Photo by Mick Haupt on Unsplash

De 15 rustigste nationale parken van Amerika

door


We kunnen er nu alleen maar over dromen. Het vliegtuig pakken en op reis gaan. Na al deze hectiek van het afgelopen jaar is er niks fijner dan om in alle rust weer helemaal te ontspannen. Je kent de nationale parken van Amerika vast wel. En dat is dan ook de reden dat het er zo druk is. Iedereen wil erheen. Maar niet getreurd. Wij hebben hier namelijk een lijst met de 15 rustigste nationale parken in Amerika, waar jij heerlijk kan genieten van de natuur en omgeving.

De 15 rustigste nationale parken van Amerika

Deze 15 rustigste nationale parken van Amerika zijn natuurlijk niet zomaar naar boven gekomen. ESTA America heeft de parken geanalyseerd en berekend hoeveel bezoekers er in elk park per vierkante kilometer zijn. De meest rustige parken liggen grotendeels in Alaska. Om je een indicatie te geven hoe druk de bekende parken bezocht worden, geven we de Grand Canyon als voorbeeld. Dit park wordt per jaar door 4,7 miljoen mensen bezocht.

Gates of the Artic – Alaska

We beginnen met het rustigste park van Alaska, het Gates of The Actic National Park. In 2019 bezochten zo’n 10.000 mensen deze plek. En het is niet zomaar dat het hier rustig is. Er zijn namelijk geen wegen of paden die je kan bewandelen. Om toegang te krijgen tot de prachtige natuur besluiten mensen zelfs om een bush vliegtuig te nemen. Acht miljoen hectare aan bergen, bossen, rivieren, toendra’s en graslanden. Dus perfect voor degene die helemaal back to nature wil gaan.

Lake Clark – Alaska

Ook dit nationale park is moeilijk toegankelijk. Hier vind je slechts twee bezoekers per vierkante kilometer. Het park is bereikbaar per boot of vliegtuig. De omgeving is schitterend, vol berglandschappen, blauwe meren, gretige zalm en hongerige beren. Maar dat niet alleen, er zijn zelfs actieve vulkanen te vinden. Al met al een super gave uitdaging voor de avonturiers. Zo kan je er zalmvissen in de grootste sockeye-zalmvisserij ter wereld en leer je over het voorouderlijke thuisland van het Dena’ina volk.

Nationale parken Amerika Lake Clark
Photo by Clayton Manche on Unsplash

Wrangell-St. Elias – Alaska

Dit is het grootste nationale park van Amerika. Met z’n 13,2 miljoen hectare is het even groot als het Yosemite National Park. Te vergelijken met de grootte van Zwitserland. Ook dit park telt ongeveer twee bezoekers per vierkante kilometer. In dit park vind je de meeste gletsjers en een aantal van de grootste vulkanen die er in Noord-Amerika te vinden zijn. Je verveelt je hier dus zeker niet. Je hebt de mogelijkheid om dit park met de auto te verkennen. Dit autopad heet de McCarthy Road. Door deze route rij je langs de historische plekken Kennecott en McCarthy. Ook heb je toegang tot badkamers, trailheads en een kampeerterrein.

Kobuk Valley – Alaska

30 mijl (48 kilometer) boven de poolcirkel vind je het Kobuk Valley park. Al meer dan 9.000 jaar trekken kariboes en mensen langs deze plek. Het landschap bestaat uit zandduinen en de Kobuk-rivier. Én het is het op drie na stilste park van Amerika. Je kan er het beste komen met het vliegtuig en in de zomer.

Katmai – Alaska

Ook dit park is alleen bereikbaar per boot of vliegtuig. Hier zijn gemiddeld zes mensen per vierkante kilometer te vinden. Er zijn hier dan ook meer beren en zalm te vinden dan mensen. Dit park werd meer dan 100 jaar geleden opgericht om het vulkanische gebied van Novarupta en The Valley of Ten Thousand Smokes te beschermen.

Nationale parken Amerika Katmai
Photo by Jeremy Bishop on Unsplash

Isle Royale – Michigan

We verlaten Alaska en gaan door naar Isle Royale, Michigan. Dit park is perfect voor kampeerders en watersportliefhebbers. Er zijn hier zo’n elf bezoekers per vierkante kilometer. Dit eiland, dat omringd is door helderblauw water, is minder bekend maar niet minder mooi. Want wie weet spot jij de wolf, die sinds kort is geherintroduceerd.

North Cascades – Washington

Op zoek naar landschappen van ruige, besneeuwde toppen en alpiene bossen rond hemelsblauwe meren en rivieren? Dat in combinatie met maar negentien bezoekers per vierkante kilometer? Dan hebben wij dé plek voor jou! Op minder dan drie uur rijden van Seattle vind je het North Cascades National Park in Washington. En als toevoeging, dit park heeft meer dan 300 gletsjers om te bekijken. Daar ben je dus wel even mee bezig. 

