets anders dan je gewend bent. Je reist naar een Arabisch en daarmee Islamitisch land, met alle bijbehorende tradities en gebruiken. Allereerst is een reis naar Oman ontzettend veilig. Het wordt gezien als een van de veiligste landen ter wereld. Je kan dag en nacht met een gerust hart over straat. De lokale bevolking zijn met name Omani’s en Indiërs. Allemaal ontzettend vriendelijk en behulpzaam en vrijwel allemaal erg goed in Engels. Vanwege het Islamitische geloof, gaat de bevolking vijf keer per dag naar de moskee en is alcohol alleen bij bepaalde hotels verkrijgbaar. De lokale keuken is voornamelijk Arabisch-Indiaas georiënteerd, zo zie je dus hummus, labneh, naanbrood en tal van curry’s.

Op reis naar Oman: natuur en temperatuur

Oman ligt in het Midden-Oosten en heeft dus een erg warm klimaat. In de zomer kunnen de temperaturen in Muscat oplopen tot ruim 50 graden. In de winterperiode is het ongeveer 30 graden en in de bergen van Oman een stuk koeler. Sneeuw valt er vrijwel nooit, maar de mogelijkheid bestaat op grotere hoogte. Een rondreis door Oman is daarom bij uitstek geschikt als winterbestemming. We adviseren je om minimaal 10 dagen te gaan, maar langer is zeker een aanrader. Het land is namelijk zeer divers, met oceanen, woestijnen, bergen en steden. Je kan daarom dus tal van verschillende activiteiten doen. We deden zelf de zelfbenoemde ‘Golden circle van Oman’. Maar je kan uiteraard ook naar Oman om lekker te ontspannen in één van de vele luxe hotels aan bijvoorbeeld de zee.

Op rondreis door Oman: autohuur en roadtrip

Wij zouden iedereen adviseren om een auto te huren als je naar Oman op reis gaat. Zo kan je zelf een route uitstippelen en jouw favoriete highlights af-cruisen. Een auto kan je ophalen bij het vliegveld, of laten afleveren bij een hotel waar je verblijft. Bezuinig niet op je auto, maar neem altijd een 4×4. De hoofdwegen zijn perfect geasfalteerd, maar als je echt op avontuur wil gaan, dan kom je geregeld onverharde-, zand- en grindwegen tegen. Super episch natuurlijk, dus ga voor een 4×4. Wil je ook wildkamperen, dan boek je eenvoudig een auto met kampeerspullen of maak je het helemaal af met een daktent. Let er wel op dat letterlijk om de kilometer een flitspaal staat. Hou je dus goed aan de snelheid, want anders wordt het een duur grapje. Het verkeer is misschien iets anders dan je gewend bent in Nederland, maar het rijden is er erg veilig.

Foto © Jasper Loeffen

De epische golden circle route door Oman

Oman kent heel veel highlights. Veel liggen er relatief dicht bij elkaar, waardoor je in korte tijd veel verschillende landschappen en steden kan zien. We noemen deze de golden circle van Oman. Maar uiteraard zijn er véél meer mooie plekken in het land. Hou er rekening mee dan Oman ongeveer even groot is als Duitsland, dus dat je dat niet zomaar allemaal even bezocht hebt. Dit zijn de hoogtepunten die in een rondreis door Oman horen te zitten:

Ervaar de hoofdstad Muscat

Grote kans dat jouw rondreis door Oman begint in de hoofdstad Muscat. Hier ligt ook het internationale vliegveld. Pik hier je huurauto op of neem een transfer naar je eerste bestemming. Omdat het voor mensen die net aangekomen zijn wel als kleine cultuurshock kan worden ervaren, is het goed om een gids te regelen. Een lokale gids neemt je mee langs de highlights van Muscat en vertelt je tegelijkertijd alles over lokale gebruiken, de cultuur en nog veel meer. Highlights die je zeker niet mag missen in Muscat zijn Grand Mosque, de vismarkt, oud-Muscat en de zee.