Denali – Alaska

Oke, toch weer even terug naar Alaska. Dit is misschien wel één van het bekendste parken van Alaska. Ontdek door middel van de auto of vrachtwagen de ongelooflijke bergketen Denali en adembenemend landschap van taigabossen. Maar dit hoeft niet alleen met de auto of vrachtwagen. Je kunt ook voor een busreis kiezen.

Photo by Joris Beugels on Unsplash

Glacier Bay – Alaska

Dit park maakt deel uit van één van de grootste UNESCO werelderfgoederen ter wereld. Hierbij beschermt het Glacier Bay Park een deel van Alaska’s Inside Passage. Je vindt hier prachtige gletsjers, zeeleeuwen, zeevogels en nog veel meer. Het is te bereiken per boot en is daardoor zeer populair bij reizigers met een cruiseschip. Het park heeft het grootste niet-polaire ijsveld ter wereld en is waardevol omdat het tot de vroegste plaatsen van de prehistorische activiteit in Noord-Amerika behoort.

Death Valley – Nevada en Californië

Het droogste én heetste deel van de Verenigde Staten. Dat maakt het in de zomer dan ook een grote uitdaging om deze te bezoeken. Dus misschien een beter plan om dit in de winter te doen, wat ook héél mooi is. Er zijn ongeveer 126 bezoekers per vierkante kilometer. Om van je overnachting een hele belevenis te maken, kan je verblijven in het Dark Sky Park. Daar kan je de Melkweg beter zien als nooit tevoren.

Kenai Fjorden – Alaska

Een oud ijsveld dat een overblijfsel van de IJstijd is, is één van de populairste plaatsen om te bezoeken in Alaska. Het Kenai Fjords National Park is thuisbasis van het Harding Icefield. Hieruit stromen bijna 40 gletsjers waar wetenschappers de effecten van de opwarming van de aarde meten. Maar ondanks dat het één van de populairste parken is om te bezoeken, is het het ook één van het rustigste van het land. Ervaar de fjorden en vang een glimp van walvissen en andere wilde dieren op door de boottocht die je er kan maken.

Kenai Fjords
Photo by Phillip Sauerbeck on Unsplash

Big Bend – Texas

In het Big Bend National Park is het meest gevarieerde landschap van Texas te vinden. Hier vind je niet alleen mensen, maar ook de 450 vogelsoorten die hier wonen. Dus ben je een vogelliefhebber, dan is dit een walhalla. Verder vind je er de groene riviervalleien, cactuswouden en bergen. De wegen zijn er gemakkelijk te rijden en er zijn zowel verharde als onverharde wegen.

Everglades – Florida

Voor degene die veel dieren willen zien, is Everglades National Park the place to be. Dit is namelijk het thuis van verschillende bedreigde diersoorten, zoals de Florida panter, de Amerikaanse krokodil en de lamantijn (soort zeekoe). Ook dit park is te vinden op de werelderfgoedlijst en is het grootste subtropisch ecosysteem van het land. Er is hier veel te doen. Laat je rondleiden door de gidsen die je alles vertellen over het park of ga varen, vissen, kajakken of fietsen. Zelfs kamperen is hier mogelijk.

Nationale parken Amerika Everglades
Foto door Rene Ferrer via Pexels

Voyageurs – Minnesota

Voyageurs heeft 264 bezoekers per vierkante kilometer. Dit lijkt misschien veel, maar dit land van eilanden, rivieren en bossen zorgt ervoor dat je in een afgelegen omgeving veel kan verkennen. Wandel, kajak of kano door dit schitterende gebied. En niet alleen overdag is het er mooi, ’s avonds kan je kijken naar de nachthemel. Met als kers op de taart, het noorderlicht in de wintermaanden.

Dry Tortugas – Florida

Een typisch park met ‘voor iedereen wel wat wils’. Dit park heeft zeven eilanden en is alleen per boot of vliegtuig te bereiken, maar dat is geen reden om er niet naartoe te gaan. Zo kan je het negentiende-eeuwse Fort Jefferson bekijken. In dit park kan je vooral genieten van al het moois wat water te bieden heeft. De levendige koraalriffen en zeedieren bijvoorbeeld. En dat niet alleen. Vlak voor de kust van Loggerhead Key ligt Little Africa, een koraalrifsysteem met ongelooflijk kleurrijk onderwaterleven. Duikers kunnen het Windjammer Wreck bekijken, dat dichtbij het rifsysteem van Little Africa ligt. Dus ja, typisch voor ieder wat wils.

Nationale parken Amerika Dry Tortugas
Photo by Bryan Goff on Unsplash

Lees hier over hoe jij op een unieke manier de nationale parken van Amerika kan ontdekken!

ActiviteitNationale ParkenNoord-AmerikaRoadtripTheOutdoors.nlVerenigde Staten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.