Bimmah Sinkhole

Als je van Muscat naar Wadi Shab rijdt, kom je eerst langs Bimmah Sinkhole. Een natuurwonder waar veel toeristen een bezoekje aan brengen. Niet gek ook, want wat moeder natuur hier heeft gemaakt is wel echt bijzonder. Je mag er ook in zwemmen of uiteraard lekker rondom picknicken. Besteed er niet teveel tijd, want voor de volgende highlight Wadi Shab wil je echt voldoende tijd hebben.

Wadi Shab

Een wadi betekent vrij vertaald vallei. En omdat er vaak water stroomt in een wadi in Oman, is het er ontzettend groen. Wadi Shab wordt gezien als een van de mooiste wadi’s van het land en mag dus niet ontbreken tijdens een rondreis door Oman. Je parkeert jouw auto op de parkeerplaats en neemt een stukje een boot (november 2023: retour = 1 Rial per persoon). Vervolgens loop en zwem je deels door Wadi Shab. Neem dus zeker zwemkleding, handdoek en waterschoenen of sandalen mee. Dit is ook een prachtige plek om te picknicken, maar neem dat dan zelf mee. Er is geen tentje waar je dat in Wadi Shab kan doen (overigens wel bij de parkeerplaats). Als je dan je eigen picknick meeneemt, kan je die het beste in een drybag doen, zodat je eten niet nat wordt. Probeer in ieder geval zo ver mogelijk of helemaal naar het einde van de wadi te lopen. Daar eindig je met een prachtige zwemplek mét waterval.

Wildkamperen in Wahiba Sands

Wist je dat je in Oman vrijwel overal mag wildkamperen? Dat maakt het dus uitermate geschikt om enkele nachten midden in de natuur te verblijven. Één van die plekken is uiteraard in de woestijn, zoals in Wahiba Sands. Je kan met eigen kampeerspullen overnachten of je boekt een lokale experience. Wij gingen voor de lokale ervaring en werden verwacht bij een tankstation in het laatste dorpje voor de woestijn. Even je banden wat leger laten lopen, want met zachtere banden kan je beter over het zand rijden.

Onze gids Saed neemt ons mee naar een bijzondere plek in het midden van de woestijn. Fata Morgana unlocked. Er stonden keurig wat grote tenten klaar, één met echte bedden en de ander als soort van woon/eetkamer. Nadat je je hebt vergaapt aan de imposante woestijn, de duinen en de kleuren, word je getrakteerd op een adembenemende zonsondergang. En als je geluk hebt ook nog een blik op de melkweg. Maar voordat die verschijnt, krijg je een heerlijk Omaans diner opgediend en wordt ondertussen het kampvuur aangestoken. Na wat mooie gesprekken met jouw gezelschap en de Omani, overnacht je heerlijk in de woestijn. Zet je wekker voor de zonsopkomst en wordt wakker als nooit tevoren. Met een beetje geluk spot je ook wat dromedarissen en is jouw woestijnervaring compleet. Dit is absoluut een ervaring om nooit te vergeten. Pro tip: neem een stok kaarten of een ander gezelschapsspel mee.

Terug in de tijd in Ibra

Ibra is een van die dorpjes die de rondreis door Oman compleet maken. Hier is bijvoorbeeld een souq (markt) waar alleen maar vrouwen iets verkopen. Iets wat zeer uitzonderlijk is in Arabische landen, maar wel een zeer mooie ervaring is. Na een tripje over de souq, moet je absoluut het oude gedeelte van Ibra bezoeken. Dit stukje is onbewoond en bestaat alleen nog maar uit ruïnes. Er staat hier zelfs nog een moskee die naast Mekka ook naar Jerusalem is gericht.

Jabal Shams

Het hadjargebergte kent de hoogste pieken van Oman, tot wel ruim 3000 meter. En in dit gebergte kan je dus veel outdooractiviteiten ondernemen of gewoon lekker genieten van de prachtige landschappen. We vonden een weg die wat ons betreft in jouw reis door Oman hoort te zitten. Maar hier heb je absoluut een 4×4 voor nodig en beter ook geen hoogtevrees. Navigeer naar ‘Snake Canyon’ en zorg ervoor dat jouw tank helemaal vol zit en dat je voldoende eten en drinken onderweg mee hebt. De route is tientallen kilometers lang en onverhard en is wat ons betreft misschien wel een van de mooiste wegen ter wereld. Onderweg zie je verschillende prachtige tussenstops, waaronder bergen, uitzichten, wadi’s, dorpjes en kliffen. De daredevils kunnen in Snake Canyon doen aan canyoning. Iets minder op zoek naar avontuur, dan kan je op diverse plekken ook wildkamperen of gewoon lekker doorrijden.

Jebel Akhdar

Jebel Akhdar betekent de groene berg en dat heeft natuurlijk een reden. De berg is uiteraard niet zo groen als we die gewend zijn in de Alpen. Maar dankzij het mildere klimaat en af en toe wat regen, is Jebel Akhdar zeer groen voor Omaanse begrippen. In de winter is dit ook dé plek voor outdooractiviteiten. Zo zijn er ontelbaar veel wandelroutes en fietsroutes. Hotel DusitD2 heeft bijvoorbeeld ook een klimpark mét tokkelbaan en Hotel Alila heeft een eigen via ferrata. En we vertellen je, dit is een van de tofste via ferrata’s die we ooit hebben gedaan. Daarna kan je heerlijk genieten van een maaltijd met een episch uitzicht of kan je meedoen aan een yoga- of meditatiesessie. Life is good in Jebel Akhdar.

Ontdek de lokale cultuur in de voormalige hoofdstad Nizwa

Bij een rondreis door Oman moet je een bezoekje brengen aan de voormalige hoofdstad Nizwa. Deze plaats heeft een betoverende binnenstad met diverse plekken die je absoluut moet bezoeken. Zo is er op vrijdagochtend (tussen 7 en 9 uur) een geitenmarkt waar druk gehandeld wordt. Vervolgens breng je een bezoekje aan de souq (lokale markt) waar je heel veel groente en fruit kan kopen. Hier moet je zijn voor het proeven en kopen van lokale dadels, kokosnoten of bijvoorbeeld bananen. Vervolgens sluit je je bezoek aan Nizwa af met een bezichtiging van het oude fort.

Kom volledig tot rust aan de kust van Oman

Na een epische rondreis door Oman, wil je nog even helemaal ontspannen voordat je weer naar huis gaat. Muscat telt ontzettend veel prachtige hotels aan de kust. Wij sliepen in de Grand Hyatt en het Al Bustan Palace. Al Bustan Palace is een absolute aanraders als je even weg wil zijn van alle drukte en genieten van een letterlijke oase van rust. Het letterlijke paleis ligt aan een prachtige baai, waar in de zomermaanden zelfs schildpadden zijn. Kom helemaal tot rust aan het water, slaap in de lekkerste bedden en eet maaltijden van een ander niveau. Helemaal opgeladen kan je weer naar huis.

Rondreis door Oman: waar te beginnen en boeken

We kunnen ons voorstellen dat je het wellicht wat fijner is om met een plan naar Oman te gaan. Oman is mega veilig en perfect geschikt voor een rondreis. Je wil echter niet voor verrassingen komen te staan als je in het land bent, dus is het extra fijn om de informatie uit ons artikel te gebruiken en bijvoorbeeld de juiste stekker mee te nemen. Wil je compleet ontzorgd worden en de aller-tofste Oman ervaringen ervaren? Dan moet je zijn bij de experts van Middenoostenreizen. Met de zeer lange en grote kennis van de regio en van Oman, weten ze precies waar je wel en niet moet zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wildkampeer-reis door Oman of een avontuurlijke reis? Meer tips en informatie over Oman vind je op de website van het Ministry of Heritage and Tourism.

AziëHikingKamperenKlimmenMiddenoostenreizenOmanReisverhalenTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.